AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cevre kirliligine neden olma cezasi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Çevre kirliliğine neden olma cezası?​

İmar kirliliğine neden olma suçunun cezası, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK md. 184/1).

Çevre kirliliğine neden olmak?​

Çevre kirliliğine neden olmak?
Çevre kirliliğinin en önemli nedenleri arasında; hızlı nüfus artışı, plansız kentleşme, plansız endüstrileşme ve doğal kaynakların ölçüsüz kullanılması bulunmaktadır. Bu durumda çevrenin pek çok yer ve şekilde hızla kirlenmesine neden olmaktadır.

Çevre kirliliği cezası ne kadar?​

Bu kapsamda, 2020’de umuma açık yerlerde çevreyi kirletenlere uygulanan 351 liralık ceza 1.000 Türk lirasına, egzoz emisyon ölçümü yaptırmayanlara verilen cezalar ise 1895 liradan 2.067 Türk lirasına yükseldi.
İlgili kanunlarla belirlenen teknik usullere aykırı olarak ve çevreye zarar verecek şekilde, atık veya artıkları toprağa, suya veya havaya kasten veren kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (TCK m.181/1).

TCK 184 şikayete tabi mi?​

TCK 184 şikayete tabi mi?
İmar kirliliğine neden olma suçu, takibi şikayete bağlı suçlar arasında değildir. Bu nedenle, savcılık tarafından resen soruşturma yapılarak kamu davası açılır. Suçun dava zamanaşımı süresi 8 yıldır.

Mücavir alan imar kirliliğine neden olma suçu?​

5237/m.50, 184. ÖZET : İmar kirliliğine neden olma suçunda; mücavir alanda suçun oluşmayacağı gözetilerek, suça konu yerin belediye sınırları içinde veya özel imar rejimine tabi yerlerden olup olmadığı konusunda araştırma yapılarak, sonucuna göre sanığın hukuki durumunun belirlenmesi gerekir.

3194 sayılı imar kanunu 32 madde nedir?​

3194 sayılı imar kanunu 32 madde nedir?
İmar Kanunu’nun 32. maddesine göre, ruhsatsız yapıdaki aykırılık yapan tarafından düzeltilmez ise ruhsat iptal edilir, ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan bina, belediye encümeni veya il idare kurulu kararını müteakip, belediye veya valilikçe yıktırılır ve masrafı yapı sahibinden tahsil edilir.

Imar kirliliğine neden olma suçu ne zaman yürürlüğe girdi?​

TCK’nın 344. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca imar kirliliğine neden olma suçunun, Kanun’un yayımlandığı 12.10.2004 tarihinde yürürlüğe girmesi ve 765 sayılı TCK’da bu suça yer verilmemesi nedeniyle hükmün yürürlüğe girdiği 12.10.2004 tarihinden önce bitirilmiş binalarla ilgili TCK’nın 184. maddesi …

Çevre Şehircilik Bakanlığına Neler şikayet edilir?​

Çevre Şehircilik Bakanlığına Neler şikayet edilir?
Vatandaşlar çevre sorunları, hava, su, toprak, radyoaktif kirlilik, gürültü ve atık konulu şikayet-ihbarlar Alo 181’e iletebiliyor.

Çöpler nereye şikayet edilir?​

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çevresel konular ve Kentsel Dönüşüm hakkında bilgi ve şikayette bulunmak için faaliyete geçirdiği ALO 181 hattına vatandaşların ilgisi yoğun oldu. 7/24 hizmet vermesi ve en geç 15 günlük yasal sürede vatandaşa yaptıkları aramalarla ilgili sonucu ileten merkez, bu anlamda Türkiye’de bir …
 
Çevre kirliliğine neden olma cezası konusunda detaylı bilgiler verilmiş. İmar kirliliğine neden olma suçunun cezasının 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasını gerektirdiği belirtilmiş. Ayrıca çevre kirliliğine neden olmanın sebepleri arasında hızlı nüfus artışı, plansız kentleşme, plansız endüstrileşme ve doğal kaynakların ölçüsüz kullanılması gibi faktörlerin olduğu vurgulanmış.

Çevre kirliliği cezalarına ilişkin bilgiler de paylaşılmış. 2020'de umuma açık yerlerde çevreyi kirletenlere uygulanan cezanın 1000 Türk Lirasına, egzoz emisyon ölçümü yaptırmayanlara verilen cezaların ise 1895 liradan 2.067 Türk lirasına yükseldiği belirtilmiş. Kanunlarla belirlenen teknik usullere aykırı olarak çevreye zarar veren kişilere altı aydan iki yıla kadar hapis cezası uygulanabileceği ifade edilmiş.

Ayrıca İmar kirliliğine neden olma suçunun şikayete tabi olmadığı, resen soruşturma başlatılarak kamu davası açıldığı bilgisi verilmiş. Mücavir alanda imar kirliliğine neden olma suçunda suça konu yerin belediye sınırları içinde ya da özel imar rejimine tabi yerlerde olup olmadığının araştırılması gerektiği belirtilmiş.

İlgililerin yardım alabileceği kuruluşlar da paylaşılmış. Vatandaşların çevre sorunlarıyla ilgili şikayet ve ihbarları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Alo 181 hattına iletebildiği ve çöplerle ilgili şikayetler için de aynı hattın kullanılabileceği belirtilmiş. Bu hat 7/24 hizmet vermektedir ve ilgili konularda vatandaşlara destek sağlamaktadır.
 
Geri
Üst