AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cevher Zenginlestirme isleminin amaci nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.948
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Cevher Zenginleştirme işleminin amacı nedir?​

Bir cevherdeki çeşitli minerallerin kimyasal yapılarını bozmadan, endüstrinin ihtiyacı olan en uygun hammadde haline getirmeye ve ekonomik değer taşıyan minerallerin, ekonomik değeri olmayan minerallerden ayrılma işlemlerinin bütününe “Cevher Hazırlama” veya “Cevher Zenginleştirme” denir.

Kapalı devre öğütme nedir neden uygulanır?​

Kapalı devre öğütme nedir neden uygulanır?
Kırılmış malzemenin, tane boyutunun kontrolü için, kırıcının bir elekle çalışması durumuna ise kapalı kırma devresi denir. Bu takdirde kırıcıdan önce, kırıcının çıkış aralığıyla aynı genişlilikte aralıkları olan bir ızgara veya elek kırıcıdan önce konur. Böylece kırıcının kapasitesi arttırılmış olur.

Cevher hazırlamada yararlanılan mineral özellikleri nelerdir?​

Cevher hazırlamada yararlanılan mineral özellikleri nelerdir?
Minerallerin fiziksel özelliklerinden (şekil, renk, parlaklık, radyo aktivite ve fosforesans özellikleri ve x ışınları ) yararlanılarak faydalı mineral faydasız olandan ayrılabilmektedir. Minerallerin özgül ağırlıklarının farklı olmasından yararlanılarak yapılan bir zenginleştirme yöntemidir.

Konsantrasyon kriteri nedir?​

YER ÇEKİMİ İLE ZENGİNLEŞTİRME Minerallerin, yer çekimi ile zenginleştirme yöntemi kullanılarak birbirinden ayrılabilmeleri için, yoğunlukları arasında belirli bir farkın olması gerekmektedir. Bu fark, konsantrasyon kriteri (K.K.) eşitliği ile ifade edilmektedir.

Yüzdürme tekniğinde hangisi kullanılmaz?​

Yüzdürme tekniğinde hangisi kullanılmaz?
Yüzdürme işlemi yapılırken yalnızca su kullanılmaz.

Zenginleştirme işlemi nedir?​

Zenginleştirme işlemi nedir?
Zenginleştirmek işi. Cevherin içinden alınmak istenen mineralin öğütme, mıknatısla ayırma vb. yollarla niteliklerinin geliştirilmesi ve niceliğin artırılması.
Öğütme neden yapılır?​
Cevher hazırlamada öğütmedeki temel amaç, “tane serbestleşme boyutunu” elde etmektir. Bir cevherin maksimum verimle zenginleştirilebilmesi için tüm tanelerin serbest halde olması istenir. Tane serbestleşmesi kırma ve öğütme işlemleri ile sağlanır.

Öğütme işlemi nedir?​

Öğütme işlemi nedir?
Tane boyutunun küçültülmesi için yapılan işleme öğütme denir. Öğütme işlemi, boyut küçültme işlemlerinin son basamağı olup prosesin akışı ve cevherin durumuna göre sulu ya da kuru olarak yapılır.

Mineral ve cevher nedir?​

Mineral ve cevher nedir?
Yeryüzünde yaklaşık 2500 mineral bulunmaktadır. Bu 2500 mineralden sadece 200 kadarı ekonomik değere sahiptir. Bu ekonomik değere sahip olan minerallerin her birine cevher minerali denir.

Maden cevheri nasıl ayrıştırılır?​

Flotasyon veya yüzdürme yöntemi, üretilecek cevherin su sevme (hidrofilik) ve su sevmeme (hidrofobik) özelliklerini kullanarak sıvı içerisinde kabarcık oluşturarak suda yüzmesi veya batması ile diğer malzemelerden ayrılmasını sağlayan bir zenginleştirme yöntemidir.

Taggart kriteri nedir?​

Taggart kriteri nedir?
Katı tanelerin akışkan ortam içerisindeki hareketlerinin incelenmesiyle ilgili olarak Taggart kriteri (zenginleştirme kriteri) tanımlanmıştır. Zenginleştirme kriterinin değeri, özgül ağırlık farkı ile zenginleştirmenin hangi boyutlarda ve hangi yöntemle uygulanabileceği hakkında genel bir fikir vermektedir.

Yüzdürme tekniğinde ne kullanılır?​

Yüzdürme tekniğinde ne kullanılır?
Yüzdürme işlemi yapılırken yalnızca su kullanılmaz. Flotasyon için farklı reaktifler kullanılmaktadır. Bu malzemeler ph ayarlayıcı, canlandırıcı, bastırıcı, köpürtücü ve toplayıcı şeklindedir. Flotasyon işlemi gravite yapılamayan zenginleştirme yöntemleri için kullanılabilmektedir.

Liç yöntemleri nelerdir?​

Liç işleminde, malzeme içindeki kıymetli metaller asit ve baz gibi kimyasallarla sıvı forma geçerler. Çözeltiye alınan metallerin konsantrasyonu belli bir değere ulaşıncaya kadar, liç solüsyonu devridaim yaptırılır. Liç prosesi genelde, mekanik ayrıştırmanın yetersiz kaldığı durumlarda uygulanmaktadır.

Manyetik ayırma ile zenginleştirme nedir?​

Manyetik ayırma ile zenginleştirme nedir?
Minerallerin farklı manyetik özelliklerinden faydalanarak yapılan zenginleştirmeye “Manyetik Zenginleştirme/Ayırma” denmektedir. Manyetik zenginleştirmenin temel kullanım alanları şunlardır: Cevher içerisinde bulunan veya sonradan karışmış olan demirli parçaların (tramp demir) temizlenmesi.
 
Cevher zenginleştirme işleminin temel amacı, bir cevherde bulunan faydalı mineral miktarını arttırarak, ekonomik değeri olan mineralleri ekonomik değeri olmayanlardan ayırmaktır. Bu işlem genellikle çeşitli fiziksel ve kimyasal yöntemlerle gerçekleştirilir. Çeşitli mineral özelliklerinden yararlanılarak faydalı mineral ile faydasız mineral ayrımı yapılır. Bu özellikler arasında mineralin özgül ağırlığı, şekli, renk, ışıltısı, radyoaktif veya fosforesan özellikleri ve x ışınlarına karşı tepkisi gibi faktörler bulunur.

Kapalı devre öğütme, kırılmış malzemenin tane boyutunun kontrol edilmesi için yapılan bir işlemdir. Bu yöntemde kırıcıdan önce bir elek veya ızgara yerleştirilerek tane boyutu kontrol altına alınır.

Flotasyon veya yüzdürme yöntemi, cevherin su sevme özelliklerinden faydalanarak, faydalı minerallerin sıvı içinde kabarcık oluşturarak yüzmesini veya batmasını sağlayarak, diğer malzemelerden ayrılmasını sağlayan bir zenginleştirme tekniğidir.

Manyetik ayırma ile zenginleştirme ise, minerallerin farklı manyetik özelliklerinden yararlanılarak yapılan bir zenginleştirme yöntemidir. Bu yöntemle genellikle demirli parçaların temizlenmesi veya belirli minerallerin ayrılması sağlanır.

Cevher hazırlamada yararlanılan mineral özelliklerinden kısaca bahsettikten sonra, yüzdürme tekniğinde kullanılmayan unsurlar arasında sadece suyun kullanılmadığını belirttiniz. Yüzdürme işlemi için suyun yanı sıra çeşitli reaktifler de kullanılabilir. Liç yöntemleri ise, kıymetli metallerin asit veya baz gibi kimyasallarla sıvı forma geçirilerek çözeltiye alındığı bir işlem türüdür. Bu yöntem genellikle mekanik ayrıştırmanın etkisiz kaldığı durumlarda tercih edilir.

Taggart kriteri, katı tanelerin akışkan ortam içerisindeki hareketlerini inceler ve zenginleştirme sürecinde hangi boyutlarda ve hangi yöntemle uygulanabileceği konusunda bilgi sağlar. Bu kriter genellikle özgül ağırlık farkı ile ilgili olarak değerlendirilir.
 
Geri
Üst