AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cevap suresi uzarsa karsi dava acma suresi de uzar mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Cevap süresi uzarsa karşı dava açma süresi de uzar mı?​

HMK’ya göre karşı dava, cevap dilekçesinin verilmesiyle beraber açılabilir. Bu durumda cevap süresinin uzatılması durumunda, cevap dilekçesinden bağımsız bir karşılık dava dilekçesi verilemeyeceği için, karşılık dava süresi de uzar.

Cevap dilekçesi verildikten sonra karşı dava açılabilir mi?​

Karşı dava, cevap dilekçesiyle veya esasa cevap süresi içinde ayrı bir dilekçe verilmek suretiyle açılır. Süresinden sonra karşı dava açılması hâlinde, mahkeme davaların ayrılmasına karar verir (HMK m. 133/1-2).

Bir davanın açılması ne kadar sürer?​

Bir davanın açılması ne kadar sürer?
Kanunda aksi düzenleme olmadıkça idare mahkemelerinde ve Danıştay’da idari dava açma süresi 60 gündür. Vergi mahkemelerinde ise bu süre 30 gündür. İdari dava açma süreleri, idare tarafından gönderilen tebligatın size ulaştığı gün itibari ile başlar.

Ek cevap süresi içinde karşı dava açılır mı?​

Ek cevap süresi içinde karşı dava açılır mı?
Hukuki Mahkeme Kanunları madde 133 karşı dava süresini asıl davanın cevap süresi olan 15 gün olarak öngörmektedir ancak bu süre içinde süre uzatma isteğiyle mahkemeye müracaat eden davalıya bir ayı geçmemek üzere ek cevap süresi verilmesi halinde bu süre karşı dava süresi için de etkili olabilecektir.

Ek Sürede karşı dava açılır mı?​

Esasa cevap süresi, yazılı yargılama usulünde ve basit yargılama usulünde, kural olarak dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki haftadır. Cevap süresinin mahkeme tarafından uzatıldığı hallerde de, ek süre içerisinde karşı dava açılması mümkündür (HMK m. 127).

Boşanma davasına karşı dava açılmazsa ne olur?​

Karşı boşanma davası açma süresi için belirli bir müddet verilir. Bu müddet içerisinde şartlar karşılanıp, karşı dava açılabilir. Bu süre dışında açıldığı takdirde hakim davaların ayrılmasına karar verecektir.

Cekısmelı boşanmada karsı dava açılabilir mi?​

Cekısmelı boşanmada karsı dava açılabilir mi?
Boşanmada Karşı Dava Açma Şartları Boşanma davası sonuçlandıktan sonra boşanmada karşı dava açılamaz. Boşanma davasında karşı dava içerisinde istenebilecek talepler, asıl boşanma davasındaki talepler ile takas ya da mahsup ilişkisi içerisinde olmalıdır. Ya da karşı dava ile asıl dava arasında bir bağ olması gerekir.

Karşı dava ne zaman açılmış sayılır?​

Karşı dava ne zaman açılmış sayılır?
Dava, dava dilekçesinin kaydedildiği tarihte açılmış sayılır (HMK m.118-1). Karşı dava dilekçesinin verilmesi esnasında harç alınmadığı gibi bu eksiklik yargılama sırasında da giderilmemiştir. Harç tamamlattırılmadan müteakip işlemler yapılmaz.
 
Merhaba,

Karşı dava süresi ve açılma şartlarıyla ilgili detaylı bilgiler verilmiş. HMK'ya göre karşı dava, cevap dilekçesinin verilmesiyle birlikte açılabilir ve cevap süresinin uzatılması durumunda karşılık dava süresi de uzar. Karşı dava, cevap dilekçesiyle veya esasa cevap süresi içinde ayrı bir dilekçe verilmek suretiyle açılabilir. Ek cevap süresi içinde de karşı dava açılabilir ancak bu durumda ek süre karşı dava süresi için de etkili olabilir.

Boşanma davalarında karşı dava süresi belirli bir müddet verilir ve bu süre içinde karşı dava açılabilir. Ayrıca, cekısmelı boşanmada karşı dava açılabilmektedir fakat belirlenen şartlar ve süreler doğrultusunda hareket edilmelidir. Karşı dava, dava dilekçesinin mahkeme tarafından kaydedildiği tarihte açılmış sayılmaktadır.

Karşı dava açma süreleri ve şartlarıyla ilgili daha fazla bilgi almak için yerinde anlatılan kanun maddelerine ve içeriğe de dikkat etmek önemlidir. İyi günler.
 
Geri
Üst