AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cevap dilekcesi vermeyen delil sunabilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Cevap dilekçesi vermeyen delil sunabilir mi?​

Davalının, davaya cevap vermemiş olması, ön incelemede uyuşmazlık konularının belirlenmesinden sonra bu konulara ilişkin delil gösterme ve sunma hakkını ortadan kaldırmaz. Davaya süresinde cevap vermemiş olan davalı, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkar etmiş sayılır.

Dava dilekçesinde Yargıtay kararı nasıl eklenir?​

Dilekçeye ek sunulacaksa delilin bahsedildiği cümle sonuna (EK-1) şeklinde şerh düşülmeli, dilekçenin sonunda bu kısımlarda hangi delillerin sunulduğu açıklanmalıdır. Ayrıca dilekçede emsal kararın bir kısmı sunulduysa dilekçe ekine bu kararın tam metni eklenmelidir.”

Dilekçenin zorunlu unsurları nelerdir?​

Dilekçenin zorunlu unsurları nelerdir?
a) Mahkemenin adı. b) Davacı ile davalının adı, soyadı ve adresleri. c) Davacının Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası. ç) Varsa tarafların kanuni temsilcilerinin ve davacı vekilinin adı, soyadı ve adresleri.

Yargıtaya temyiz dilekçesi nasıl yazılır?​

Yargıtaya temyiz dilekçesi nasıl yazılır?
Temyiz Dilekçesi Nasıl Yazılır?
- Temyiz eden ile karşı tarafın davadaki sıfatları, adı, soyadı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve adresleri.
- Temyiz edilen kararın hangi bölge adliye mahkemesi hukuk dairesinden verilmiş olduğu, tarihi ve sayısı.
- İlamın temyiz edene tebliğ edildiği tarih.
- Kararın özeti.

Dilekçenin özellikleri nedir?​

Dilekçenin Özellikleri
- Çizgisiz ve temiz bir a4 kağıdına yazılır.
- İstekler ve şikayetler kısa ama öz bir şekilde dile getirilir.
- Hangi makama sunuluyorsa o makamın ismi başlıkta yer almalıdır.
- Dilekçe sahibinin ad-soyad bilgisi ile ikametgah adresi bulunmalıdır.
- Mutlaka imzalanmalıdır.

Resmi bir makama verilen dilekçede bulunması gereken zorunlu unsurlar nelerdir?​

Madde 4 – (Değişik: 2/1/2003-4778/26 md.) Türkiye Büyük Millet Meclisine veya yetkili makamlara verilen veya gönderilen dilekçelerde, dilekçe sahibinin adı- soyadı ve imzası ile iş veya ikametgâh adresinin bulunması gerekir.

Boşanma davasına karşılık verilmezse ne olur?​

Boşanma davasına karşılık verilmezse ne olur?
Bu kapsamda boşanma davalarında sunulan dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki haftalık süre içerisinde cevap dilekçesi sunulması gerekir. Süresi içerisinde cevap dilekçesi sunmamak, dava dilekçesinde belirtilen iddiaların inkar edilmesi anlamına gelmektedir.
 
Davaya cevap vermeyen bir taraf, dava dilekçesinde ileri sürülen iddiaları inkar etmiş sayılır. Ancak bu durum, delil sunma hakkını ortadan kaldırmaz. Yani davalı, dava sürecinde delil gösterme ve sunma hakkına sahiptir. Bu nedenle davaya cevap vermemiş olması, delil sunma hakkını engellemez.

Dava dilekçesine Yargıtay kararı eklenirken, delilin bahsedildiği cümle sonuna "(EK-1)" şeklinde not düşülmelidir. Ayrıca dilekçenin sonunda, hangi delillerin sunulduğu açıklanmalıdır. Eğer emsal bir kararın tam metni ekleniyorsa, dilekçenin ekine bu kararın tam metni eklenmelidir.

Dava dilekçesinin zorunlu unsurları arasında mahkemenin adı, davacı ve davalının adı-soyadı ve adresleri, davacının TC kimlik numarası, varsa tarafların kanuni temsilcilerinin ve davacı vekilinin bilgileri bulunmaktadır.

Yargıtaya temyiz dilekçesi yazarken, temyiz eden ve karşı tarafın bilgileri, temyiz edilen kararın bölge adliye mahkemesi hukuk dairesinden verilmiş olduğu tarih ve sayısı, ilamın tebliğ tarihi, kararın özeti gibi unsurlara yer verilmelidir.

Dilekçenin özellikleri arasında ise çizgisiz ve temiz bir A4 kağıdına yazılması, isteklerin ve şikayetlerin öz bir şekilde dile getirilmesi, hangi makama sunuluyorsa o makamın adının belirtilmesi, dilekçe sahibinin ad-soyad bilgileri ile ikametgah adresinin bulunması, mutlaka imzalanması gibi hususlar yer almaktadır.

Resmi bir makama verilen dilekçede bulunması gereken zorunlu unsurlar arasında ise dilekçe sahibinin adı-soyadı ve imzası ile iş veya ikametgâh adresinin bulunması önemlidir.

Boşanma davasına karşılık verilmediğinde, dava dilekçesinde belirtilen iddiaların inkar edildiği kabul edilir. Bu nedenle davalıya verilen süre içerisinde cevap dilekçesi sunulmazsa, dava dilekçesinde yer alan iddiaların doğru kabul edilerek mahkeme o yönde karar verebilir.
 
Geri
Üst