AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cevap dilekcesi vermeyen davali tanik dinletebilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.119
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Cevap dilekçesi vermeyen davalı tanık dinletebilir mi?​

Süresinde cevap dilekçesi vermeyerek delillerini bildirmeyen davalı tarafın yasal süre geçtikten sonra bildirmiş olduğu tanıklarının dinlenmesine yer yoktur.

Davayı değiştirme ve genişletme yasağı ne zaman başlar?​

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda yukarıda yer alan maddelere göre davayı genişletme ve değiştirme yasağı davacı için davanın açılması ile, davalı içinse cevap dilekçesinin davacıya tebliğ edilmesi ile başlar.

Basit yargılama usulünde davacının iddiasını değiştirme ve genişletme yasağı hangi işlemin ardından başlar?​

Basit yargılama usulünde davacının iddiasını değiştirme ve genişletme yasağı hangi işlemin ardından başlar?
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 316/l-d. maddesine göre, iş mahkemelerinde basit yargılama usulü uygulanır. Aynı Kanun’un 319. maddesine göre ise, savunmanın genişletilmesi ya da değiştirilmesi yasağı cevap dilekçesinin mahkemeye verilmesiyle başlar.

Davalı cevap dilekçesini ıslah edebilir mi?​

Davalı cevap dilekçesini ıslah edebilir mi?
HMK 177. maddesinde de tahkikat tamamlanıncaya kadar ıslah yapılabileceği belirtildiğine göre süresinde cevap dilekçesi vermeyen davalı da ıslah yoluna başvurarak tahkikat bitinceye kadar zamanaşımı savunmasında bulunabilir. Davalının ıslah yoluna başvurmasına engel bir kanun hükmü yoktur.

Dilekçeye cevap nasıl yazılır?​

Cevap dilekçesinde yazılması ve bulunması gereken unsurlar Hukuk Muhakemeleri Kanunumuzda belirtilmiştir.
- Mahkemenin Adı
- Tarafların Ad ve Soyadları ile Adresleri.
- Davalının T.C Kimlik Numarası
- Savunmanın Dayanağı Olan Olaylar.
- Dayanılan Deliller.
- Hukuki Nedenler.
- Talep ve Sonuç

Islah ile davalı değiştirilebilir mi?​

ISLAH İLE TARAF DEĞİŞİKLİĞİ Kişileri dahil edemez ve davalı değişikliğine gidemez. Davacı, davayı davalı sıfatı olmayan kişiye karşı açmış ise, bu kişiyi değiştirerek, davaya gerçek davalı sıfatına sahip ve fakat davada davalı olarak gösterilmemiş olan üçüncü kişiye karşı devam edilmesini isteyemez.
 
"Davayı değiştirme ve genişletme yasağı ne zaman başlar?" başlıklı kısımda belirtildiği gibi, davayı genişletme ve değiştirme yasağı davacı için davanın açılması ile, davalı içinse cevap dilekçesinin davacıya tebliğ edilmesi ile başlar. Bu durum, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda belirtilen usullere göre işlemektedir.

"Davalı cevap dilekçesini ıslah edebilir mi?" başlıklı kısımda ise, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 177. maddesine göre, tahkikat tamamlanıncaya kadar ıslah yapılabileceği ifade edilmektedir. Dolayısıyla, süresinde cevap dilekçesi vermeyen davalı da tahkikat süreci içerisinde ıslah yoluna başvurarak savunmasını güncelleyebilir ve zamanaşımı savunması yapabilir.

"Dilekçeye cevap nasıl yazılır?" başlığı altında ise, cevap dilekçesinde bulunması gereken unsurların Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda belirtildiği belirtilmiştir. Bunlar arasında mahkemenin adı, tarafların ad ve soyadları ile adresleri, davalının T.C. kimlik numarası, savunmanın dayanağı olan olaylar, dayanılan deliller, hukuki nedenler, talep ve sonuç gib unsurlar bulunmaktadır.

"Islah ile davalı değiştirilebilir mi?" başlığı altında verilen bilgide ise, ıslah yoluyla taraf değişikliği yapılamayacağı vurgulanmıştır. Yani davacı, davayı davalı sıfatı olmayan bir kişiye karşı açmışsa, bu kişiyi daha sonra değiştirerek davada gerçek davalı sıfatına sahip başka bir kişiye karşı devam edemez. Islah yolu sadece mevcut tarafların savunmalarını güncellemek amacıyla kullanılabilir.
 
Geri
Üst