Cevap dilekcesi verme suresi ne kadardir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Cevap dilekçesi verme süresi ne kadardır?​

Cevap dilekçesini verme süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki haftadır (HMK m.127/1).

Hakim cevap dilekçesi verme süresi en fazla ne kadar uzatabilir?​

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun “Dilekçelerin verilmesi” başlıklı MADDE 317/2’de yer hükmündeki yasal düzenlemede; İki haftalık yasal cevap verme süresi içinde, cevap süresine ek süre verilmesi (süre uzatımı) talebinde bulunan davalıya, bir defaya mahsus olmak üzere ek süre verilmektedir.
Cevap süresi ne kadar uzatılır?​
Cevap Süresinin Uzatılması Süre uzatım talebinin verilmesi cevap dilekçesinin tebliğinden itibaren iki haftalık süre içerisinde gerçekleştirilmesi gereken bir işlemdir.

Cevap dilekçesi verme süresi ne zaman başlar?​

Cevap dilekçesi verme süresi ne zaman başlar?
DAVAYA CEVAP SÜRESİ Davalının iki hafta içinde davaya cevap verebileceği tebliğ zarfında gösterilir.” Hükümde açıkça belirtildiği üzere cevap dilekçesi verme süresi tebliğden itibaren iki haftadır. İki haftalık süre hesaplanırken dava dilekçesinin tebliğ edildiği güne iki hafta sonra karşılık gelen güne bakılır.

Süre uzatım dilekçesi cevap dilekçesi yerine geçer mi?​

Süre uzatım dilekçesi cevap dilekçesi yerine geçer mi?
Cevap süresinin uzatılması dilekçesi esasa cevap süresi içinde mahkemeye verilmelidir. Aksi halde cevap süresinin uzatılması istenemez. Davalı esasa cevap süresi geçtikten sonra, cevap süresinin uzatılması dilekçesi vererek bu süreyi geri kazanamaz. Bu durumda cevap dilekçesi verilmemiş sayılmalıdır.

Cevap dilekçesi süre uzatımı nasıl hesaplanır?​

Cevap süresinin uzatılması dilekçesi üzerine, mahkeme bu konuda bir karar verir. Mahkemenin kararında verilen ek sürenin ne zaman sona ereceği belirtilmemişse bu ek süre, süre iki haftalık cevap süresinin sona erdiği tarihi takip eden günde başlar.

Vekaletname sunulması cevap süresini başlatır mı?​

“Avukatın UYAP’tan icra dosyasına vekaletname sunmasıyla tüm evraklara erişim imkanı elde edildiğinden, vekaletname sunma tarihi ıttıla tarihi sayılarak dava açma veya itiraz süresi o günden başlamış kabul edilir.” (Y 12HD 19/11629 20/3376 1.06.2020) legalbank.net/belge/haftanin…
Süre uzatım dilekçesi hangi durumlarda verilir?​
Süre Uzatım Dilekçesi İlk İtirazlar Örneğin mahkemenin yetkisine yönelik yapılan yetki itirazı bir ilk itirazdır. Uygulamada bu ilk itirazlara yönelik sürenin de süre uzatım dilekçesi ile uzayıp uzamayacağı tartışılmaktadır. Eğer cevap olumsuz ise bu ilk itirazların süre uzatım dilekçesiyle yapılması gerekecektir.

HMK 317 ek süre ne zaman başlar?​

HMK 317 ek süre ne zaman başlar?
Ancak mahkeme durum ve koşullara göre cevap dilekçesinin bu süre içinde hazırlanmasının çok zor yahut imkânsız olduğu durumlarda, yine bu süre zarfında mahkemeye başvuran davalıya, cevap süresinin bitiminden itibaren işlemeye başlamak, bir defaya mahsus olmak ve iki haftayı geçmemek üzere ek bir süre verebilir.

Cevap süresi ne kadar?​

Cevap süresi ne kadar?
HMK’nın 122. Maddesine göre; “Dava dilekçesi, mahkeme tarafından davalıya tebliğ edilir. Davalının iki hafta içinde davaya cevap verebileceği tebliğ zarfında gösterilir.” Hükümde açıkça belirtildiği üzere cevap dilekçesi verme süresi tebliğden itibaren iki haftadır.

Açılan boşanma davasına cevap verilmezse ne olur?​

Davalı cevap dilekçesi vermediği takdirde davalının ileri sürdüğü bütün vakıaları inkâr etmiş sayılır. Davalının cevap dilekçesi vermediği hallerde dava, davacı tarafından dava açarken sunulmuş olan vakıalar ve deliller esas alınarak görülüp sonuçlandırılır çünkü artık davalı delil listesi sunulamayacaktır.

Cevap dilekçesi ek süre ne zaman başlar?​

Ek süre talebinde bulunabilmek için cevap dilekçesinin tebliğ edilmesinden itibaren iki haftalık süre içerisinde başvuru yapmak gerekir.
Dilekçeye cevap verilmezse ne yapılır?​
Madde 121 – (1) Kişinin belli bir hakkı kullanmak için yetkili kamu makamlarına verdiği dilekçenin hukuki bir neden olmaksızın kabul edilmemesi halinde, fail hakkında altı aya kadar hapis cezasına hükmolunur.

Idari yargıda davalının savunmasına cevap verilmek zorunda mı?​

Idari yargıda davalının savunmasına cevap verilmek zorunda mı?
Çünkü İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 16. maddesinin 2. fıkrasında “… davalının vereceği ikinci savunma da davacıya tebliğ edilir. Buna karşı davacı cevap veremez.” hükmü yer almaktadır. Savunmaya cevap dilekçesi dava konusuna ilişkin olarak davacının meramını anlatabileceği son dilekçedir.

Tebligatta 2 haftalık süre nasıl hesaplanır?​

Tebligatta 2 haftalık süre nasıl hesaplanır?
“1-) Gün ile belirlenen süreler, tebligatın yapıldığının ertesi günü işlemeye başlar. 2-) Süre, hafta olarak belirlenmiş ise, tebligatın yapıldığı günün, son haftada isim itibarıyla karşılığı olan günün mesai saati bitiminde sona erer.

HMK 127 ek süre ne zaman başlar?​

Ek cevap süresi talebi hakkında verilen karar taraflara derhâl bildirilir. 22/7/2020 tarihli ve 7251 sayılı Kanunun 12 nci maddesiyle, bu fıkraya “başvuran davalıya,” ibaresinden sonra gelmek üzere “cevap süresinin bitiminden itibaren işlemeye başlamak,” ibaresi eklenmiştir.

Cevap dilekçesi verme süresi hakkında detaylı bilgi vermek isterim:

Cevap dilekçesini verme süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliğ edildiği tarihten itibaren iki haftadır. Yani davalının dava dilekçesine cevap verme süresi, tebliğ tarihinden itibaren başlar ve tam olarak iki haftadır (HMK m.127/1).

Hakim, cevap dilekçesi verme süresini en fazla bir defaya mahsus olmak üzere uzatabilir. Bu süre uzatımı, davalının cevap süresi içinde ek süre talebinde bulunması halinde gerçekleşir ve genellikle ek süre iki haftayı geçemez (6100 sayılı HMK Madde 317/2).

Cevap dilekçesinin süresinin uzatılması dilekçesi, cevap dilekçesinin tebliğinden itibaren iki haftalık süre içinde mahkemeye verilmelidir. Aksi halde cevap süresinin uzatılması istenemez ve davalı, cevap vermemiş sayılır.

Cevap süresinin uzatılması dilekçesi üzerine mahkeme karar verir ve ek süre ne zaman başlayacağına karar verir. Eğer mahkeme kararında ek sürenin sona ereceği tarih belirtilmemişse, ek süre cevap süresinin bittiği tarihi takip eden gün başlar.

Vekaletname sunulması, cevap süresini başlatmaz. Ancak avukatın UYAP'tan icra dosyasına vekaletname sunması durumunda, vekaletname sunma tarihi dava açma veya itiraz süresine dahil edilir.

Süre uzatım dilekçesi genellikle cevap süresi içinde verilir ve cevap süresinin uzatılması gerektiği durumlarda kullanılır. Özellikle mahkemenin yetkisine yönelik ilk itirazlar için süre uzatım dilekçesi verilmesi gerekebilir.

Son olarak, cevap dilekçesi süresinin nasıl hesaplandığını ve bu sürelerin takibi için belirlenen kuralları dikkate alabilirsiniz. Umarım bu bilgiler size yardımcı olur. Daha fazla detaylı bilgi için ilgili kanun maddelerine başvurabilirsiniz.

Geri