AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cevap dilekcesi suresi kacirilirsa ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Cevap dilekçesi süresi kaçırılırsa ne olur?​

Cevap dilekçesi verilmesinin süreye bağlanmış olmasının sebebi, yargılamanın makul bir sürede bitirilmesi amacıdır. Bu makul süre içerisinde cevap dilekçesini vermeyen taraf sonuçlarına katlanmak zorunda kalacaktır.
Davalı cevap dilekçesi vermediği takdirde davalının ileri sürdüğü bütün vakıaları inkâr etmiş sayılır. Davalının cevap dilekçesi vermediği hallerde dava, davacı tarafından dava açarken sunulmuş olan vakıalar ve deliller esas alınarak görülüp sonuçlandırılır çünkü artık davalı delil listesi sunulamayacaktır.

Savunma dilekçesi kaç günde sonuçlanır?​

Savunma dilekçesi kaç günde sonuçlanır?
İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 16. maddesinin 3. fıkrasına göre; davanın tarafları dilekçeler aşamasında kendilerine tebliğ edilen dilekçelere karşı tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde cevap vermelidir.

Cevaba cevap verilmezse ne olur?​

Cevaba cevap verilmezse ne olur?
Davalı tarafından süresinde cevap dilekçesi verilmez ise davacı da artık cevaba cevap dilekçesi veremeyecektir. Dolayısıyla cevap dilekçesinin sunulmamış olması karşısında yargılama yalnızca davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü iddia ve delillerin incelenmesi ile sonuçlandırılacaktır.

Cevaba cevap dilekçesinin diğer adı nedir?​

(1) Davacı, cevap dilekçesinin kendisine tebliğinden itibaren iki hafta içinde cevaba cevap dilekçesi; davalı da davacının cevabının kendisine tebliğinden itibaren iki hafta içinde ikinci cevap dilekçesi verebilir.

Cevap dilekçesi vermeden ıslah edilebilir mi?​

Cevap dilekçesi vermeden ıslah edilebilir mi?
Cevap dilekçesinin hiç verilmemiş olması halinde ortada ıslah edilmesi mümkün bir usul işleminin varlığından söz edilemez. Aksi halde, suskun kalınarak hiç cevap verilmemiş olması halinin bir usul işlemi olarak kabulü gerekir.

Davanın süresi içerisinde dava dilekçesine cevap vermemesi durumunda ne olur?​

Davanın süresi içerisinde dava dilekçesine cevap vermemesi durumunda ne olur?
Davaya süresi içinde cevap verilmemiş olması, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıa- ların tamamının inkarı anlamına gelir (H.M.K. madde 128). Davaya süresinde cevap vermeyen davalı, davacının kusurlarına yönelik olarak değil, kendisine kusur yüklene- meyeceğine dair delil bildirme hakkına sahiptir.
Dilekçe sonucu nasıl öğrenebilirim?​
Evrak teyit işlemleri ve Dilekçe Sorgulama işlemleri ” https://evraksorgu. meb.gov.tr/” adresi üzerinden yapılmaktadır.

Davaya cevap dilekçesi nereye verilir?​

Davaya cevap dilekçesi nereye verilir?
CEVAP DİLEKÇESİ NEREYE VERİLİR? Cevap dilekçesi süresinde yazıldıktan sonra davanın açıldığı mahkemeye verilmelidir. Cevap dilekçesinde mahkemenin adı ve dosya numarası yazılmalıdır. Dava bulunduğunuz ilden başka ildeki mahkemede açılmış ise bulunduğunuz ilden cevap dilekçesi ilgili mahkemeye gönderilebilir.

Cevaba cevap dilekçesi nasıl olmalı?​

Cevaba cevap dilekçesi nasıl olmalı?
Cevaba Cevap dilekçesinde kişinin kendisi ile ilgili olan hususlar açık ve net şekilde yazılmalıdır. Dilekçede Kişiye ait ifadeler yer almıyorsa hiçbir anlam ifade etmeyecektir. Bu durumda; Türkçe Dil Bilgisi ve Hukuki prosedüre uygun dilekçe yazılması gerekir.

Replik ve Düplik ne anlama gelir?​

replik dilekçesi, davacı tarafından yazılır. amaç, davalının dava dilekçesine karşı yaptığı savunmalara cevap vermektir. düplik dilekçesi ise davalı tarafından yazılır. amaç, davacının replik dilekçesine karşı savunmalar yapmaktır.

Cevap dilekçesi vermeyen davalı delil sunabilir mi?​

Cevap dilekçesi vermeyen davalı delil sunabilir mi?
Davalının, davaya cevap vermemiş olması, ön incelemede uyuşmazlık konularının belirlenmesinden sonra bu konulara ilişkin delil gösterme ve sunma hakkını ortadan kaldırmaz. Davaya süresinde cevap vermemiş olan davalı, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkar etmiş sayılır.

Islah yolu ile cevap dilekçesi verilebilir mi?​

Islah yolu ile cevap dilekçesi verilebilir mi?
Islah ile vakıalar, dava konusu ve talep sonucu değiştirilebilir. Islah yoluyla ikinci tanık listesi verilemez. Davalı, davaya cevap vermemiş ise, sonradan vereceği ıslah dilekçesi ile davaya cevap veremez. Çünkü ortada daha önce yapılmış bir usul işlemi yoktur.

Dilekçeye cevap verilmezse cezası ne olur?​

Dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesi suçu TCK m.121’de; “Kişinin belli bir hakkı kullanmak için yetkili kamu makamlarına verdiği dilekçenin hukuki bir neden olmaksızın kabul edilmemesi halinde, fail hakkında altı aya kadar hapis cezasına hükmolunur” biçiminde düzenlen miştir.
 
Cevap dilekçesi süresi kaçırıldığında ne olacağıyla ilgili açıklamalarda bulunmuşsunuz. Bu durumda, cevap dilekçesinin süresinde verilmemesi sonucunda davalının ileri sürdüğü hususları inkâr etmiş sayılacağını belirtmişsiniz. Ayrıca, davalının cevap dilekçesi vermemesi durumunda, dava davacının iddia ve delilleri üzerinden sonuçlandırılacağını bildirmişsiniz. Böylece davalının cezai sonuçlarla karşılaşabileceğini ifade etmişsiniz.

Savunma dilekçesinin sonuçlanma süresiyle ilgili olarak İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun ilgili maddesine atıfta bulunarak, tarafların kendilerine tebliğ edilen dilekçelere cevap verme süresinin 30 gün olduğunu belirtmişsiniz.

Öte yandan, cevaba cevap verilmemesi durumunda, dava sürecinin yalnızca davacının iddia ve delilleri üzerinden devam edeceğini ve davalının delil listesi sunma hakkını kaybedebileceğini açıklamışsınız.

Diğer bir konuda, "Cevaba cevap dilekçesinin diğer adı nedir?" sorusu üzerine iki hafta içinde karşı tarafın verdiği cevaba yanıt niteliğindeki dilekçenin adının "cevaba cevap dilekçesi" olduğunu belirtmişsiniz.

Ayrıca, "Davaya cevap dilekçesi nereye verilir?" ve "Cevaba cevap dilekçesi nasıl olmalı?" başlıklarında cevap dilekçesinin hangi mahkemeye ve nasıl verilmesi gerektiği konusunda açıklamalarda bulunmuşsunuz.

Dilekçe süresi içerisinde cevap verilmemesi durumunda ortaya çıkabilecek sonuçları ve bu durumda davalının yapabileceği savunmayı da detaylı bir şekilde açıklamışsınız. Son olarak, dilekçe hakkının engellenmesi suçunu cezasıyla ilgili TCK maddesinin bilgisini paylaşmışsınız.

Bu şekilde detaylı bilgiler vererek konuya dair geniş bir perspektif sunmuşsunuz. Eğer başka konularla ilgili sorularınız varsa ya da daha fazla detaya ihtiyacınız varsa sormaktan çekinmeyin. Yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.
 
Geri
Üst