- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 126.584
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Cevap dilekçesi ile karşı dava nasıl açılır?
Karşı dava, cevap dilekçesiyle veya esasa cevap süresi içinde ayrı bir dilekçe verilmek suretiyle açılır. Süresinden sonra karşı dava açılması hâlinde, mahkeme davaların ayrılmasına karar verir (HMK m. 133/1-2). Cevap dilekçesini verme süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki haftadır (HMK m. 127/1).Karşı davaya karşı dava açılabilir mi?
(1) Karşı dava açılabilmesi için; (2) Belirtilen bu şartlar gerçekleşmeden karşı dava açılacak olursa, mahkeme, talep üzerine yahut resen, karşı davanın asıl davadan ayrılmasına; gerekiyorsa dosyanın görevli mahkemeye gönderilmesine karar verir. (3) Karşı davaya karşı, dava açılamaz.
Boşanma davasında karşı dava açmak neden açılır?
Boşanma davalarında kusurlu taraf nafaka velayet tazminat gibi konularda hak kaybı yaşayabilmektedir. O nedenle boşanmayı getiren olaylarda kusurlu olarak karşı tarafın gösterilebilmesi için boşanmada karşı dava açılması mutlak fayda sağlamaktadır.Karşı dava ne zamana kadar açılabilir?
Hukuki Mahkeme Kanunları madde 133 karşı dava süresini asıl davanın cevap süresi olan 15 gün olarak öngörmektedir ancak bu süre içinde süre uzatma isteğiyle mahkemeye müracaat eden davalıya bir ayı geçmemek üzere ek cevap süresi verilmesi halinde bu süre karşı dava süresi için de etkili olabilecektir.
Maddi ve manevi tazminat davası boşanmanın fer’i niteliğinde bir talep (ek talep) olduğundan dava dilekçesi ya da cevap dilekçesi ile talep edilmesi mümkün hale gelmektedir. Bu şekilde, yani boşanma davası dilekçesiyle veya cevap dilekçesiyle, talep edilen maddi ve manevi tazminat için ayrıca harç alınmaz.
Boşanma davasında karşı dava açmadan tazminat istenir mi?
Boşanma Davasında Karşı Dava Açmadan Tazminat İstenir Mi? Cevap dilekçesi beraberinde, dosya içerisinde tazminatta bulunabilir. Ancak tazminat talep edilmesi, boşanma davasının niteliğine göre ek talep şeklinde bulunur. Bu durum kişi tarafından kabul edilmediği takdirde tazminat davası oluşur.
Karşı davada harç var mı?
Karşılık davalar da, müstakil davalar gibi harca tabidir (Harçlar Kanunu m. 6). (1) sayılı tarifede yazılı maktu harçlar ilgili bulunduğu işlemin yapılmasından önce peşin olarak ödenir. Bu kanunda aksine hüküm bulunmadıkça harçların tamamı peşin ödenmeden harca konu işlem yapılmaz.Islah ile karşı dava açılır mı?
Taraf usul işlemleri dava açılmadan veya yargılama esnasında tarafların süreci ilerletmek ve sürdürmek için bizzat yaptığı işlemlerdir. Bunun dışında ıslah dilekçesi ile karşı dava açılamaz, ikinci tanık listesi verilemez, manevi tazminatın artırılması talep edilemez.
Karşi dava neden açilir?
Açılmış olan boşanma davasında davacı kendi iddialarını öne sürer ve bunları ispatlamaya çalışır. Kendisine yönelik dava açılan davalı ise bu iddialara karşı kendini savunabilir; ancak davalının boşanmaya sebep olan farklı iddiaları ve talepleri var ise karşı dava açmalıdır.Boşanmada karşı dava açılmazsa ne olur?
Boşanma Davasında Karşı Dava Açılmazsa Ne Olur? Davalı, karşı davacı kişinin karşı boşanma davasının cevap süresi içerisinde belirli gerekçelerden dolayı karşı davanın kararı verilir. Boşanma davası süreci esnasında karşı dava açılmaz ise, bu durum karşı dava açmanın niteliklerinin karşılanmadığını gösterir.
Karşı dava, açılmış ve görülmekte olan bir davanın davalısının, aynı mahkemede, davacıya karşı açtığı dava olarak tanımlanır. [1] Açılmış ve görülmekte olan bir davada, davalının aynı mahkemede, davacıya karşı açtığı davaya, karşı dava denir.
Boşanma davasının her aşamasında tazminat talep edilebilir mi?
Maddi tazminat talebi, boşanma davası ile birlikte veya boşanma davasının herhangi bir aşamasında ileri sürülebileceği gibi, boşanma kararı verilmesinden itibaren 1 yıl içerisinde ayrı bir dava açmak üzere de talep edilebilir. Maddi tazminat, toptan ödenebileceği gibi, irat şeklinde de ödenmesine karar verilebilir.