AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cevaba cevap dilekcesinden sonra ne olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.058
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Cevaba cevap dilekçesinden sonra ne olur?​

Cevaba cevap dilekçesi, derhal davalıya tebliğ edilir. Davacının cevaba cevap dilekçesi vermesinden sonra, davacı bakımından iddiayı genişletmesi ve değiştirmesi yasağı başlar. Bu çerçevede davacı, davalının rızası olmaksızın iddiasını genişletemez veya değiştiremez (m. 141).

Istinafa cevap vermezse ne olur?​

Davalı cevap dilekçesi vermediği takdirde davalının ileri sürdüğü bütün vakıaları inkâr etmiş sayılır. Davalının cevap dilekçesi vermediği hallerde dava, davacı tarafından dava açarken sunulmuş olan vakıalar ve deliller esas alınarak görülüp sonuçlandırılır çünkü artık davalı delil listesi sunulamayacaktır.

Cevap dilekçesi harca tabi midir?​

Cevap dilekçesi harca tabi midir?
➢Cevap dilekçesi davacı sayısından bir fazla düzenlenir. ➢Harca tâbi değildir; ancak davalı, dilekçenin tebliği için gerekli giderleri ödemelidir. ➢Adli tatilde de cevap dilekçesi verilebilir (m. 103, 3). ➢Yazılı yargılama usulünde cevap süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren 2 HAFTADIR.

HMK 128 madde nedir?​

HMK 128 madde nedir?
HMK 128. Madde. (1) Süresi içinde cevap dilekçesi vermemiş olan davalı, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkâr etmiş sayılır.

Dava dilekçesi eksikse ne yapılır?​

Zorunlu unsur eksikliği halinde hakim davacıya 1 haftalık kesin süre vererek eksiklikleri tamamlamasını ister. Eksiklik tamamlanmazsa davanın açılmamış sayılmasına karar verilir. Fakat zorunlu unsurlar dışındaki gerekli unsurların eksik olması halinde davanın açılmamış sayılmasına karar verilemez.

Cevap dilekçesi vermeden ıslah edilebilir mi?​

Cevap dilekçesinin hiç verilmemiş olması halinde ortada ıslah edilmesi mümkün bir usul işleminin varlığından söz edilemez. Aksi halde, suskun kalınarak hiç cevap verilmemiş olması halinin bir usul işlemi olarak kabulü gerekir.

Istinafa cevap vermek zorunlu mu?​

Istinafa cevap vermek zorunlu mu?
İstinafa cevap dilekçesinde dava kararına dair tüm itirazlar belirtilir. Daha sonra karşı tarafa 15 günlük istinafa cevap verme hakkı doğar. Bu süre içinde karşı taraf, Hukuk Muhakemeleri Kanununun 347. maddesine göre istinafa cevap dilekçesi hazırlayıp mahkemeye sunar.
 
Cevaba cevap dilekçesinden sonra, davacının iddiayı genişletmesi ve değiştirmesi yasağı başlar. Bu durumda davacı, davalının rızası olmaksızın iddiasını genişletemez veya değiştiremez (HMK m. 141). Davalı cevap dilekçesi vermezse, davalının ileri sürdüğü bütün vakıaları inkâr etmiş sayılır ve dava, davacı tarafından dava açılırken sunulmuş olan vakıalar ve deliller esas alınarak sonuçlandırılır çünkü davalı delil listesi sunamaz (HMK). Cevap dilekçesi harca tabi değildir, ancak davalının dilekçenin tebliği için gerekli giderleri ödemesi gerekmektedir. Cevap dilekçesi davacı sayısından bir fazla düzenlenir ve cevap süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren 2 haftadır (HMK).

HMK 128. madde, süresi içinde cevap dilekçesi vermemiş olan davalının davacının ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkâr etmiş sayılacağını belirtmektedir. Dava dilekçesinde zorunlu unsur eksikliği bulunması durumunda, hakim davacıya eksiklikleri tamamlaması için 1 haftalık kesin süre verebilir. Eksiklik tamamlanmazsa davanın açılmamış sayılmasına karar verilir. Ancak zorunlu unsurlar dışındaki gerekli unsurların eksik olması durumunda, davanın açılmamış sayılmasına karar verilmez.

Cevap dilekçesi vermeden ıslah edilemez, çünkü cevap dilekçesinin hiç verilmemiş olması durumunda ıslah edilmesi mümkün bir usul işlemi söz konusu olamaz. Dolayısıyla suskun kalınarak hiç cevap verilmemiş olması usul gereğince kabul edilir.

İstinafa cevap vermek zorunlu bir adımdır. İstinaf sürecinde cevap dilekçesinde dava kararına dair tüm itirazlar belirtilir ve karşı tarafa 15 günlük istinafa cevap verme hakkı verilir. Bu süre içinde karşılıklı olarak istinaf dilekçeleri hazırlanır ve mahkemeye sunulur (HMK 347. madde).
 
Geri
Üst