- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 227.926
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Cesur Yeni Dünya ütopya mı distopya mı?
Aldous Huxley romanı 1931’de İngiltere’de yaşarken kaleme aldı. Bu dönemde zaten başarılı bir yazar ve sosyal hicivci olarak tanınmaktaydı. Cesur Yeni Dünya, Huxley’in beşinci romanı ve ilk distopya denemesidir.Felsefe ütopya kaça ayrılır?
Ütopya, gerçekte olmayan, tasarlanan toplumlara veya düşüncelere denir. Ütopyalar özünde gerçek olması mümkün olmayan toplum yapısı, yaşantısı ve düzenidir. Bu imkansız tasarılar üzerine iki çeşit görüş vardır. İlki iyi ve istenilen şekilde olanıdır, diğeri ise korkunç ve arzu edilenin aksini temsil eden ütopyalardır.Cesur yeni dünya nasıl bir ütopya?
Bu romanda üreme teknolojisi, öjenik ve de uykuda öğretim sistemleri sayesinde toplum değiştirilmiştir. Bu tanımlanan dünya aslında bir ütopya olarak gözükebilir, fakat çok ironik bir ütopyadır. Çünkü insanlık sağlıklı olmakta, teknolojik açıdan gelişmiş olmakta, savaşlar ve yoksulluk yok edilmiş olmaktadır.
Cesur yeni dünya korku ütopyası niteliğinde midir?
Elde edilen suni ve şartlandırılmış bir mutluluk olsa bile. Cesur Yeni Dünya bir distopyayı anlatsa da, kurgulanan bu dünyanın güzel yanları da var; bugün var olan eğitim, sağlık, istihdam, açlık, savaş gibi sorunların hiçbiri yok bu dünyada. Yani bir yanıyla da özlenen ütopik bir dünya buluyoruz kitapta.