Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cesit borcu ne demek?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Çeşit borcu ne demek?​

bir borç ilişkisinde borçlunun borçlandığı edim türü belirtilerek miktar olarak belirlenmişse çeşit borcundan söz edilir. çeşit borcu, roma hukukundan gelen genus non perit ilkesince telef olmaz. yani çeşit borcu, borçlunun kusuru olmadan imkansız hale gelse dahi borçlu borcundan kurtulmaz.

Tür borcunun konusu nedir?​

aa) Tür (Nevi) Borcu – Parça Borcu Ayrımı: Verme borcunun konusu olan edim özel niteliklerine göre yeter derecede belirlenmiş bir şey ise, parça borcundan (ferden belirli borçtan); borcun konusu ferden değil de sadece türü (cinsi = nevi) belirtilmek suretiyle miktar olarak belirlenmiş ise tür borcundan söz edilir.

Seçimlik borç nedir örnek?​

Seçimlik borç nedir örnek?
aksi anlaşılmadıkça borçluya seçimlik bir yetki veren borç türüdür. mesela borçlu anlaşma gereğince ya alacaklıya 2+1 ev verecek ya da x marka y model 0km bir araba verecek. burada seçimlik borçların aynı değerde olması önemli değildir.

Seçimlik edim ne demek?​

Seçimlik borç, borcun konusunu teşkil eden birden fazla edim varsa ve borçlu bu edimler arasından yapacağı bir seçim sonunda, edimlerden yalnız birini yerine getirmekle borcundan kurtulacaksa seçimlik borçtan bahsedilir.

Seçimlik hak nedir borçlar Hukuku?​

6098 sayılı Kanununun “Seçimlik Haklar” başlıklı 125. maddesinde yer alan “Temerrüde düşen borçlu, verilen süre içinde, borcunu ifa etmemişse veya süre verilmesini gerektirmeyen bir durum söz konusu ise alacaklı, her zaman borcun ifasını ve gecikme sebebiyle tazminat isteme hakkına sahiptir.

Seçimlik mahkumiyet hükmü nedir?​

Seçimlik mahkumiyet hükmü nedir?
(1) Seçimlik borçlarda, seçim hakkı kendisine ait olan borçlu veya üçüncü kişinin bu hakkı kullanmaktan kaçınması hâlinde, alacaklı seçimlik dava açabilir. (2) Seçimlik davada mahkeme, talebin hukuka uygun olduğu sonucuna varırsa, seçimlik mahkûmiyet hükmü verir.
Sınırlı nevi borcu nedir?​
4.Sınırlı cins borcu ise,yalnızca ayırt edilmiş belirli bir stoktan ifa edilebilen borçlardır.
Tam borç davalarına ne denir?​
Borcunu yerine getirmeyen borçluya, bu borcunu ifaya zorlamak için, cebir ve tazyik uygulanabilir, bu ise borçluya bir yaptırım uygulanması anlamına gelmektedir. Cebir ve tazyik, dava ve icra yolları ile sağlanır. Yaptırım uygulama imkanı bulunan borç ilişkilerine tam borç (obligatio civilis) denir.

Çeşit borcu, bir borç ilişkisinde borçlunun belirli bir edim türünü yerine getirmekle yükümlü olduğu durumu ifade eder. Borçlunun hangi türde bir edimde bulunması gerektiği açıkça belirtilir ve miktar olarak belirlenir. Roma hukukundan gelen "genus non perit" ilkesine göre çeşit borcu, borçlu kusuru olmadan imkansız hale geldiğinde bile borçlunun bu yükümlülükten kurtulamayacağı anlamına gelir.

Tür borcunun konusu, verilen borcun niteliğine bağlı olarak parça borcu veya tür borcu olarak belirlenir. Eğer borçun konusu belirli bir nitelikteki bir şey ise parça borcu söz konusu olurken; eğer sadece türü ya da cinsi belirtilerek miktarı belirlenmişse tür borcu söz konusudur.

Seçimlik borç, borçluya belirli bir yetki veren bir borç türüdür. Borçlu, belirli şartlar altında yapacağı seçimle borcunu yerine getirebilir. Örneğin, borçlu anlaşmaya göre ya alacaklıya belirli bir ev ya da belirli bir araba verebilir. Bu durumda seçimlik borçlar arasındaki değer farkı önemli değildir.

Seçimlik edim ise, borcun konusunu oluşturan birden fazla edim arasından borçlunun yapacağı seçim sonucunda sadece bir edimi yerine getirerek borcunu ifa etmesini sağlayan durumu ifade eder.

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 125. maddesinde yer alan "Seçimlik Haklar" ile ilgili hüküm, temerrüde düşen borçlunun alacaklıya borcunu ifa etmemesi durumunda alacaklının tazminat ve ifa talep etme hakkını düzenler.

Sınırlı nevi borcu, belirli bir stoktan ifa edilebilen borç türünü ifade ederken; tam borç davaları ise borcunu yerine getirmeyen borçlunun cebir ve tazyik yoluyla ifaya zorlanabileceği ve yaptırım uygulanabilecek borç ilişkilerini kapsar. Bu durum, dava ve icra yollarıyla sağlanır.

Geri