- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.242
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Çeşit borcu ne demek?
bir borç ilişkisinde borçlunun borçlandığı edim türü belirtilerek miktar olarak belirlenmişse çeşit borcundan söz edilir. çeşit borcu, roma hukukundan gelen genus non perit ilkesince telef olmaz. yani çeşit borcu, borçlunun kusuru olmadan imkansız hale gelse dahi borçlu borcundan kurtulmaz.Tür borcunun konusu nedir?
aa) Tür (Nevi) Borcu – Parça Borcu Ayrımı: Verme borcunun konusu olan edim özel niteliklerine göre yeter derecede belirlenmiş bir şey ise, parça borcundan (ferden belirli borçtan); borcun konusu ferden değil de sadece türü (cinsi = nevi) belirtilmek suretiyle miktar olarak belirlenmiş ise tür borcundan söz edilir.Seçimlik borç nedir örnek?
Seçimlik borç nedir örnek?aksi anlaşılmadıkça borçluya seçimlik bir yetki veren borç türüdür. mesela borçlu anlaşma gereğince ya alacaklıya 2+1 ev verecek ya da x marka y model 0km bir araba verecek. burada seçimlik borçların aynı değerde olması önemli değildir.
Seçimlik edim ne demek?
Seçimlik borç, borcun konusunu teşkil eden birden fazla edim varsa ve borçlu bu edimler arasından yapacağı bir seçim sonunda, edimlerden yalnız birini yerine getirmekle borcundan kurtulacaksa seçimlik borçtan bahsedilir.Seçimlik hak nedir borçlar Hukuku?
6098 sayılı Kanununun “Seçimlik Haklar” başlıklı 125. maddesinde yer alan “Temerrüde düşen borçlu, verilen süre içinde, borcunu ifa etmemişse veya süre verilmesini gerektirmeyen bir durum söz konusu ise alacaklı, her zaman borcun ifasını ve gecikme sebebiyle tazminat isteme hakkına sahiptir.Seçimlik mahkumiyet hükmü nedir?
Seçimlik mahkumiyet hükmü nedir?(1) Seçimlik borçlarda, seçim hakkı kendisine ait olan borçlu veya üçüncü kişinin bu hakkı kullanmaktan kaçınması hâlinde, alacaklı seçimlik dava açabilir. (2) Seçimlik davada mahkeme, talebin hukuka uygun olduğu sonucuna varırsa, seçimlik mahkûmiyet hükmü verir.
4.Sınırlı cins borcu ise,yalnızca ayırt edilmiş belirli bir stoktan ifa edilebilen borçlardır.
Borcunu yerine getirmeyen borçluya, bu borcunu ifaya zorlamak için, cebir ve tazyik uygulanabilir, bu ise borçluya bir yaptırım uygulanması anlamına gelmektedir. Cebir ve tazyik, dava ve icra yolları ile sağlanır. Yaptırım uygulama imkanı bulunan borç ilişkilerine tam borç (obligatio civilis) denir.