AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cerrahi Kontrol Listesi icerigi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Cerrahi Kontrol Listesi içeriği nedir?​

Hastanın kendisinden kimlik bilgileri, ameliyatı, ameliyat bölgesi ve ameliyatı ile ilgili rızası doğrulandı mı? Kontrol listesi sorumlusu, hasta ile birlikte sözlü olarak hastanın kimliğini, planla- nan girişim türünü, ameliyat alanını ve ameliyat için rıza verilip verilmediğini kontrol eder.

Cerrahi Kontrol Listesi ne amaçla kullanılır?​

Cerrahi süreci karmaşık doğası nedeniyle hasta güvenliği için tehdit oluşturmaktadır. Cerrahi bakım sırasında meydana gelebilecek riskleri ortadan kaldırmak ve hasta güvenliğini geliştirmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından Güvenli Cerrahi Kontrol Listesi geliştirilmiştir.
5.1.7. Ameliyattan çıkmadan önce; ameliyathane hemşiresi tarafından ameliyathane hemşiresi tarafından gerekli kontroller yapılır ve “Güvenli Cerrahi Kontrol Listesi”nin “Ameliyattan Çıkmadan Önce” bölümü doldurulur.
Güvenli cerrahi Kontrol Formu nedir?
6.6. Acil müdahaleler, kateter ve enstrümanların takılmasında, cerrahi prosedürün tasarlandığı açık yara ve lezyonlarda, prematüre bebeklerde, genital bölge ve sezaryende ilgili müdahalelerde işaretleme yapılmaz, hasta kimliği doğrulanarak “Güvenli Cerrahi Kontrol Formu”nda işaretleme yapılır.
Güvenli cerrahi Kontrol Listesi kullanımının hasta güvenliğine katkıları nelerdir?
Güvenli cerrahi kontrol listesi kullanımı, morbidite oranlarını %0.9- %15.4 arasında azaltmıştır. Bazı çalışmalarda ise mortalite azalma oranı %0.28-2.3 arasında belirtilmiştir. Çalışmaların çoğunluğunda DSÖ’nün güvenli cerrahi kontrol listesinin kullanımına cerrahi ekibin uyumunun yüksek olduğu belirtilmiştir.

Güvenli cerrahi uygulamaları nelerdir?​

Güvenli Cerrahide Uygulama Alanları

Ameliyathanelerde yapılan tıbbi hatalar nelerdir?​

– En çok hata yapılan alanlar klinik cerrahi ve ameliyathaneler. – İlaç konusunda en çok hatalı doz istemi yapıldığı ortaya çıktı. – Ayrıca yanlış ilaç istemi yapıldığı da görüldü. – Okunaksız el yazısı, ilaç adlarının kısaltılması, elektronik ortamda yanlış ilaç seçimi de en çok yapılan hatalar arasında.
*Güvenli Cerrahi Kontrol Listesi kısa hatırlatmalar yaparak cerrahi güvenliği sağlar. Güvenli Cerrahi Kontrol Listesi Cerrahi tedaviyi 4 ayrı aşamaya böler; 1.
Ameliyat ortamı nasıl olmalı?
Ameliyathane, hastanenin sakin bir yerinde olmalıdır. Bulaşıcı partiküller, toz, kir, diğer kimyasal maddeler, radyasyon ve gürültüden uzak ve güvenli, sessiz bir ortamda yer almalı ve cerrahi işlemleri kolaylaştırarak ameliyatın gerçekleştirilmesini sağlamalıdır.
Güvenli cerrahi Kontrol Listesi kaç alana ayrılır?
Güvenli Cerrahi Kontrol Listesi Cerrahi tedaviyi 4 ayrı aşamaya böler; 1. Klinikten ayrılmadan önce 2. Anestezi vermeden önce 3. Ameliyat kesisinden önce 4.

Cerrahi Kontrol Listesi nedir ne amaçla kullanılır ve içeriği?​

Kontrol Listesi düzenleyici bir araç ya da resmi bir politikanın bileşeni değildir; ameliyatlarının güvenliğini artırmaya ve gereksiz cerrahi ölümleri ve komplikasyonları azaltmaya ilgi duyan klinisyenlerin kullanmaları için bir araç olması amaçlanmıştır.

Ameliyat odasının ısısı kaç derece olmalıdır?​

Sıcaklık ve nem her ameliyat odasında ayrı ayrı ayarlanabilir olmalıdır. Ameliyat odasının sıcaklığı 20-23 °C olmalıdır. Ameliyatın türüne ve ihtiyaca göre 18-26 °C arasında ayarlanabilmelidir. Bağıl nem minimum %30, maksimum %60 olmalıdır.
Terzi “Cerrahlar saatler süren ameliyatlar sırasında daha rahat çalışsın diye ameliyathane ortamı 19 ila 21 derece sıcaklıkta tutuluyor. Bu da saatlerce çıplak kalan, vücudu steril sıvılarla ıslanan ve ameliyat boyunca soğuk serum verilen hastanın ateşinin 36.5 derecenin bile altına düşmesine neden oluyor.
Cerrahi kontrol listesi nedir?
Güvenli Cerrahi Kontrol Listesi Ne Zaman Yapılır?
Listesi”nin “Anestezi Verilmeden Önce” bölümü doldurulur. 5.1.6. Ameliyat kesisinden önce; ameliyathane hemşiresi tarafından gerekli kontroller yapılır ve “Güvenli Cerrahi Kontrol Listesi”nin “Ameliyat Kesisinden Önce” bölümü doldurularak kayıt altına alınır.

Güvenli Cerrahi Kontrol Listesi Nasıl Kullanılır?​

“Anestezinin verilmesinden önce” esnasında kontrol listesini koordine eden kişi, hasta ile birlikte (mümkün olduğunda) sözlü olarak hastanın kimliğinin teyit edilmiş olduğunu, girişimin ve müdahale yerinin doğru olduğunu, ameliyat için rızanın verilmiş olduğunu gözden geçirecektir.

Güvenli cerrahi uygulamalar protokolü kaç aşamadan oluşmakta?​

Güvenli Cerrahi uygulamasının 3 aşaması vardır. a) Ameliyat öncesi b) Ameliyathane c) Ameliyat sonrası Ameliyat öncesi ve ameliyathanede yapılması gereken son kontroller Güvenli Cerrahi Kontrol Listesi’nde bir araya getirilmiştir.
Acil müdahaleler, kateter ve enstrümanların takılmasında, cerrahi prosedürün tasarlandığı açık yara ve lezyonlarda, prematüre bebeklerde, genital bölge ve sezaryende ilgili müdahalelerde işaretleme yapılmaz, hasta kimliği doğrulanarak “Güvenli Cerrahi Kontrol Formu”nda işaretleme yapılır.
GCKL ne demek?
Bunun için 2008 yılında uygulama rehberlerindeki maddeler esas alınarak, anestezi verilmeden önce, ameliyat kesisinden önce ve hasta ameliyattan çıkmadan önce olmak üzere üç bölümden oluşan, 19 maddelik”Güvenli Cerrahi Kontrol Listesi” (GCKL) oluşturulmuş ve uygulamaya konulmuştur (3).
Cerrahi hatalarını önlemek için neler yapmalıyız?
Cerrahi işlem hatalarının en aza indirilebilmesi için alınabilecek önlemlerin en önemlisi; cerrahi işlemler öncesi işlemin adı, yeri ve bölgesinin sorumlu hekim tarafından doldurulması, doğru, eksiksiz kayıt tutulması ve bireyden aydınlatılmış onam alınmasıdır (35).

Güvenli cerrahi ilkeleri nelerdir?​

1.Doğru hasta, doğru taraf – Yapılan ameliyatların 1500 – 2500’ünde bu aşamada hata yapılmaktadır. – Güvenli cerrahi için öncelikle doğru hasta olmalı, yapılacak işlem ve ameliyat bölgesi doğru olmalıdır. – Hasta ve taraf doğrulaması Güvenli Cerrahi Kontrol Listesi’nin her aşamasında yapılmaktadır.

Eras Protokolü ne demek?​

Cerrahi sonrası hızlandırılmış iyileşme (ERAS) protokolleri, preoperatif organ fonksiyonunu koruyarak cerrahiyi takiben derin stres tepkisini azaltarak cerrahi prosedürlerden sonra erken iyileşmeyi sağlamak için tasarlanmış perioperatif bakım yollarıdır.
 
Geri
Üst