AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cerrah olmak için ne yapmam gerekir

zeberus

Yeni Üye
ben cerrah olmak istiyorum lise 2 öğrencisiyim ama çok çalıştığım halde başarı yakalayamadım başarılı olmak için ne yapabilirim dersi nasıl çalışacağımı bilmiyorum ?

Genel Cerrah nasıl olunur?

Genel Cerrah Eğitim ve Aşamaları

Genel cerrah olmak için liseden mezun olduktan sonra yapılan ÖSYS’de Tıp Fakültesini kazanmak adımı gerçekleştirilmektedir. Hazırlık sınıfı haricinde 6 sene tıp eğitiminin alınarak, gösterilen başarı sonucu Tıp Fakültesi’nden mezun olmak gerekmektedir. Tıp Fakültesi ülkemizde ya da YÖK’ün onay verdiği eş bir Tıp Fakültesi’nin bitirilmesi gerekmektedir. Genel cerrah olmak için sadece Tıp Fakültesi’nden mezun olmak yeterli olmayacaktır. Tıp okurken uzmanlaşmak istediğiniz bir alan olacaktır. Eğer bu alan genel cerrahi ise 6 senelik eğitimden sonra yapılan Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) girilmesi gerekir. TUS’a girebilmek için de Kamu Personeli Dil Sınavı’na girerek geçer not olan 50 puan alınması şart koşulmuştur.
TUS’tan da yeterli puan alındığında kontenjana göre genel cerrahi asistanlığına başvururlar. 5 sene genel cerrahide asistanlık yapılması gerekmektedir. Asistanlık sırasında son seneye gelmeden tez yazılması istenir ve 5 senelik asistanlığı da başarılı bir şekilde bitiren kişiler genel cerrah olarak atanırlar. Genel cerrahların 2 sene zorunlu hizmette bulunmaları gerekmektedir. Daha sonrasında ise devlet hastanesi ya da özel hastanelerde çalışmalarına devam edebilmektedirler.Genel cerrahi asistanlığının ilk senesinde ve sonraki senelerinde hedeflenen en büyük husus asistanların cerrahi becerilerini geliştirmesidir.

Genel Cerrahi Çalışma Alanları
Genel cerrahların işlerini yapabilmesi için ameliyathaneye ihtiyaçları vardır. Bu bağlam da genel cerrahlar ameliyathanesi olan her hastanede devlet ya da özel hastane fark etmeden çalışabilirler.

Genel Cerrahta Olması Gereken Özellikler
Her meslek gurubunu yapan kişiler yaptıkları meslek doğrultusunda birtakım özelliklere sahip olmalıdır. Bu özellikler;

Doktorluk özellikle de cerrahlık kesme, açma kısacası ameliyat için yapılması gereken işlemleri getireceğinden kişinin yapacağı bu mesleğin bilincinde olan ve bunu isteyen biri olması gerekmeli,
Sabırlı olmalı,
Sorumluluk sahibi olmalı,
Yoğun tempoya ayak uyduracak biri olmalı,
İnsanlara yardım etmek istemeli,
Kendini iyi ifade edebilmelidir.
Genel Cerrahın Görevleri
Hastaların tıbbi geçmişi hakkında ve hastalık ile ilgili şikâyeti hakkında bilgili olmalı ve bunları kaydetmelidir.
Hasta geldiğinde ilk muayeneyi yapmalıdır.
Diğer doktorlarla da gereken durumda işbirliğinde bulunmalıdır.
Gerekli olan testlerin yapılmasını ve hastanın ameliyata hazırlanmasını sağlamalıdır.
İyi ya da kötü huylu olan kitlelerin tedavilerini yapmalıdır.
Hastalıkların cerrahi tedavilerini yapmalıdır.
Organ nakillerini yapmalıdır.
Genel Cerrah Maaşları
Net bir bilgi verememek ile birlikte 5000 – 50000 TL aralığında maaş alabilmektedirler. Yapılan ameliyatların ve riskli olup olmamalarına göre değişen cerrahi işlemlere göre ameliyatlarda alınan ücretler farklı olacaktır. Bu nedenle de kesin bir bilgi bu konuda verilmemektedir. Maaş konusunda özel hastanelerde görev yapacak olan cerrahların anlaşmasına göre maaş rakamları değişkenlik gösterebilmektedir.

Geri