AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cernobil nukleer santrali ne zaman patladi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çernobil nükleer santrali ne zaman patladı?​

Ukrayna’nın başkenti olan Kiev şehrine yaklaşık olarak 130 km uzaklıkta ve kuzeyinde yer alan Çernobil kentinde Çernobil Nükleer Santrali faaliyet göstermekteydi. Çernobil faciası ne zaman oldu? Çernobil nükleer santralinin 4. reaktöründe 26 Nisan 1986 tarihinde korkunç bir patlama meydana geldi.

Çernobil dünyayı nasıl etkiledi?​

Patlamanın etkisiyle çevreye yaklaşık 380 milyon kuri (radyoaktiite birimi) radyasyon yayıldı. Yüzde 70’i Belarus, Ukrayna ve Rusya topraklarında yer alan 200 bin kilometrekarelik bir alan radyasyonun etkisi altında kaldı. Kaza sonrası radyoaktif madde yüklü bulutlar Avrupa’da birçok ülkeye yayıldı.

Çernobil hâlâ radyasyon yayıyor mu?​

Çernobil hâlâ radyasyon yayıyor mu?
Kazanın meydana geldiği reaktör, radyasyonun yayılmaması için 2016 yılında milyonlarca euroya mal olan beton bir koruyucu ile kapatıldı. Nükleer santralin yakınındaki Pripyat kentinde kazadan 34 yıl sonra hâlâ radyasyon bulunuyor.

Çernobil radyasyon seviyesi kaç röntgen?​

Çernobil radyasyon seviyesi kaç röntgen?
Çernobil interinform Ajansı’nda çalışan Julia Murusiç “Saatte 3 bin röntgene maruz kaldı bu görevliler” diyor. “Hiroşima’ya atılan atom bombasının 500 katı radyoaktif toz atmosfere karıştı patlamada.” Murusiç ve benim bulunduğumuz odada patlama sonrasındaki hasarı gösteren bir maketi var santralin.

Çernobil faciasının etkileri nelerdir?​

4 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor Bu üç ülkede halen yaklaşık 5 milyon kişi radyasyon riski olan bölgelerde yaşamaya devam ediyor. Patlamadan, 155 bin kilometrekare bölge etkilenirken, 52 bin kilometrekare tarım bölgesi 30 seneliğine kullanılamaz hale geldi. Yaklaşık 404 bin kişi yer değiştirmek zorunda kaldı.

Pripyat da şu an yaşayan var mı?​

Çernobil’e 3 km uzaklıkta olan ve patlama öncesinde 47 bin kişinin yaşadığı Pripyat, radyasyon kirliliği nedeniyle hala boş duruyor. Çernobil Tur Operatörleri Birliği’nin Noel için düzenlediği bir etkinlikte, kasabanın eski sakinleri, meydana yerleştirilen bir çam ağacını aile fertlerinin fotoğraflarıyla süsledi.
 
Merhaba! Çernobil Nükleer Santrali'nin patlaması, 26 Nisan 1986 tarihinde gerçekleşti. Patlamanın ardından oluşan radyoaktif kirlilik, çevreye büyük zarar verdi ve geniş bir alanı etkiledi. 200 bin kilometrekarelik bir alanda radyasyonun etkisi görüldü ve Avrupa'ya kadar uzanan kara bulutlarının yayılmasıyla birçok ülke etkilendi.

Çernobil'deki reaktör kapatıldı ancak hala radyasyon sızıntısı devam ediyor. 2016 yılında maliyetli bir beton koruyucu ile kapatılan reaktör, Pripyat kentinde hala radyasyon bulunuyor.

Radyasyon seviyesi konusunda ise Çernobil'de çalışan bir ajans çalışanı olan Julia Murusiç'in verdiği bilgiye göre, görevliler saatte 3 bin röntgen seviyesine maruz kaldı. Patlama sonrasında atmosfere yayılan radyoaktif toz, Hiroşima'ya atılan atom bombasının 500 katı seviyesinde bulunmuş.

Çernobil faciasının etkileri oldukça büyük olmuştur. Tahminlere göre 4 bin kişi bu olayda hayatını kaybetmiş, 5 milyon insan hala radyasyon riski altındaki bölgelerde yaşamaktadır. 155 bin kilometrekarelik bir alan etkilenirken, 52 bin kilometrekarelik tarım bölgesi 30 seneliğine kullanılamaz hale gelmiştir. Facia sonucunda yaklaşık 404 bin kişi yer değiştirmek zorunda kalmıştır.

Pripyat şu anda hala terkedilmiş durumdadır ve radyasyon kirliliği devam etmektedir. Çernobil Tur Operatörleri Birliği'nin düzenlediği etkinliklerde, kasabanın eski sakinleri hatıralarını yaşatmaya çalışmaktadır.
 
Geri
Üst