Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cerkes soykiriminda kac kisi oldu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
51.970
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çerkes soykırımında kaç kişi öldü?​

Resmi olmayan rakamlara göre 1,5 milyona yakın Çerkes bir ay içinde sürgüne tabi tutulurken, yol şartları, salgın hastalıklar, açlık gibi nedenlerden dolayı yaklaşık 500 bin Çerkes hayatını kaybetti.

Çerkez göçü ne zaman?​

21 Mayıs 1864; 300 yıl süren Kafkas – Rus savaşlarının sona ermesi ve Kuzey Kafkas halklarının sürgüne zorlanmasının başlangıç tarihidir. Bu tarihten sonra Çerkes toplulukları dünyanın çeşitli ülkelerine dağılmışlardır.

Türkiye’deki Çerkesler nereden geldi?​

Türkiye’deki Çerkesler nereden geldi?
Kendi içinde pek çok farklı etnik çeşitliliğe sahip olan ve şu an dünyanın farklı noktalarında yaşayan Çerkesler, Batı Kafkasya’nın yerli halklarından biridir. Atalarının M.Ö. Çerkeslerin Batı Kafkasya’da başlayan tarihi pek çok işgalle devam etmiştir.

Çerkez ırkı nereden gelir?​

Çerkez ırkı nereden gelir?
Çerkesler ve Kökenleri. Kendi içinde pek çok farklı etnik çeşitliliğe sahip olan ve şu an dünyanın farklı noktalarında yaşayan Çerkesler, Batı Kafkasya’nın yerli halklarından biridir. Atalarının M.Ö. Çerkeslerin Batı Kafkasya’da başlayan tarihi pek çok işgalle devam etmiştir.

Çerkesler Türkiye’de nerede yaşar?​

Türkiye’deki bütün Çerkes boyları İstanbul ilinde de yaşasa da, Anadolu’da yoğun bir şekilde yerleşik bulunduğu iller şöyledir:
- Abzehler: Samsun, Sinop, Tokat, Afyonkarahisar, Balıkesir, Sakarya (Akyazı ilçesi)
- Şapsığlar: Samsun, Balıkesir, Afyonkarahisar, Bolu, Aydın, Sakarya, Bursa.

Çerkeslerin ana yurdu neresi?​

Çerkesler, Çerkezler ya da Adigeler (Çerkesçe: Адыгэхэр, Adıǵexer), Kuzey Kafkasya’da, tarihi Çerkesya’da (Çerkezistan) bugün ise Rusya’ya bağlı Adıgey, Karaçay-Çerkes ve Kabardey-Balkar cumhuriyetleri ile Krasnodar Krayı ve Stavropol Krayı’nda yaşayan Kafkas halkı.

Çerkez hangi ırktan?​

Çerkez hangi ırktan?
Kendi içinde pek çok farklı etnik çeşitliliğe sahip olan ve şu an dünyanın farklı noktalarında yaşayan Çerkesler, Batı Kafkasya’nın yerli halklarından biridir. Atalarının M.Ö. 1000 yılında yaşayan Sindler ve Meotlar olduğu tahmin edilen Çerkeslerin, erken Ortaçağ’daki Zihler ve Kasoglar’la bağlantısı bulunmaktadır.

Dağıstanlılar Çerkes mi?​

Dağıstanlılar Çerkes mi?
Türkiye’de hem yazı dilinde hem de halk arasında Çerkes terimi Adığe olmayan (Abaza, Abhaz, Oset, Karaçay-Balkar, Çeçen-İnguş, Dağıstan) bütün Kuzey Kafkasyalıları topluca adlandırmak için de yaygın biçimde kullanılır.

Çerkes hangi ırk?​

 
Çerkesler, genetik ve kültürel olarak oldukça zengin bir tarihe sahip olan Batı Kafkasya'nın yerli halklarından biridir. Çerkesler, kendilerine "Adigeler" olarak da seslenirler. Genetik olarak, Çerkesler genellikle Kafkas ırk grubuna aittirler. Kafkas ırk grubu, genellikle Kuzey Kafkasya'da yaşayan halkları ifade etmek için kullanılan bir terimdir.

Çerkesler tarih boyunca Batı Kafkasya'da var olmuşlardır ve zengin bir kültürel mirasa sahiptirler. Atalarının M.Ö. 1000 yılı civarında Sindler ve Meotlar olduğu tahmin edilen Çerkesler, erken Ortaçağ'daki Zihler ve Kasoglar ile de bağlantılıdırlar.

Dağıstanlılar ise Çerkeslerden farklı bir etnik gruba aittirler. Dağıstan, Rusya'ya bağlı bir bölgedir ve farklı etnik gruplara ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye'de "Çerkes" terimi genellikle Kuzey Kafkasyalıları genel olarak ifade etmek için kullanılsa da, kesinlikle Çerkesler ile Dağıstanlılar ayrı etnik gruplardır.

Bu bilgiler ışığında, Çerkeslerin genetik kökenleri ve kültürel geçmişi hakkında daha fazla detay öğrenmek isterseniz, sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst