AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cerceveli perdeli sistem depreme dayanikli mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.096
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çerçeveli perdeli sistem depreme dayanıklı mı?​

Binanın yatay deprem yüklerini taşıtabilmek için, kolon – kirişli çerçeve sistem yerine, betonarme perdeli sistemleri tercih etmek gerekir. Simetrik perdeli sistemlerin depreme dayanıklılık derecesi daima çerçeveli sistemlere göre daha yüksektir.

Çerçeveli perdeli sistem ne demek?​

Çerçeveli perdeli sistem ne demek?
Özellikle çok katlı binalarda perdeler yapı sisteminin yatay rijitliğini artırarak göreli kat öteleme değerlerini azaltır. Bu sebeple özellikle deprem riski altındaki bölgelerde inşa edilen betonarme yapılar, perde ve çerçeveli taşıyıcı sistem olarak tasarlanmaktadır.

Yapıların zemine uygun yapılması neden önemlidir?​

Yapıların zemine uygun yapılması neden önemlidir?
Bir bölgede yer alan aynı karakterdeki yapıların, oluşan bir depremde farklı derecede hasar görmelerinin başlıca nedenini; zemin-yapı etkileşiminde aramak gerekir. Deprem sırasında yapılara gelen deprem kuvvetlerinin miktarı yapı altındaki zemin yapısına bağlıdır.

Betonarme perdeli sistem nedir?​

Betonarme perdeler çerçeveli sistemlere göre daha fazla rijitlik kazandıran, düşey konsol davranışı gösteren, düşey düzlemsel diyaframlardır. Perdelerin yatay rijitlikleri büyüktür. Deprem yükünün önemli bir kısmını alırlar.

Çerçeveli yapılar nedir?​

Çerçeveli yapılar nedir?
Çerçeveler, kolon ve kirişlerin birleşmesi ile meydana gelen ve daha çok düşey yük taşıyıcı elemanlarıdır. Bunlar, donatılarının iyi düzenlenmesi koşuluyla, yükseklikleri 25 metreyi geçmeyen yapıların yatay yüklere karşı, yönetmeliklerde öngörülen emniyetlerinin sağlanmasında da kullanılabilmektedir.

Taşıyıcı sistem elemanları nelerdir?​

Taşıyıcı sistem elemanları nelerdir?
aktarmak üzere oluşturulan temel, perde, kolon, kiriş, döşeme gibi yapı elemanların tümüne birden taşıyıcı sistem denir. Betonun demir çubuk elemanlarla güçlendirilmesi ile oluşturulan malzemeye betonarme denir. Yatay ve düşey taşıyıcı sistemi betonarme yapı elemanlarından oluşturulmuş iskelet sistemidir.

Taşıyıcı olmayan sistem elemanları nelerdir?​

Bir betonarme binanın elemanları kesin olmayan sınırlarla,taşıyıcı olan ve olmayan olarak ikiye ayrılabilir. Örneğin bölme duvarları, yer kaplamaları taşıyıcı olmayan elemanlardandır. Buna karşılık, döşeme plağı, kiriş, kolon ve temeller taşıyıcı olan elemanlar örnek olarak verilebilir.

Zemin etüdü hangi amaçla yapılır?​

Zemin etüdü hangi amaçla yapılır?
Arsaların inşaat öncesinde analizini yapmak adına uygulanan zemin etüdü; yeraltı tabakalarının durumu, derinlik, jeolojik yapı türü, elektrik özdirenci, temel zemini gibi parametreleri ölçmek için yapılır. Temel amaç ise bu değişkenlerle birlikte bir binanın deprem karşısında göstereceği davranışları anlamaktır.

Zemin etüdü hangi durumlarda yapılır?​

Zemin etüdü hangi durumlarda yapılır?
Yüzeyden derinlere inerken hangi tabakaların bulunduğunun öğrenilmesi, yeraltı su seviyesi ve derinliğinin belirlenmesi, zeminden belirli aralıklar ile alınan numunelerin özelliklerinin belirlenmesi, zeminin taşıma gücünün ve tasarımının belirlenmesi gibi nedenler ile yapılmaktadır.

Perde beton ne demek?​

Yüksek yapılarda kullanılan ve taşıyıcı görevi gören, betonarme ile donatılmış perde beton, deprem yönetmeliğine göre her binada olması gereken bir yapı malzemesidir.
 
Çerçeveli perdeli sistemlerin depreme dayanıklılığı üzerine oldukça önemli noktalara değinecek olursak; perde ve çerçeveli sistemler arasında tercih yaparken dikkate alınması gereken pek çok faktör bulunmaktadır. Bir binanın yatay deprem yüklerini taşıma kapasitesi, yapı elemanlarının rijitliği, simetrisi, malzeme özellikleri, zemin etüdü sonuçları gibi unsurların hepsi önem arz etmektedir.

Çerçeveli perdeli sistemler, kolon ve kirişlerin birleşmesiyle oluşan taşıyıcı elemanlardan oluşurken, betonarme perdeli sistemler ise daha fazla rijitlik kazandıran ve deprem yükünün önemli bir kısmını alan düşey konsol davranışı gösteren düşey diyafram elemanlarıdır. Her iki sistemde depreme karşı dirençli olabilmek için tasarım ve malzeme seçimi son derece kritiktir.

Zemin etüdü ise bir binanın temelinin inşa edileceği alanda yeraltı tabakalarının analiz edilmesi amacıyla yapılan çalışmalardır. Bu etütler, zeminin taşıma gücünü, derinliğini, jeolojik yapı türünü, yeraltı su seviyesini ve temel zemin özelliklerini belirlemek için önemlidir. Deprem riski taşıyan bölgelerde yapılan binalar için zemin etüdü sonuçları bina tasarımında büyük önem taşımaktadır.

Son olarak, perde beton ise yüksek yapıların taşıyıcı elemanı olarak kullanılan betonarme perde duvarlara verilen isimdir. Bu perde betonlar, deprem dayanıklılığı için gerekli olan donatılarla güçlendirilmiştir ve binaların deprem yüklerini taşımasına yardımcı olur.

Tüm bu önemli unsurların dikkate alınarak, doğru tercihler yapılarak ve gerekli önlemler alınarak inşa edilen binaların deprem riskine karşı daha dirençli olacağı unutulmamalıdır.
 
Geri
Üst