AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cephe yagislari hangi iklim tiplerinde gorulur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Cephe yağışları hangi iklim tiplerinde görülür?​

Ülkemizde en çok görülen yağış tipi cephesel yağışlardır. Bunun nedeni ise matematik konumu olmaktadır. Ülkemizde görülen iklim tiplerinden Akdeniz ikliminde cephe yağışları sıklıkla görülmektedir. Bu nedenle özellikle kış aylarında Akdeniz iklimine sahip yerler de cephe yağışları ile sıklıkla karşılaşılmaktadır.
Ülkemizde konveksiyonel yağış nerede görülür?
Konveksiyonel yani yükselim yağışları İç Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde görülmektedir. Konveksiyonel yağışlara Anadolu’da “ Kırkikindi yağışları “ da denilmektedir. Konveksiyonel yağışlar ısınan havanın yükselerek soğuması sonucu oluşurlar. Dünya üzerinde ise yalnızca ekvatoral bölgede görülmektedir.
Dünyada en az yağış alan bölgeler nerelerdir?
En kurak yer Antartika’dır. Antartikanın bazı kesimlerine yaklaşık 2 milyon yıldır yağmur yağmamıştır. Yılda 254 mm’den az yağış alan yerler çöl olarak tanımlanır. Sahra çölü yılda sadece 24 mm yağış almaktadır.

Cephe Oluşumu ne demek?​

Sıcak havanın yükselmesi soğumasına, soğuma yoğuşmaya neden olur. Oluşan Kümülonimbus bulutlarından kuvvetli yağış meydana gelir. Sıcak hava kütlesinin, durağan soğuk hava kütlesine doğru ilerlediği durumlarda sıcak cephe oluşur. Hafif ve nemli sıcak hava kütlesi cephe boyunda soğuk havanın üzerinde yükselir.
1000 mm su kaç litre?
1 mililitre litrenin binde biri olan bir ölçü birimidir. Bu durumda 1 ml 0,001 litreye eşit olarak kullanılır. 1 litrenin ml karşılığı ise 1000 ml’dir.
Konveksiyonel yağış hangi mevsimde görülür?
İlkbahar sonu ve yaz başlarındaki konveksiyonel hareketler, yağışta artmaya neden olur. Kışın yağışın azalması, soğuk havanın bölgeyi kaplaması, yani cephesel faaliyetlerin gerçekleşmemesiyle ilgilidir. Yazın az olmak üzere her mevsimi yağışlı geçen yağış rejimidir.
Konveksiyonel yağış (Konvektif yağış, Kırkikindi yağışı, Yükselim yağışı) ısınan hava parselinin, her 300 metre (1000 fit) mesafede adyabatik olarak 3 derece soğuyarak içeriğindeki nemin yoğunlaşması sonucu oluşan kümüliform bulutlarının neden olduğu yağıştır.
 
Geri
Üst