AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cenine yapilan hibe gecerli midir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.373
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Cenine yapılan hibe geçerli midir?​

Cenin için yapılan vasiyet geçerli olduğu halde fakihlerin çoğunluğuna göre hibe bâtıldır. İmam Mâlik ise cenine yapılan hibeyi bir tür hibe vaadi sayarak geçerli kabul eder.

Hibe nedir TDV?​

Hibe nedir TDV?
Hukukî bir terim olarak hibe, kişinin hayatta iken, karşılıksız olarak malını başkasına temlik etmesi demektir. Bu çalışmada İslâm hukukunda, hibe yoluyla varisleri mirastan mahrum etmeye veya onlardan mal kaçırmaya yönelik tasarrufların sınırlandırılması üzerinde durulmuştur.

Hibe eden ne demek?​

Hibe, sözlük anlamı itibari ile karşılıksız vermek anlamına gelmektedir. Herhangi bir ürünü veya bedeli, bir başkasına bağışlamak yani geri alınmaksızın vermek diyebiliriz. Yatırım yapmak isteyenlere ve işini geliştirmek isteyenlere devletin verdiği hibe adlı ödenekler, tekrardan geri alınmaz.

Hibe edilen mal satılabilir mi?​

Hibe edilen mal satılabilir mi?
Kanun maddesinden de anlaşılacağı üzere, bağışlanan bir taşınmazla ilgili, taahhüt edilen yüklemenin yerine getirilmemesi durumunda, bağışlayan kişi, bağışladığı taşınmazını geri alabilir. Bunun için taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde bir dava açılması gerekmektedir.

Mirasta hibe nedir?​

Öncelikle hibe Bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesine bağış (hibe) deniyor. Bağışta bulunacak kişi, gayrimenkulü çocuklarından birine ya da eşine bağışlaması halinde; diğer mirasçıların da saklı pay hakkı vardır.

Hibe hakki nedir?​

Hibe hakki nedir?
Hibe, teşvik amaçlı veya doğal afetten zarar gören işletme, kamu kurumu ve kişilere verilen karşılıksız paraya denir. Arapça kökenli olan kelime ‘bağış’ anlamında da kullanılır. Hibe genellikle bir projenin giderleri için verilir. Hibe programına bağlı olarak projenin belli bir oranına hibe verilir.

Hibe edilen mal geri alınır mi?​

Hibe edilen para geri alınır mı?​

Hibe edilen para geri alınır mı?
Kanun maddesinden de anlaşılacağı üzere, bağışlanan bir taşınmazla ilgili, taahhüt edilen yüklemenin yerine getirilmemesi durumunda, bağışlayan kişi, bağışladığı taşınmazını geri alabilir.
 
Cenine yapılan hibe konusu, farklı fıkıh mezhepleri arasında görüş ayrılıklarına sebep olmuştur. Genel olarak fakihlerin çoğunluğuna göre cenine yapılan hibe bâtıl olarak kabul edilirken, İmam Mâlik'e göre cenine yapılan hibe, bir tür hibe vaadi olarak geçerli kabul edilmektedir.

Hibe, kişinin hayatta iken, karşılıksız olarak malını başkasına temlik etmesi anlamına gelir. İslam hukukunda hibe yoluyla varisleri mirastan mahrum etmeye veya onlardan mal kaçırmaya yönelik tasarrufların sınırlandırılması üzerinde durulmaktadır.

"Hibe eden", kelime anlamıyla karşılıksız veren anlamına gelir. Bir ürünü veya bedeli karşılıksız olarak bir başkasına vermek anlamına gelir. Devlet tarafından yatırım yapmak isteyen veya işini geliştirmek isteyen kişilere verilen karşılıksız ödeneklere de "hibe" adı verilir ve geri alınmazlar.

Hibe edilen malın satılabilmesi durumu kanun maddelerine bağlıdır. Bağışlanan taşınmaz bir yükümlülüğe bağlanmışsa ve bu yükümlülük yerine getirilmezse, bağışlayan kişi malı geri alabilir ancak bunun için mahkemede dava açılması gerekmektedir.

Mirasta hibe, karşılıksız olarak bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesi anlamına gelir. Eğer bir kişi gayrimenkulü çocuklarından birine veya eşine bağışlarsa, diğer mirasçıların da saklı pay hakkı vardır.

Hibe hakkı, teşvik amaçlı ya da doğal afetlerden zarar gören işletme, kamu kurumu veya kişilere karşılıksız verilen parayı ifade eder. Genellikle bir projenin giderleri için verilen hibe, belirli bir oranda olabilir ve projenin başarısına bağlı olarak geri ödenmez.

Hibe edilen para veya malın geri alınıp alınamayacağı da yasal durumlara bağlıdır. Eğer hibe edilen mal veya para ile ilgili taahhüt edilen yükümlülük yerine getirilmezse, bağışlayan kişi genellikle malını geri alabilir, ancak bu durum mahkeme kararıyla belirlenir.
 
Geri
Üst