AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cengiz Bektaş Kimdir, Hayatı

haberci

Yeni Üye
Cengiz Bektaş Biyografisi
Şair ve mimar Cengiz Bektaş 1934'te Denizlide doğdu
Cumhuriyet Dönemi mimarlık tarihi örnekleri arasında sanılan yapılar gerçekleştirdi İki kere Ulusal Mimarlık Ödülü aldı Akdeniz Üniversitesi (Antalya Sosyal Kültürel Özek yapısıyla Ağahan Ödülü'nü (2001) kazandı Uluslararası PEN Türkiye Bölümü bir dönem ikinci Başkanlığı, altı yi TürkiyeYunanistan Dostluk Derneği Başkanlığı, altı sene Yazarlar Sendikası Başkanlığı yaptı Hemen Övünç Üyesi TMMOB Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Amerika'da, Almanya'da, Makedonya'da davetli öğretim görevliliği yaptı 1999'dan beri Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Şehircilik Bölümü'nde, lisans üstü için, Kültürün Planlamaya Etkisi; Hoş Sanatlar Fakûltesi'nde, Estetik dersi öğretim görevlisi olarak çalışıyor
Mimarlıkla ilgili test ve çözümleme yazıları var Şiirin yanısıra test ve seyahat yazıları yazdı Çağdaş yaşamdan yola meydana çıkan, toplumun kültür biriminin bilincinde, özden çıkarak biçimlenen bir şiire yöneldi Şiirlerinde yer yer motif olarak kullandığı Anadolu kültürlerinin bir tüm oluşturduğunu vurguladı 1999da Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanlığına seçildi Doğa ve insan temasını işleyen şiirlerinde yalın bir dil kullanmaya itina gösterdi
Şiir Kitapları:
Kişi (1964)
Akdeniz (1970)
Mor (1974)
Dört Kişiydiler Bundan Başka Ben (1975)
Yeryüzünün Yüreği (1978)
Yerdeli Gökdeli (1979)
Zeytinli Fırın Sokağı (1981)
Sonbahar Ey (1983)
Onu Ansızın (Tüm şiirleri, 1990)
Dışların İçi (1994) *

Cengiz Bektaş, 1934 yılında Denizli'de doğmuş bir şair ve mimardır. Cumhuriyet Dönemi mimarlık tarihinin önemli yapılarından biri olarak kabul edilen eserler gerçekleştirmiştir. İki kez Ulusal Mimarlık Ödülü almış, Antalya'da bulunan Akdeniz Üniversitesi Sosyal Kültürel Özek yapısıyla Ağahan Ödülü'nü (2001) kazanmıştır. Ayrıca Uluslararası PEN Türkiye Bölümü'nde bir dönem ikinci başkanlık, Türkiye-Yunanistan Dostluk Derneği'nde altı yıl başkanlık, Yazarlar Sendikası'nda altı yıl başkanlık görevlerinde bulunmuştur.

Cengiz Bektaş, Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu Üyesi olarak da görev yapmıştır. Ayrıca Amerika, Almanya ve Makedonya'da davetli öğretim görevliliği yapmıştır. 1999 yılından beri Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde Şehircilik Bölümü'nde lisans üstü eğitim için dersler verirken, Hoş Sanatlar Fakültesi'nde Estetik dersi öğretim görevlisi olarak da çalışmaktadır.

Cengiz Bektaş'ın mimarlıkla ilgili test ve çözümleme yazıları bulunmaktadır. Şiir çalışmalarının yanı sıra test ve seyahat yazıları da kaleme almıştır. Toplumun kültürel birimlerinin bilincinde olan ve özden kaynaklanan bir şiir anlayışına sahiptir. Anadolu kültürlerini motif olarak kullandığı şiirlerinde, toplam bir Anadolu kültürü vurgusu yapmıştır. Doğa ve insan ilişkisini işlediği şiirlerinde ise sade bir dil kullanmaya özen göstermiştir.

Cengiz Bektaş'ın yayımlanmış şiir kitapları şunlardır:
- Kişi (1964)
- Akdeniz (1970)
- Mor (1974)
- Dört Kişiydiler Bundan Başka Ben (1975)
- Yeryüzünün Yüreği (1978)
- Yerdeli Gökdeli (1979)
- Zeytinli Fırın Sokağı (1981)
- Sonbahar Ey (1983)
- Onu Ansızın (Tüm şiirleri, 1990)
- Dışların İçi (1994)

Geri