AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cenesi kirilan insan konusabilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.586
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çenesi kırılan insan konuşabilir mi?​

Operatör Doktor Rafet Arslanoğlu, “Kesin olmamakla beraber alt çene kemiği kırık olan bir insan konuşabilir; ama İsmail Güneş gibi telefonda dinlediğimiz kadar net, akıcı ve berrak bir ses tonu ile konuşmasını bekleyemeyiz. Normalde ağzın içinde bir şey varmış gibi çıkabilecek olan bir ses tonu beklenir.

Çene kırığı kaç günde kaynar?​

Çene kırığı kaç günde kaynar?
Çeneye gelen darbe ile oluşan kırığın tedavisinde şineleme, plak uygulaması ya da ikisinin kombinasyonu uygulanabilir. Çene kırıklarının normal iyileşme süresi 6-8 haftadır.

Yumrukla çene kırılır mı?​

Ha tabi bu ihtimal çok çok düşük. İhtimal her zaman vardır.Haberlerde çıkmıştı çocuğun teki arkadaşının çenesine vurduğu yumrukla arkadaşı komaya giriyor ve ölüyor. Hangi sporda olursa olsun çene çok önemli çeneyi çok iyi kilitleyeceksin omuzdan. Ha tabi bu ihtimal çok çok düşük.

Alt çene kırığı tedavi edilmezse ne olur?​

Alt çene kırığı tedavi edilmezse ne olur?
Bu bölge kırıkları eğer tedavi edilmezse yüzde şekil bozukluklarına sebep olabilir. Bunun yanı sıra; göz çevresi kemiklerindeki kırıklar gözde hareket kısıtlılığı, çift görme hatta görme kaybına sebep olabilir. Alt ve üst çene kemiklerinin kırıkları ısırma ve konuşma fonksiyonlarında bozukluklara neden olabilir.
Çene kırığı nasıl kaynar?​
Tedavisi, çene kırıkları tekrar eski haline getirilerek yapılır. kaynaşması için teller, plak, vida, protez veya özel splintler kullanılarak doğru konumda sabitlenerek kaynaşması beklenir. Çene kırıkları tedavisi, 6 ile 8 hafta arasında iyileşme gösterir.

Çeneye yumruk atınca ne olur?​

Çeneye yumruk atınca ne olur?
sanılanın aksine bu yumrukların bayıltıcı olmasının sinirlerle, damarlarla pek alakası yoktur. çene kemiği kafanın ve boynun en kolay itildiği yerdir. çene ucuna sert darbe aldığınızda beyin sıvınız kafatasının içinde çalkalanır ve bayılırsınız.

Çene ameliyatı zor mu?​

Çene ameliyatı çenenin durumunda göre kolaylıkla yapılmaktadır. İhtiyaç çerçevesinde çeneyi ileri veya geri almak için uygulanan ameliyat çene kemiklerinin kesilmesine de sebep olmaktadır. Bu çerçevede düşünüldüğünde zor bir cerrahi işlem olarak düşünülebilir.

Diş çekerken çene kemiği kırılır mı?​

Diş çekerken çene kemiği kırılır mı?
Çenenin kırılması: Mandibula genellikle kuvvetli ve fonksiyonel strese dayanıklı bir kemik olmakla birlikte bazen kırılabilir. Bu durum genellikle 3. molarların cerrahi çekimi sırasında ve atrofik alt çenede gömülü kanin dişin çekimi sırasında görülür. Böyle bir durumda çene kırığı tedavisi yapmak gerekir.

Yumruk en etkili nereye atılır?​

Çeneye ya da çenenin ortasına nişan al. Rakibinin çenesine ya da çenesinin ucuna vurursan onu yere yıkma olasılığın artar.
 
Çenenin kırılması durumunda konuşma yeteneği genellikle etkilenebilir. Normalde ses tonu biraz değişiklik gösterebilir ve ağzın içinde bir şey varmış gibi çıkabilecek bir ses tonu beklenir. Ancak kesin bir durum söylemek zor çünkü her bireyin durumu farklı olabilir. İyileşme süreci genellikle 6-8 hafta sürmektedir ve çene kemiği tekrar eski haline getirilerek kaynaması beklenir.

Çene kırığının tedavi edilmemesi durumunda ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Şekil bozukluklarına neden olabileceği gibi göz çevresi kemiklerindeki kırıklar gözde hareket kısıtlılığı, çift görme hatta görme kaybına sebep olabilir. Ayrıca alt ve üst çene kemiklerinin kırıkları ısırma ve konuşma fonksiyonlarında bozukluklara yol açabilir.

Çene kırığının kaynaması için genellikle teller, plak, vida, protez veya özel splintler kullanılarak doğru konumda sabitlenerek iyileşme beklenir. Çene ameliyatı çenenin durumuna göre kolaylıkla yapılabilir ancak çene kemiklerinin kesilmesi gerekebilir. Diş çekerken de çene kırılır riski bulunmaktadır, özellikle 3. molarların cerrahi çekimi sırasında veya gömülü kanin dişin çekimi sırasında.

Son olarak, bir yumruğun en etkili olacağı noktalar arasında çene veya çenenin ortası yer alır. Rakibin çenesine veya çenesinin ucuna vurulması durumunda bayılma olasılığı artabilir.
 
Geri
Üst