AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cenenin cikik oldugu nasil anlasilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çenenin çıkık olduğu nasıl anlaşılır?​

Tek ya da çift taraflı çıkık, ağzın kapatılamaması ve duyulan eklem sesiyle anlaşılabilir. Çene çıkması ani hareketler sırasında acı verici bir an ve sonrasında ağrının ve acının devam etmesiyle ortaya çıkar. Çene eklemlerinden yayılan bu ağrı baş ve boyun bölgesine yayılabilir.

Çenem kilitleniyor ne yapmalıyım?​

Masaj, sıcak kompresler ve buz paketleri gibi konservatif tedavi seçenekleri çene kaslarını gevşetmeye yardımcı olur ve yangıyı azaltabilir. Bazı hastalar için, bu konservatif yöntemler çene kilitlenmesini çözmek için yeterlidir, diğerleri ise mobilizasyon, ateller veya enjeksiyonlar gerektirebilir.

Çene Kütlemesi neden olur?​

Çene Kütlemesi neden olur?
Çene kütlemesi neden kaynaklanır? Eklem sıvılarında hava baloncukları oluşur ve bu baloncuklar hareket ettiğinde çene de açılma olması anında basınç dengelemesi için kütlem oluşur. Genelde esnemek ya da bir şey yemek için ağzın çok açılması durumunda ortaya çıkar. Ya da ani olarak bir şey ısırıldığında oluşur.

Çene kayması nasıl belli olur?​

Çene kayması nasıl belli olur?
Çene Kayması Nasıl Anlaşılır?
- Şakaklarda ağrı,
- Çene kıtlaması, kütlemesi,
- Çene ekleminin olduğu bölgede ağrı,
- Çeneden sertlik, açılmama,
- Omuz ve sırtta ağrı,
- Kulakta tıkanıklık hissi.

Çene problemi nasıl anlaşılır?​

Zaman içerisinde hafif başlayan çene eklemi rahatsızlıklarının belirtileri zaman içerisinde artarak şiddetli çene eklemi ağrıları, baş, boyun, omuz ağrıları, eklemden ses gelmesi, çene çıkması, çenenin kayarak açılması ya da limitli açılması gibi daha ileri problemlere dönüşebilir.

Çene çıkması kim bakar?​

İnsanlarda oluşan çene ağrıları, çene düşmesi, kilitlenmesi ve düşmesi durumlarında eklem uzmanı diş hekimlerine gidilmelidir.

Çene kitlenmesi geçer mi?​

Çene kitlenmesi geçer mi?
Çene travması, ağız cerrahisi, enfeksiyon, kanser veya baş ve boğaz kanserleri için radyasyon tedavisi sonucu ortaya çıkabilir. Çoğu trismus vakası geçicidir, genellikle 2 haftadan kısa sürer, ancak bazıları kalıcı olabilir.

Çene kilitlenmesi tedavi edilmezse ne olur?​

Çene kilitlenmesi tedavi edilmezse ne olur?
Çene eklemi hastalıkları tedavi edilmezse ilerleyebilir. Başlangıçta hafif ağrı veya kulak önünde klik sesi ile karşılaşırlar. Ancak rahatsızlığın ilerlemesiyle birlikte, sert bir şey yenildiğinde şiddetli ağrı veya sabahları ağız açmada kısıtlılık ile karşılaşabilirler.
Çene bozukluğu nasıl anlaşılır?​
Alt çene ile üst çenenin birbirine ve yüze göre uyumsuzluğunun hastalarda hem estetik hem de fonksiyonel rahatsızlıklara yol açtığına işaret ediliyor. Alt veya üst çenenin birbirine göre kısa ya da uzun olması, yüzün normalden çok uzun olması ya da kısa olması sık gördüğümüz problemler arasındadır.
Çeneye darbe alınca ne olur?​
Özellikle çene ucuna gelen darbeler çene eklemini kırabilir ve eklem bölgesi röntgen ile kontrol edilmemişse, çoğunlukla gözden kaçar. En önemli belirtisi ağız açmada zorluk ya da ağız açamama, ağız açıldığında çene ucunun bir yöne doğru kaymasıdır. Tedavi edilmezse yüzde asimetriye sebep olur.

Düzgün çene yapısı nasıl olmalı?​

Düzgün çene yapısı nasıl olmalı?
Dişler çene üzerinde bir ark üzerinde dizilmektedir. Üst çenedeki diş arkı alt çenedeki diş arkından daha geniştir. Estetik ve fonksiyonel olarak her iki arkta komşu dişler arasında boşluk olmamalıdır. Ayrıca dişlerin sıkılması sırasında üst ve alt dişlerin birleşmesi sırasında da aralarında boşluk içermemelidir.

Çenem çıkmış olabilir mi?​

Çenem çıkmış olabilir mi?
Çene çıkması önemli bir sorundur. Hasta esneme sırasında ağzını çok açarsa bir daha kesinlikle kapatamaz. Bu durumda alt çene yerinden çıkmış demektir ve hastanın acilen diş hekimine başvurması gerekmektedir. Çıkan çene diş hekimi tarafından yerine oturtturulur.

Çenem için hangi doktora gitmeliyim?​

Yemek yerken, sakız çiğnerken ya da esnerken çeneden ses gelmesi çoğu kişiyi korkutan bir durumdur. Mutlaka şiddetli bir şekilde ses giderek her geçen gün daha fazla duyuluyorsa, derhal bir uzman ortodonti doktoruna danışılması gerekiyor.
 
Çene sağlığı oldukça önemlidir ve çene problemleri zamanında tespit edilip tedavi edilmelidir. Çenenin çıkık olduğunun belirtileri arasında ağzın kapatılamaması ve duyulan eklem sesi bulunmaktadır. Eğer çene çıkması hissedilirse, ani bir hareket sırasında acı yaşanabilir ve bu acı devam edebilir, aynı zamanda çene eklemlerinden kaynaklanan ağrı baş ve boyun bölgesine yayılabilir.

Çene kilitlenmesi durumunda ise masaj, sıcak kompresler ve buz paketleri gibi konservatif tedavi yöntemleri çene kaslarını gevşetmeye yardımcı olabilir. Bazı durumlarda konservatif tedaviler yeterli olabilirken bazı durumlarda mobilizasyon, ateller veya enjeksiyonlar gibi müdahaleler gerekebilir.

Çene kütlenmesi genellikle eklem sıvılarında hava baloncukları oluşması sonucunda ortaya çıkar. Bu durum genellikle ağzın çok açılması durumunda ya da ani bir şekilde bir şey ısırıldığında gerçekleşebilir.

Çene kayması belirtileri arasında şakaklarda ağrı, çene kıtlaması, çene ekleminde ağrı, çeneden sertlik, omuz ve sırtta ağrı, kulakta tıkanıklık hissi gibi belirtiler bulunmaktadır.

Çene problemi zamanla artarak ilerleyebilir ve şiddetli ağrılara, çene eklemlerinden ses gelmesi, çene çıkması gibi durumlara yol açabilir. Eğer çene problemi düşünülüyorsa bir uzman ortodonti doktoruna başvurulması önemlidir.
 
Geri
Üst