AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cene sismesi neden olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çene şişmesi neden olur?​

Çene şişmesine genellikle lenf bezi şişmesi, diş çürüğü veya diş apsesi, 20’lik dişin çekilmesi, diş ve ağız cerrahisi gibi diş ile ilgili sorunlar neden olur. Çene şişmesi ayrıca ciltte aşırı yağ birikimi, kist, cilt enfeksiyonları, keloid gibi dermatolojik sorunlardan meydana gelebilir.

Domuz Başı hastalığı neden olur?​

Domuz Başı hastalığı neden olur?
Etken Actinomyces bovis sindirim sisteminde yaşayan normal bakterilerdendir. Diş değiştirme dönemlerinde veya dişetinde, yanakta oluşan çiziklerle dokulara girerek hastalık yapıcı hale gelir. Actinomyces bovis daha çok kemik dokusunu sever. Alt ve üst çenede sorun yaratır.

Koyunlarda apse neden olur?​

Koyun ve keçilerde apse oluşmasında akla ilk gelen, her zaman, Kazeöz Lenfadenitis (CL, CLA) ya da koyun pseudotüberkülozu denen hastalıktır. Yetiştiriciler arasında çıban, cırtlak veya çatlak olarak bilinir. Etkeni Corynebacterium pseudotuberculosis (CPS) adı verilen bir bakteridir.

Aktinobasilloz nedir?​

Aktinobasilloz nedir?
Aktinobasilloz gram (-) bakterilerin neden olduğu, geviş getiren hayvanlarda baş ve yumuşak dokuların, özellikle dil, dudak, yutak ve maksiller (üst çene) lenf yumrularının şişmesi ve abseleşmesi ile karakterize kronik (sürekli) bir enfeksiyöz hastalıktır. Hastalık etkeni Actinobacillus lignieresi’dir.

Çene kemiğinde şişlik nedir?​

Çene kistleri, çene kemiğinin herhangi bir bölgesinde ya da diş köklerinde odontojenik (diş kaynaklı), patojen yapılardır. Genel olarak kaynağını dişlerden alan çene kistleri, ağrı ve şişlik ile kendini belli etmektedir. Bazı hastalarda ise hiç fark edilmeden yıllarca kalabilir ve oldukça büyük boyutlara ulaşabilir.

Sığırlarda Aborta neden olan hastalıklar?​

Sığırlarda Aborta neden olan hastalıklar?
Bu etkenlerin en yaygın görülenleri ve sığırlarda primer abort etkenleri Bovine herpes virus-1 (BoHV-1), Bovine viral Diarrhea Virus (BVDV), Bovine herpes virus-4 (BoHV-4), Mavidil, Akabane ve son yıllarda ülkemizde de tespit edilen Schmallenberg virus (SBV) enfeksiyonlarıdır.
 
Çene şişmesi genellikle çeşitli sağlık sorunlarına bağlı olarak ortaya çıkabilen bir durumdur. Lenf bezi şişmesi, diş çürüğü veya diş apsesi, 20’lik dişin çekilmesi gibi diş problemleri çene şişmesine yol açabilir. Ayrıca ciltte aşırı yağ birikimi, kist, cilt enfeksiyonları gibi dermatolojik sorunlar da çene şişmesine sebep olabilir.

Domuz Başı hastalığı, Actinomyces bovis adlı bakterinin sindirim sisteminde bulunan normal bakterilerden kaynaklanan bir durumdur. Bu bakteri genellikle diş değiştirme dönemlerinde veya diş etinde oluşan çizikler aracılığıyla dokulara girerek hastalığa sebep olur. Domuz Başının kemik dokularını etkileyerek alt ve üst çenede sorun yaratabileceği bilinmektedir.

Koyun ve keçilerde apse oluşumunda en sık rastlanan durumlardan biri Kazeöz Lenfadenitis (CL, CLA) veya koyun pseudotüberkülozu olarak adlandırılan hastalıktır. Bu hastalığın etkeni Corynebacterium pseudotuberculosis (CPS) isimli bakteridir. Koyunlarda apseler genellikle bu hastalıkla ilişkilendirilir.

Aktinobasilloz, geviş getiren hayvanlarda görülen, baş ve yumuşak dokuları etkileyen, dil, dudak, yutak ve üst çene lenf bezlerini etkileyen bir enfeksiyöz hastalıktır. Hastalığın sebebi Actinobacillus lignieresidir.

Çene kemiğindeki şişlikler genellikle çene kistleri olarak adlandırılan patolojik yapılar nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu kistler genellikle diş kaynaklı olup ağrı ve şişlik gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Bazı durumlarda ise belirti vermeden yıllarca ilerleyebilir ve büyük boyutlara ulaşabilir.

Sığırlarda görülen aborta neden olan hastalıklar arasında en sık rastlananlar şunlardır: Bovine herpes virus-1 (BoHV-1), Bovine viral Diarrhea Virus (BVDV), Bovine herpes virus-4 (BoHV-4), Mavidil, Akabane ve Schmallenberg virus (SBV) enfeksiyonları. Bu hastalıklar sığırlarda doğum öncesi kayıplara neden olabilir.
 
Geri
Üst