Cene ameliyati olanlar nasil Beslenme?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Çene ameliyatı olanlar nasıl Beslenme?​

8. Beslenme şekli ameliyat sonrası bakımınızda önemli bir yer alır. Genellikle yaklaşık 10 hafta süre ile çiğnemeden beslenmek gerekir. Ameliyat sonrası en azından ilk 7-10 gün sadece sıvı gıdalar ile beslenmeniz gerekir.

Çene kırığı ne kadar sürede iyileşir?​

Çene kırığı ne kadar sürede iyileşir?
Miniplaklar kullanıldığında hasta birkaç gün içinde çiğneme fonksiyonlarına başlayabilmektedir. KIRIK HASTALARI İÇİN POSTOPERATİF TALİMATLAR: Çeneye gelen darbe ile oluşan kırığın tedavisinde şineleme, plak uygulaması ya da ikisinin kombinasyonu uygulanabilir. Çene kırıklarının normal iyileşme süresi 6-8 haftadır.

Çenesi kırık biri konuşabilir mi?​

Çenesi kırık biri konuşabilir mi?
Uzmanlar, alt çene kemiği kırık olan bir hastanın konuşmasının zor olduğu, konuşabilse bile kırık olan alt çeneyi oynatamayacağından konuşma şeklinin değişebileceği görüşünde hemfikir.

Diş ameliyatından sonra şişlik ne zaman iner?​

Genellikle 7-10 günlük bir süreçte geçebilecek şişlik ve hatta morarma tarzı renk değişiklikleri görülebilir. İlk 12-18 saat buz uygulaması yapılırsa, şişlik kontrol edilip en aza indirilebilir. Operasyon sonrası 3-5 haftalık süreçte kendiliğinden eriyen veya operasyon sonrası 7-10.

Çene ameliyatı sonrası ne zaman iyileşir?​

Çene ameliyatı sonrası ne zaman iyileşir?
Bu, ameliyattan sonra 3 ila 6 hafta sürebilir; bununla birlikte, özellikle TME veya rekonstrüktif cerrahi uygulanan hastalarda bu süre uzayabilir.

Çene kırığı tedavi edilmezse ne olur?​

Çene kırığı tedavi edilmezse ne olur?
Bu bölge kırıkları eğer tedavi edilmezse yüzde şekil bozukluklarına sebep olabilir. Bunun yanı sıra; göz çevresi kemiklerindeki kırıklar gözde hareket kısıtlılığı, çift görme hatta görme kaybına sebep olabilir. Alt ve üst çene kemiklerinin kırıkları ısırma ve konuşma fonksiyonlarında bozukluklara neden olabilir.
Çenenin çıkık olduğu nasıl anlaşılır?​
Herhangi bir sorun yokken de çene çıkması meydana gelebilir.Tek veya çift taraflı olabilir belirleyici özellik ağzın kapatılamaması ve duyulan kuvvetli eklem sesidir. Çene çıkmasında ani ve keskin,hareket sırasında acı veren hareketin bitmesi ile süregelen ağrı mevcuttur.

Diş ameliyatı sonrası şişlik nasıl geçer?​

Diş ameliyatı sonrası şişlik nasıl geçer?
Ameliyattan sonra ağız ve yüz bölgesinde şişlik olması normaldir. Şişliklerin önüne geçmek için yara bölgesine ağız dışından buz uygulaması yapılması gereklidir. Genel olarak buz uygulaması 2 gün boyunca 5 dakika buz uygulaması, 5 dakika dinlendirmek şeklinde tavsiye edilir.

Ağız içi dikişler ne kadar sürede iyileşir?​

Ağız içi dikişler ne kadar sürede iyileşir?
Cerrahi müdahale esnasında ağız içindeki yara yerine birkaç dikiş atılmış olabilir. Bu dikişler bazen vücut tarafından emilebilir cinstendir ve alınması gerekmiyor olabilir. Eğer emilebilir cinsten değilse bu dikişler genelde 7 ile 10 gün içerisinde alınır.
 
Çene ameliyatı sonrası beslenme oldukça önemlidir çünkü doyurucu ve sağlıklı bir diyet sayesinde iyileşme sürecinizi destekleyebilirsiniz. Genellikle ameliyat sonrası ilk 7-10 gün sadece sıvı gıdalar tüketmek önerilir. Bu süreçte çorbalar, yoğurtlar, smoothieler gibi sıvı gıdalar tercih edilebilir. Ayrıca, ameliyat sonrası yaklaşık 10 hafta süreyle çiğnemeden beslenmek gerekebilir.

Çene kırığı tedavisinde kullanılan miniplaklar sayesinde hastaların birkaç gün içinde çiğneme fonksiyonlarına başlayabildiği belirtilmektedir. Genel olarak çene kırıklarının iyileşme süresi 6-8 hafta arasında değişebilir. Şineleme, plak uygulaması veya bu ikisinin kombinasyonu, çene kırıklarının tedavisinde kullanılan yöntemler arasında yer almaktadır.

Çene kırığı olan birinin konuşma yeteneğinde zorluklar yaşayabileceği, alt çene kemiği kırığı olan hastaların alt çeneyi oynatamayacakları için konuşma şekillerinin değişebileceği belirtilmektedir.

Diş ameliyatından sonra oluşan şişlik genellikle 7-10 gün içerisinde azalabilir. Buz uygulaması yapılması, şişliğin kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir. Şişlik ve morarma gibi renk değişiklikleri de ilk 12-18 saat içerisinde buz uygulaması ile hafifletilebilir.

Çene ameliyatı sonrası iyileşme süreci genellikle 3 ila 6 hafta arasında değişebilir. Ancak, bazı durumlarda özellikle TME veya rekonstrüktif cerrahi gerektiren durumlarda iyileşme süreci daha uzun olabilir.

Çene kırığının tedavi edilmemesi halinde yüzde şekil bozukluklarına neden olabileceği, göz çevresi kemiklerindeki kırıkların göz hareket kısıtlılığına hatta görme kaybına yol açabileceği ve alt ve üst çene kemiklerindeki kırıkların ısırma ve konuşma fonksiyonlarında bozukluklara neden olabileceği belirtilmektedir.

Çene çıkıklarının belirtileri arasında ağzın kapatılamaması, kuvvetli eklem sesleri, ani ve keskin, hareket sırasında acı veren hareketlerin bitmesiyle süregelen ağrı bulunabilir.

Diş ameliyatı sonrası oluşan şişlikler için buz uygulamasının önerildiği belirtilmektedir. Buz uygulaması genellikle 2 gün boyunca 5 dakika aralıklarla yapılabilir.

Ağız içindeki dikişler genellikle 7 ile 10 gün içerisinde alınabilir. Emilebilir cinsten dikişlerin vücut tarafından emilmesi gerekebilir ancak emilemeyen dikişlerin alınması gerekebilir. Bu durum genellikle cerrahınızın belirleyeceği bir durumdur.
 
Geri
Üst