AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cene altinda sislik olunca hangi doktora basvurmaliyim?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Çene altında şişlik olunca hangi doktora başvurmalıyım?​

Çenede çıkan kistler için en doğru doktor çene cerrahisidir.

Çene kanseri nasıl anlaşılır?​

Çene Kanserinin Dört Belirtisi!
- Çenenin şişmesi. Çene kanserinin birincil belirtisi yüz, damak veya çenenizin dişlerinizi destekleyen bölgesinde şişliktir.
- Çene ağrısı Bir tümörün neden olduğu çene ağrısı, çene kanserinin bir belirtisidir.
- Çenedeki Topaklar.
- Diş Hareketliliği.
Diş kanserinin belirtileri nelerdir?​
Dudak, diş eti ya da ağız içi kanamalar ile iyileşmeyen yaralar. Dilde ya da yanakta hissedilen şişkinlik. Ağız içi uyuşması ve his kaybı Ağız içi, diş etleri ya da dilde kırmızı lekelerin görünmesi.

Çene altında oluşan şişlik neden olur?​

Çene altında oluşan şişlik neden olur?
Çene altı da dahil vücudumuzun çeşitli yerlerinde lenf bezleri mevcuttur. Lenf bezlerinin görevi bakteri ve patojenleri filtreleyip hastalıkları önlemektir. Şayet çenenizin altında şişlik varsa bu durum lenf bezleri ile ilgili bir sorun olduğunu gösterir.

Çene altında beze nasıl geçer?​

Çene altında beze nasıl geçer?
Bakteriyel nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan büyümelerde antibiyotik kullanılması önemlidir. Çene altı ve boyunda oluşan şişmeler, solunum yolunda meydana gelen enfeksiyonlar ile ortaya çıktığı için antibiyotikle tedavi edilmesi gereken bir durumdur.

Çene altı lenf bezleri nerededir?​

Boyunda çene altında, kulak ön ve arkasında, boyun orta hattı ve yanlarında, boyundaki en büyük kasın üst, orta ve altında gruplaşırlar. Baş boyunda her hangi bir yerde vücuda zarar verme potansiyeli olan bir olay varsa bu bezeler irileşir.

Çene kisti nasıl anlaşılır?​

Çene Kisti Belirtileri Nelerdir?
- Ağrı (her zaman görülen bir belirti değildir)
- Çene bölgesinde ya da yüzde şişme.
- Çoğunlukla alt dudakta olmak kaydıyla uyuşukluk.
- Kistin bulunduğu yere göre dişlerde sallanma ya da kırılma.
Çene kisti kanser yapar mı?​
Dişlerin sürmeleri sırasında da (erupsiyon) sürme kisti olarak adlandırılan patolojik yapılar görülür. Bu bağlamda çeneler bölgesinde en sık görülen kistler dişlere bağlı oluşan kistlerdir. Kistler kanser değildir. Tekrarlayabilen tipleri olması nedeni ile patolojik değerlendirme mutlaka yapılmalıdır.

Ağız kanseri nasıl başlar?​

Ağız kanseri nasıl başlar?
Dilin yan taraflarında, altında veya üstünde bir tümseklik (şişlik) ortaya çıkabilir. Bunun nedeni ağzınızdaki keskin dişler veya diş restorasyonları olabilir, ancak yalnızca bir diş hekimi bu teşhisi koyabilir. Ayrıca yanakların iç kısmında ve dudaklarda da şişlik (tümseklik) görülebilir.

Çene altı lenf bezi neden şişer?​

Çene altı lenf bezi neden şişer?
Streptokok olarak adlandırılan bakterilerin solunum yollarında meydana getirdiği boğaz enfeksiyonları sebebiyle de çene altı ve boyun bölgesindeki lenf bezlerinde büyüme oluşabilir. Lenfoma, lösemi ve vücudun diğer organlarında oluşan kanserlerinin lenf düğümlerine sıçraması sonucu lenf bezlerinde büyüme görülebilir.

Çene altında şişlik neden olur nasıl geçer?​

Çenede lenf bezi neden şişer?​

Streptokok adıyla bilinen bakterilerin solunum yolunda ortaya çıkardığı boğaz tahribat ve enfeksiyonu nedeniyle çene altı ve boyun etrafındaki bölgede lenf bezleri büyümesi ortaya çıkabilir.
Çene altında yağ bezesi neden oluşur?​
Vücudun savunma mekanizması bakteri, virüs ve zararlı organizmalarla mücadele etmeye programlanmıştır. Bu noktada bağışıklık sisteminin önemli parçalarından biri olan lenf bezleri devreye girer. Koltuk altında, çene altında, boyunda bulunan lenf bezleri enfeksiyon durumu oluştuğunda şişlikle kendini gösterir.

Çene altındaki bezeler neden ağrır?​

Çene altındaki bezeler neden ağrır?
Bu noktada bağışıklık sisteminin önemli parçalarından biri olan lenf bezleri devreye girer. Koltuk altında, çene altında, boyunda bulunan lenf bezleri enfeksiyon durumu oluştuğunda şişlikle kendini gösterir.
 
Çene altında oluşan şişliklerin farklı nedenleri olabilir ve bu durumlarla ilgili doktorlara başvurabilirsiniz. İşte çene altında şişliklerle ilgili farklı durumlar ve hangi doktora başvurmanız gerektiği:

1. **Çene Cerrahisi:** Çenede çıkan kistler için en uygun doktor genellikle çene cerrahisidir. Çene altında meydana gelen kist veya tümör gibi durumlar için çene cerrahisine başvurabilirsiniz.

2. **Dentist (Diş Hekimi):** Dişlerle ilgili sorunlar, diş çürükleri veya diş eti enfeksiyonları çene altında şişliklere neden olabilir. Bu durumda diş hekimine başvurabilirsiniz.

3. **Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı:** Çene altındaki şişliklerin nedeni bazen enfeksiyonlar veya boğaz sorunları olabilir. Bu durumda Kulak Burun Boğaz uzmanına gitmek uygun olabilir.

4. **Onkolog (Kanser Uzmanı):** Çene altındaki şişliklerin kanserle ilişkili olduğu düşünülüyorsa veya kanser belirtileri varsa bir onkologa başvurmanız önemlidir. Çene, ağız veya boğaz kanseri belirtileriyle karşılaşırsanız mutlaka uzman bir onkologa görünmelisiniz.

Önemli not: Bir sağlık sorunuyla karşılaştığınızda, tanı ve tedavi için mutlaka uzman bir doktora başvurmanız hayati önem taşır. Kendi kendinize teşhis koymaya çalışmak yerine, profesyonel bir doktordan yardım almanız sağlığınızı korumanız açısından çok önemlidir.
 
Geri
Üst