Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cenaze gomulmeden once Kuran okunur mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
42.397
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Cenaze gömülmeden önce Kuran okunur mu?​

Başka bir yerde okunmasında sakınca yoktur. Cenaze yıkandıktan sonra yanında da okunabilir (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 173; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 83-84). Şâfiîlere göre definden önce Kur’an okunması mekruhtur (Remlî, Nihâyetü’l-muhtâc, II, 438).

Peygamberimiz Kabirde Kuran okumuş mu?​

Bunu böyle gören, böyle duyan, böyle bulan insanlarda zamanla şöyle bir şuur veya şartlı refleks hasıl olur: Kur’an mezarlıklarda okunmak içindir. Peygamberimiz Kur’an-ı Kerim’i kabirlerde okumuş mu? Hayır.
Ölen kişi defnedilmeden ne okunur?​
ÖLÜYE HATİM HEDİYE ETMEK… “Mezarın başında Kur’ân’dan âyet ve sûreler okumak müstehabdır. Kur’ân’ın tamamının okunması (hatmedilmesi) ise, daha güzeldir.”[Nevevî, Riyâzu’s-Sâlihîn, Beyrut, ts., s. 293.] TAVSİYE: Ölen kimselerin arkasından okunan Yasin’in dışında kabir rahatlığı için Mülk Suresi de okunabilir.

Cenaze gömülmeden önce hangi dualar okunur?​

Cenaze gömülmeden önce hangi dualar okunur?
Cenazeyi kabre koyacak kişilerin sayısı ihtiyaca göre değişir. Meyyiti sağ tarafına yatırıp, yüzünün Mekke’ye çevirilmesi sağlanır. Meyyit toprağa indirilirken indirenlerin, “Bismillâhi ve alâ milleti resûlillah” cümlelerini söylemeleri müstehaptır.

Mezarın başında telefonla okunan Yasin kabul olunur mu?​

Mezarın başında telefonla okunan Yasin kabul olunur mu?
Mezar başında Yasin suresini telefon aracılığı ile okutuyorlar. Bunun hiçbir sakıncası yoktur, aksine ölen kişinin ruhuna dua okutulduğu için hem ölen, hem de okutan için sevaptır.”

Kuranın ölüye faydası nedir?​

El-Hallal’ın arkadaşı Abdülaziz senediyle Enes (Radıyallahû anh’dan rivayet ettiğine göre Resûlullah (Sallallâhû Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:. Kim kabristan’a girse ve Yasin suresini okusa, Allah oradaki yatanların yükünü hafifletir. Ve o ölüler sayısınca ona hasenat yazılır.

Cenaze gömülmeden Yasin okunur mu?​

Yâsin’i ölülerinizin üzerine okuyunuz.” (Müsned, 5:26) Bu hadis-i şerif, bize Yasin Sûresinin hem ölüm döşeğinde olan hastaya okunmasına, hem de ölmüş mü’minlerin ruhuna bağışlanmak üzere okunabileceğine işaret etmektedir. Bizim fıkıh alimleri (hanefi mezhebi), “Ölü yıkanmadan yanında Kuran okumak mekruhtur.
Mezar başında Yasin okunur mu?​
Hz peygamber ölen kişi için dua ettirmiş, kendiside ölen kişi için dua etmiştir. Daha sonraları bu Hz Peygamber cenaze namazı kıldırdı şeklinde kayıtlara geçmiş öylede kalmıştır. Ölenlerin arkasından Yasin okunması, mezhep, tarikat ve cemaatlerin uydurmasıdır.
 
Cenaze gömülmeden önce Kuran okunması konusu üzerine verdiğiniz bilgiler oldukça faydalı. Genellikle cenaze yıkandıktan sonra yanında da Kuran okuyabileceğimiz belirtilmiş. Şâfiîlere göre ise defin işleminden önce Kur'an okumasının mekruh olduğu ifade edilmiş.

Bir sonraki başlıkta Peygamberimizin kabirde Kuran okuyup okumadığı konusu ele alınmış. Peygamberimizin kabirlerde Kur'an okuduğuna dair bir bilgi olmadığı belirtilmiş. Bu konuda insanların zaman içinde mezarlıklarda Kur'an okunabileceği şeklinde bir algı oluştuğu ifade edilmiş.

Ölen kişi defnedilmeden önce yapılabilecek dualar üzerine ise önemli bilgiler paylaşılmış. Hatim hediye etme geleneği, mezarın başında Kur'an'dan ayetler ve sureler okunmasının müstehab olduğu ve Mülk Suresi'nin kabir rahatlığı için okunabileceği vurgulanmış.

Cenaze gömülmeden önce hangi duaların okunacağına dair detaylı bir bilgi verilmemiş, bu konuda daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulabilir.

Telefon aracılığıyla mezar başında Yasin okumanın bir sakıncasının olmadığı ve ölen kişinin ruhuna dua okutulduğu için sevap olduğu belirtilmiş. Böyle bir uygulamanın kabul edilir olduğu ifade edilmiş.

Kuran'ın ölüye faydaları üzerine de bilgiler verilmiş. Yasin suresinin okunmasıyla yatanların yükünün hafifletileceği ve okuyana hasenat yazılacağı hadisinden bahsedilmiş.

Son başlıklarda ise cenaze gömülmeden Yasin okunup okunmaması konusu ele alınmış. Hadislerde Yasin suresinin ölüler için okunmasının teşvik edildiği anlatılmış. Fakihlerin (hanefi mezhebi) ise ölü yıkanmadan yanında Kuran okumanın mekruh olduğunu belirttikleri ifade edilmiş.

Mezar başında Yasin'in okunması konusunda ise Hz. Peygamber'in ölen kişi için dua ettirdiği ve sonraları bu uygulamanın devam ettiği aktarılmış. Ancak ölenlerin arkasından Yasin okunmasının mezhep, tarikat ve cemaatlerin uydurması olduğuna değinilmiş. Konuyla ilgili farklı yaklaşımların olduğu ve bu konuda dikkatli olunması gerektiği vurgulanmış.
 
Geri
Üst