- Konu Yazar
- #1
Cenaze gömülmeden önce Kuran okunur mu?
Başka bir yerde okunmasında sakınca yoktur. Cenaze yıkandıktan sonra yanında da okunabilir (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 173; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 83-84). Şâfiîlere göre definden önce Kur’an okunması mekruhtur (Remlî, Nihâyetü’l-muhtâc, II, 438).Peygamberimiz Kabirde Kuran okumuş mu?
Bunu böyle gören, böyle duyan, böyle bulan insanlarda zamanla şöyle bir şuur veya şartlı refleks hasıl olur: Kur’an mezarlıklarda okunmak içindir. Peygamberimiz Kur’an-ı Kerim’i kabirlerde okumuş mu? Hayır.ÖLÜYE HATİM HEDİYE ETMEK… “Mezarın başında Kur’ân’dan âyet ve sûreler okumak müstehabdır. Kur’ân’ın tamamının okunması (hatmedilmesi) ise, daha güzeldir.”[Nevevî, Riyâzu’s-Sâlihîn, Beyrut, ts., s. 293.] TAVSİYE: Ölen kimselerin arkasından okunan Yasin’in dışında kabir rahatlığı için Mülk Suresi de okunabilir.
Cenaze gömülmeden önce hangi dualar okunur?
Cenaze gömülmeden önce hangi dualar okunur?Cenazeyi kabre koyacak kişilerin sayısı ihtiyaca göre değişir. Meyyiti sağ tarafına yatırıp, yüzünün Mekke’ye çevirilmesi sağlanır. Meyyit toprağa indirilirken indirenlerin, “Bismillâhi ve alâ milleti resûlillah” cümlelerini söylemeleri müstehaptır.
Mezarın başında telefonla okunan Yasin kabul olunur mu?
Mezarın başında telefonla okunan Yasin kabul olunur mu?Mezar başında Yasin suresini telefon aracılığı ile okutuyorlar. Bunun hiçbir sakıncası yoktur, aksine ölen kişinin ruhuna dua okutulduğu için hem ölen, hem de okutan için sevaptır.”
Kuranın ölüye faydası nedir?
El-Hallal’ın arkadaşı Abdülaziz senediyle Enes (Radıyallahû anh’dan rivayet ettiğine göre Resûlullah (Sallallâhû Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:. Kim kabristan’a girse ve Yasin suresini okusa, Allah oradaki yatanların yükünü hafifletir. Ve o ölüler sayısınca ona hasenat yazılır.Cenaze gömülmeden Yasin okunur mu?
Yâsin’i ölülerinizin üzerine okuyunuz.” (Müsned, 5:26) Bu hadis-i şerif, bize Yasin Sûresinin hem ölüm döşeğinde olan hastaya okunmasına, hem de ölmüş mü’minlerin ruhuna bağışlanmak üzere okunabileceğine işaret etmektedir. Bizim fıkıh alimleri (hanefi mezhebi), “Ölü yıkanmadan yanında Kuran okumak mekruhtur.Hz peygamber ölen kişi için dua ettirmiş, kendiside ölen kişi için dua etmiştir. Daha sonraları bu Hz Peygamber cenaze namazı kıldırdı şeklinde kayıtlara geçmiş öylede kalmıştır. Ölenlerin arkasından Yasin okunması, mezhep, tarikat ve cemaatlerin uydurmasıdır.