AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cenap Şahabettin Hayatı Ve Eserleri

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Cenap Şahabettin Eserleri
Cenap Şahabettin yazınsal kişiliği
Cenap Şahabettin Kimdir
Cenap Şahabettin Biyografisi
Cenap Şahabettin 1870 yılında Manastır´da doğdu 12 Şubat 1934´te İstanbul´da yaşını yitirdi Askeri okullarda öğrenim gördü Askeri tıbbiyeyi bitirdi Hekim yüzbaşı oldu Paris´te 4 sene deri hastalıkları ihtisası yaptı Yurda döndükten sonradan Mersin, Rodos, Cidde´de karantina hekimliği, sıhhiye müfettişliği yaptı 1914´te emekliye ayrıldı Darülfünûn´da Türk Edebiyatı Tarihi dersleri okuttu Kurtuluş Savaşı esnasında Kuvayı Milliye´ye aleyhinde olumsuz tutumu nedeniyle öğrencileri kadar istifaya zorlandı sonradan cumhuriyeti destekledi, lakin yalnızlıktan kurtulamadı Birincil şiiri 1885´te daha öğrencilik yıllarında Saadet gazetesinde yayımlandı Önceleri Muallim Naci´nin etkisiyle an türü şiirle uğraştı sonradan Recaizade Mahmut Ekrem ve Abdülhak Hamit Tarhan´dan etkilenerek Batı tarzı şiire yöneldi Mal Varlığıi Fünun´da şiirleri yayımlandı Tevfik Fikret ve Halit Ziya Uşaklıgil´le birlikte Serveti Fünun edebiyatının 3 kayda değer isminden biri oldu Gelenekçi şairlerin en fazla saldırdığı yenilikçi şairdi Öteki Serveti Fünun´cuların tersine kişisel şiiri seçim etti Edebiyatı Cedide´nin en aşırı örneklerini yazdı Şiire nesirmusikisiadını verdi Heceleri müzik düzeyinde düzenli kullanmayı savundu Bu tarzda yazdığı en iyi iki örnek Yakazatı Leyliyeve Elhanı Şitaşiirleridir Eski sözcükleri yararlanma tercihi sebebiyle yeni nesiller tarafından anlaşılamadı
YAZINSAL KİŞİLİĞİ
* türk şairlerine sembolizmi ve parnasizmi öğretmiştirCenap şahabettin,edebi kişiliğive eserleri
* sembolizmden etkilenmiştirCenap şahabettin,yazınsal kişiliğive eserleri
* sanat sanat içindir anlayışını benimsediCenap şahabettin,edebi kişiliğive eserleri
* eserlerinde ahenge ve müzikaliteye ağırlık verdiCenap şahabettin,edebi kişiliğive eserleri
* eserlerini aruzla yazdıCenap şahabettin,edebi kişiliğive eserleri
* serbest müstezat ı kullandıCenap şahabettin,yazınsal kişiliğive eserleri
ESERLERİ :
ŞİİR:
Tâmât (1887) Seçme Şiirleri (1934, ölümünden sonradan) Bütün Şiirleri (1984, ölümünden daha sonra)
TİYATRO:
Körebe (1917)
DÜZYAZI:
Hac Yolunda (1909) Dokümanı Eyyam (1915) Afakı Irak (1917) Avrupa Mektupları (1919) Nesri Harp, Nesri Sulh ve Tiryaki Sözleri (1918) Vilyam Şekispiyer(1932) *
 
Cenap Şahabettin, 1870 yılında Manastır'da doğmuş ve 12 Şubat 1934'te İstanbul'da vefat etmiştir. Askeri okullarda eğitim görmüş, askeri tıbbiyeyi bitirerek Hekim Yüzbaşı olmuş ve Paris'te deri hastalıkları üzerine eğitim almıştır. Daha sonra Mersin, Rodos ve Cidde'de çeşitli görevlerde bulunmuştur. 1914 yılında emekliye ayrılan Cenap Şahabettin, Darülfünun'da Türk Edebiyatı Tarihi dersleri vermiştir. Kurtuluş Savaşı sırasında Kuvayı Milliye'ye karşı tavır alması nedeniyle istifaya zorlanmış, ancak daha sonra Cumhuriyeti desteklemiş fakat yalnızlıktan kurtulamamıştır.

Şiir alanında ilk eseri 1885 yılında Saadet gazetesinde yayımlanan Cenap Şahabettin, Muallim Naci'nin etkisiyle başladığı an türü şiirinden sonra Batı tarzı şiire yöneldi. Mal Varlığı ve Fünun dergilerinde şiirleri yayımlanan şair, Servet-i Fünun edebiyatının önemli isimlerinden biri olmuştur. Gelenekçi şairlere karşı yenilikçi bir tavır sergilemiş, kişisel ve modern bir dil kullanmıştır.

Yazınsal kişiliğiyle ilgili olarak, Cenap Şahabettin sembolizm ve parnasizmden etkilenmiş, eserlerinde ahenge ve müzikaliteye önem vermiş, aruz ve serbest müstezatı kullanmış, sanatı "sanat için sanat" anlayışına bağlı kalmış bir şair olarak tanınmaktadır. Eserleri arasında "Tâmât", "Körebe", "Hac Yolunda", "Dokümanı Eyyam", "Afakı Irak", "Avrupa Mektupları", "Vilyam Şekispiyer" gibi önemli kitapları bulunmaktadır.

Cenap Şahabettin'in eserlerindeki özgün anlatımı ve modernist yaklaşımıyla Türk edebiyatı içerisinde önemli bir yere sahip olduğu kabul edilmektedir.
 
Geri
Üst