Cenabetim ama abdest alamiyorum ne yapmaliyim?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
171.662
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Cenabetim ama abdest alamıyorum ne yapmalıyım?​

Teyemmüm, bazı durumlarda abdest ve gusül yerine geçen istisnai bir uygulama olup, ancak belli bir mazeretin bulunması halinde yapılabilir. Abdest ve gusül için su bulunmaz veya bulunur da kullanma imkanı olmazsa her ikisi yerine geçmek üzere teyemmüm yapılır.
Kadın gusül abdesti nasıl alınır?
Sağ avucuyla burnuna, genzine kadar üç defa su çeker, her defasında sol eliyle burnunu temizler. Bundan sonra tıpkı namaz abdesti gibi abdest alır. Abdest aldıktan sonra önce başına, sonra sağ, daha sonra da sol omuza üçer defa su döker ve vücudunu yıkar. Suyu her döküşte elleriyle vücudunu iyice ovuşturur.
Toprak ile gusül abdesti nasıl alınır?
- Teyemmüme eûzü besmele ile başlamak.
- Sırayı gözetmek.
- Ara vermeden birbiri ardınca yapmak.
- Toprağa vurunca evvela elleri ileri sürmek sonra geri çekmek.
- Parmakların arasını açık tutmak.
- Elleri yerden kaldırınca toz varsa birbirine vurup silkelemek.

Cenabetken normal abdest almak olur mu?​

Gusül, abdesti de içerdiğinden ayrıca abdest almaya gerek yoktur. Zira, Hz. Âişe, Resûl-i Ekrem’in (s.a.s.) guslettikten sonra ayrıca namaz abdesti almadığını rivayet etmiştir (Tirmizî, Tahâret, 79).
Su ve toprak yoksa nasıl abdest alınır?
Toprak mümkün olmazsa yani toprak olmayan yerlerde, toprak denilecek kadar ince kumla, o da olmazsa kesekle, o da olmasa çakıla, o da olmazsa taşa teyemmüm edilmelidir. Buna ek olarak kireç taşı ve alçı taşı üzerine teyemmüm etmek sahihtir. Toprak, çakıl, kesek ve taş bulunmazsa, çamura teyemmüm edilir.
Kadınlarda gusül abdesti nasıl alınır diyanet?
Ellerini yıkar, vücudunda bir necaset/maddî kirlilik var ise onu temizler, avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eli ile üç defa ağzına su vererek iyice çalkalar, daha sonra üç defa burnuna su çekerek temizler ve namaz abdesti gibi abdestini tamamlar. Sonra da vücudunun her tarafını iyice yıkar.

Teyemmüm gusül abdesti yerine geçer mi?​

Teyemmüm, bazı durumlarda abdest ve gusül yerine geçen istisnâî bir uygulama olup, ancak belli bir mazeretin bulunması hâlinde yapılabilir. Abdest ve gusül için su bulunmaz veya bulunur da kullanma imkânı olmazsa her ikisi yerine geçmek üzere teyemmüm yapılır.
Gusül abdesti almasak ne olur?
Bu konuda El-fıkh-ü alel-mezâhib-il-erbe’ada deniyor ki: “Cünüp olan erkeğin ve kadının, gusül abdesti almadan evvel, abdestsiz yapılması caiz olmayan, amellerden birini yapması, dört mezhepte de haramdır. Cünüp iken, farz veya nafile oruç tutması sahih olur.
 
Geri
Üst