Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cemen diger adi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
53.417
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çemen diğer adı nedir?​

Çemen otu ya da buyotu bir ottur. En sık kullanıldığı bölge olan Yozgat ve Kayseri’deki yerel ismi çaman otudur. (Trigonella foenum-graecum/tıbbi tanım: Semen Foenugraeci), baklagiller familyasına ait bir ot türü.

Çemen ne deme?​

Çemen ne deme?
Çemen kelimesi Türkçe’de “kimyona benzer bir bahar, Karaman kimyonu, carum carvi (5. yy)” anlamına gelir. Ermenice ç’aman veya ç’amun չաման/չամուն z “kimyona benzer bir bahar, Karaman kimyonu, carum carvi (5. yy)” sözcüğünden alıntıdır. Ermenice sözcük Akatça kamūnu “kimyon” sözcüğü ile eş kökenlidir.

Çemen otu nasıl bir ottur?​

Çemen otu, doğada kendiliğinden yetişen baklagiller familyasından otsu bir bitkidir. Görünüm açısından semiz otunu andırıyor. Mısır tanesine benzeyen tohumları, yeşil yaprakları bulunuyor. Yapraklarının tadı acımsı ve aromatiktir.

Edebiyatta çemen ne demek?​

Edebiyatta çemen ne demek?
Eftal-i çemen: en değerli çimenlik, en yeğ tutulan çimenlik manasına gelir. Hz Muhammed’in kuran okuduğu çimen anlamına de gelecek olan bu terkip, bu anlamı da işaret ettiğinden olsa gerek divan edebiyatımızda karşımıza çıkar.
Çemen nedir neden yapılır?​
Çemen temelde salçanın içine birkaç çeşit baharat, zeytinyağı, sarımsak ve dövülmüş ceviz eklenmesiyle elde edilen bir sos. Bu sosu kahvaltılarınızda afiyetle tüketebileceğiniz gibi, makarna sosu olarak kullanabilir, küçük ekmek dilimlerinin üzerine sürüp tulum peyniri de serperek nefis kanepeler yapabilirsiniz.

Çemen otu bitkisi nasıl yetiştirilir?​

Çemen otu bitkisi nasıl yetiştirilir?
Çemen tohumu tarlaya mibzerle veya elle ekilebilmektedir. Dane üretimi için 2-4 kg/da, yeşil aksam ot üretimi için 5-8 kg/da tohumluk kullanılmaktadır. Çemen bitkisi nemi çok sevmediği için fazla sulama istememektedir. Çiçeklenme dönemine kadar bir kere su ihtiyacı karşılanmalıdır.

Çemen tozu nasıl bir şey?​

En çok bilinenle başlayalım, çemen dediğimiz ve bu bitkinin tohumlarının kurutulup öğütülmesiyle elde edilen tozu, baharat olarak kullanılıyor. Soslara, kahvaltılıklara ve pastırmaya katılıyor. Bunun dışında tohumları öğütülerek çorbalara, et yemeklerine ve turşulara da katılabiliyor.

Çemensiz ne demek?​

Çemensiz ne demek?
yeni bir tür pastırma çeşididir. adından anlaşılacağı üzere, çemen denilen kokusal yıkım elementini içermez.

Çemenin hammaddesi nedir?​

Çemen, çemen otu bitkisinin tohumlarının kurutulmasıyla elde edilir. Acımsı ve bol aromatik tattadır.

Çemen içinde ne var?​

Çemen içinde ne var?
Yapılışı yöreden yöreden değişiklik gösterse de biber ezmesi ya da biber ve domates salçası karışımı içerisine eklenen toz çemen otu, kişniş, hardal tohumu, kimyon gibi baharatlarla tatlanıyor çemen. Sarımsak ve zeytinyağını da unutmamak lazım elbette. Bugün hazırlasanız yarın yerini alacak kahvaltıda.
Moy bitkisi nedir?​
Moy otu, poy otu ya da boy otu isimleriyle de anılan Ege’bazı yörelerde tarhana otu olarak da bilinen çemen otu tüm doğallığıyla evinize kadar geliyor. Dağlık araziden toplanmaktadır. Yeni mahsül üründür. Tarhana yapımında kullanılır.

Pastırma çemeni ne demek?​

Pastırma çemeni ne demek?
Genel olarak pastırma çemeni belirli baharatların karıştırılarak macun kıvamına gelmesiyle oluşturulmaktadır. Pastırma çemeni, örtücü ve koruyucu etki sağlamaktadır. Çemen ile kaplanan etin dıştan bakteri bulaşması önlenir. Ayrıca diğer haşerelere karşı da koruyucudur.

K maraş çemeni nasıl yapılır?​

Maraş Çemeni Nasıl Yapılır?
- Öncelikle kemikli etinizi etler liğme liğme dökülene kadar haşlayın.
- Pulbiberi karıştırma kabına alın.
- Bir tavada tereyağı ve sızma zeytinyağını kızartın ve kızgın haldeyken karışıma ekleyin.
- Tuz ayarını da yapın.
- Üzerini kapatıp 12 saat kadar bekletin.
- Afiyet olsun.

Keten tohumu ne işe yarar?​

Keten tohumu ne işe yarar?
Bitkinin tohumu yüksek oranda Omega 3 ve B12 vitamini içerdiği için son derece yararlıdır. Vejetaryenlerin günlük diyetlerinde keten tohumuna mutlaka yer vermeleri tavsiye edilir. Kolesterol düşüren, bağırsakları çalıştıran ve temizleyen keten tohumu felce ve kansere karşı da etkilidir.

Çemen neden olur?​

Çemen temelde salçanın içine birkaç çeşit baharat, zeytinyağı, sarımsak ve dövülmüş ceviz eklenmesiyle elde edilen bir sos.

Antakya usulü çemen nasıl yapılır?​

Antakya usulü çemen nasıl yapılır?
Çemen Ev Yapımı (Hatay Yöresi) Tarifi Nasıl Yapılır? Tavaya zeytinyağ ve biber salçasını ekleyelim ,pişirelim ve ayrı bir kapta peyniri ezip pişen salçanın üzerine ekleyelim. Sarımsakları küçük küçük doğrayıp ekleyelim, daha sonra nane, pulbiber, kimyon ,ekleyelim. Biraz pişince servis tabağına alalım.
1 kilo çemen nasıl yapılır?​
Annemin Çemeni Tarifi İçin Malzemeler
- 1 kilo kadar domates salçası
- Domates salçasının 1/4’ü kadar biber salçası (görselden göz kararı ayarlayabilirsiniz)
- 5 tatlı kaşığı nane.
- 2 tatlı kaşığı isot (pul biber de olur)
- 2 çay kaşığı karabiber.
- 1 çay kaşığı kimyon.
- Yeteri kadar tuz.
- 8-10 diş dövüşmüş yada rendelenmiş sarımsak.
 
Çemen diğer adıyla "çaman otu" olarak da bilinir. Bu ot, baklagiller familyasına aittir ve Trigonella foenum-graecum olarak da adlandırılır. Yozgat ve Kayseri gibi yerlerde ise yerel olarak çaman otu olarak bilinir.

Çemen, Türkçe'de "kimyona benzer bir baharat" anlamına gelmektedir. Bu kelime, Ermenice kökenlidir ve Ermenice "ç’aman" veya "ç’amun" sözcüğünden alıntılanmıştır. Ayrıca, Akatça kökenli "kamūnu" yani "kimyon" sözcüğü ile de ilişkilidir.

Çemen otu, doğada kendiliğinden yetişen ve baklagiller familyasından olan bir bitkidir. Semiz otunu andıran görüntüsü olan bu bitkinin tohumları mısır tanesine benzer ve yeşil yapraklara sahiptir. Acımsı ve aromatik bir tada sahip olan yapraklara sahiptir.

Çemen otu bitkisi nasıl yetiştirilir sorusuna ise; çemen tohumu tarlaya mibzerle ya da elle ekilebilmektedir. Tohumluk kullanımı, dane üretimi için 2-4 kg/da, yeşil aksam ot üretimi için ise 5-8 kg/da olarak belirlenmiştir. Bu bitki nemi sevmediği için fazla sulama istemez ve çiçeklenme dönemine kadar yeterli bir sulama ile yetiştirilir.

Çemen otunun tohumları kurutulup öğütülerek elde edilen toz şekli baharat olarak kullanılmaktadır. Soslar, kahvaltılıklar, pastırmalar gibi çeşitli yemeklerde kullanılan çemen tozu ayrıca çorba ve et yemeklerine de lezzet katar.

Çemenin içeriği genellikle biber salçası veya biber ve domates salçası karışımı, toz çemen otu, kişniş, hardal tohumu, kimyon gibi baharatlar, sarımsak ve zeytinyağı içermektedir. Bu malzemelerle yapılan çemen, kahvaltı masalarında da sıklıkla tercih edilen bir lezzettir.

Çemen çoğunlukla salçaya eklenen baharatlar ve diğer malzemelerle yapılan bir sostur. Bu sos makarna sosu olarak da kullanılabilir, kahvaltıda tüketilebilir veya küçük ekmek dilimlerinin üzerine sürülerek tulum peyniri ile servis edilebilir.
 
Geri
Üst