AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cemal Süreya Hayatı

haberci

Yeni Üye
Cemal Süreya Hayatı ve Eserleri
Cemal Süreya Kimdir
CEMAL SÜREYA (1931 1990)
Cemal Süreya'nın belli başlı adı Cemalettin Seber'dir 1931 yılında Erzincan'da doğdu, 9 Ocak 1990 tarihinde İstanbul'da öldü
Cemal Süreya Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümü'nü bitirdi Maliye Bakanlığı'nda müfettişlik, darphane müdürü, Kültür Bakanlığı'nda yayınlama kurulu danışma üyeliği, Orta Doğu İktisat Bankası yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulundu Maddi, 2000'e Dürüst gibi yayın organlarında şiir ve yazılarını yayımladı
Yayınevlerinde danışmanlık, ansiklopedilerde redaktörlük, tercümanlık yaptı Papirüs dergisini üç kez farklı alanlara yönlendirilmiş aralıklarla çıkardı Pazar Postası, Yeditepe, Yaradılış, Türkiye Yazıları, Politika, Yeni Halk, Parlak, Saçak, Yazko Somut, 2000'e Dürüst gibi yayınlama organlarında şiir ve yazılarını yayımladı
Cemal Süreya'nın ilk şiiri 8 Ocak 1958'de Mülkiye dergisinde çıktı Şiirlerindeki şekil, muhteva ve anlatım özellikleri ile İkinci Yeni şiirine katıldı Bu akımın önde gelen şairlerinden biri oldu Geleneğe karşısında olmasına rağmen geleneği şiirinde en hoş kullanan şairlerden birisiydi Kendine özgü söyleyiş biçimi ve şaşılacak buluşlarıyla, zengin birikimi ile, duyarlı, çarpıcı, yoğun, diri imgeleriyle İkinci Yeni şiirinin en başarılı örneklerini vermiştir Şahsiyetli bir şiir dili vardır Canlı insanlar dilini kullanması, onu okuyucuya yaklaştırır Üslubundaki mizah ve istihza, ona farklı bir özellik kazandırmaktadır
Cemal Süreya'nın Eserleri;
Cemal Süreya'nın Şiirleri
Üvercinka (1958)
Göçebe (1965)
Beni Öp Sonra Doğur Beni (1973)
Sevda Sözleri (Uçurumda Açan ile birlikte toplu şiirleri: 1984)
Sıcak Pabuç ve Güz Bitiği (1988)
Sevda Sözleri (tüm şiirleri: 1990, ös 1995)
Cemal Süreya'nın Düzyazıları
Şapkam Doymuş Çiçekle (1976)
Günübirlik (1982)
Onüç Günün Mektupları (1990, ös 1998)
99 Yüz (1991)
999 Gün Üstü Kalsın (1991)
Folklor Şiire Düşman (1992)
Uzat Saçlarını Frigya (Günübirlikin yeni basımı: 1992)
Parlak Yazıları Paçal (1992)
Oluşumda Cemal Süreya (1992)
Papirüsten Başyazılar (1992)
Günler (999 Günün genişletilmiş basımı 1996)
Güvercin Curnatası (Cemal Süreya ile konuşmalar 1997)
Toplu Yazılar 1 (Şapkam Batmış Çiçekle ve Şiir Üstüne Yazılar 2000)
seçme parça *

Cemal Süreya, Türk şair, yazar ve gazeteci olarak bilinir. 1931 yılında Erzincan'da doğmuş ve 9 Ocak 1990'da İstanbul'da vefat etmiştir. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümü'nü bitirdikten sonra çeşitli görevlerde bulunmuş ve edebiyat dünyasına da önemli katkılarda bulunmuştur.

Cemal Süreya'nın şiirlerindeki özgün anlatımı, zengin birikimi, duyarlılığı ve çarpıcı imgeleri sayesinde İkinci Yeni akımının önde gelen şairlerinden biri olmuştur. Geleneği modern bir şekilde yorumlamış ve kendi şairane dilini yaratmıştır. Mizah ve ironi unsurlarını ustalıkla kullanan Süreya'nın eserleri geniş bir okuyucu kitlesine ulaşmıştır.

Eserleri arasında "Üvercinka" (1958), "Göçebe" (1965), "Beni Öp Sonra Doğur Beni" (1973), "Sevda Sözleri" (1984), "Sıcak Pabuç ve Güz Bitiği" (1988) gibi önemli şiir kitapları yer almaktadır. Ayrıca düzyazı eserleri de bulunan Cemal Süreya'nın "Şapkam Doymuş Çiçekle" (1976), "Günübirlik" (1982), "Onüç Günün Mektupları" (1990), "99 Yüz" (1991) gibi kitapları da edebiyat dünyasında önemli bir yere sahiptir.

Cemal Süreya, Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olarak kabul edilir ve eserleri hala geniş bir kitle tarafından okunmaya devam etmektedir.

Geri