Celtik diye neye denir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
229.779
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Çeltik diye neye denir?​

Peki, çeltik nedir? Pirinç veya çeltik, buğdaygiller familyasından mısır ve buğdaydan sonra en fazla ekimi yapılan otsu bir bitki türü. Çeltik, kabuğu çıkarılmamış pirinç, işlenmemiş pirinç tanesi gibi anlamlara gelmektedir.

Çeltik yenir mi?​

Çeltik, dünyada yaşayan insanların yarısından fazlasının besini olarak biliniyor. Ayrıca pirinç pilavının ham maddesi olduğu bilinmekte.
Çeltiğin Türkiye tarımı bakımından önemli bir yönü de, tuzlu ve alkali arazilerde yetiştirilmesi ve hatta bu tip arazilerin ıslahında etkili olmasıdır. Ayrıca çeltik besin kaynağı olarak tahıllar içinde buğdaydan sonra en önemli kültür bitkisidir. Dünya’da yaşayan insanların yarıdan fazlasının ana besinidir.
Çeltik en çok hangi bölgede yetişir?
Ülkemizde en çok üretimi yapılan bölge Marmara’da Edirne ilidir. Ayrıca Marmara dışında Karadeniz ve ege Bölgelerinde de yetiştirilmektedir. Ülkemizde çeltiğin yetiştirildiği bölgelerden Edirne dışında Çorum, Sinop, Samsun, İzmir, Manisa, Balıkesir ve Kastamonu illerinde de çeltik yetiştiriciliği devam etmektedir.
Pirincin kabuklu haline ne denir?
Batı’ya ise İranlılar tarafından getirilmiştir. Yunanistan ve Roma’da önce ilaç olarak yetiştirilmiş besin olarak faydası daha sonra anlaşılmıştır. Kabukları bol Vitaminlidir. Kabuğu çıkarılmamış pirince çeltik denir.

Çeltik salağı ne demek?​

Anadolu’da genellikle güney anadolu’da çeltik (pirinç) tarlalarına hasat sonrası verilen addır. Bilindiği üzere pirinç bol su ister, zamanla aşırı sulamadan bataklığa döner, sanırım halk bir işe yaramadığı için bu adı vermiştir.

Çeltik hangi ovalarda yetişir?​

Ülkemizde özellikle Çukurova bölgesinde ve Amik ovasında bolca pirinç yetiştiriciliği yapılmaktadır. Pirinç aynı zamanda çeltik olarak da bilinmektedir.
Çeltik ekimi için serpme, mibzerle ekme, fideleme yöntemleri tercih edilebiliyor. Ekim öncesinde tavaların bulandırılması ve tohum üstünde ince mil oluşması sağlanıyor. Tohumlar toprağa tutunduktan ortalama 3-4 gün sona tavadaki su boşaltılıyor, 5-6 gün sonra az miktarda su veriliyor.
Pirinç üretimi en çok hangi bölgede?
Pirinç bölgelerin başında Marmara Bölgesi, Karadeniz Bölgesi ve Ege Bölgesi gelmektedir. Bu bölgelere göre Türkiye’de en fazla pirinç yetiştirilen iller ise Edirne başta olmak üzere sırası ile Çorum ili, Samsun ili, Sinop ili, İzmir ili, Manisa ili, Balıkesir ili ve Kastamonu ilidir.
Pirinci ilk kim buldu?
Yaklaşık 10.000 yıl önce, Çin’in Yangtze Nehri kenarında yaşayan avcı toplayıcılar, yaşam biçimlerini değiştirecek bir hamle yaparak üretime geçtiler ve pirinç yetiştirmeye başladılar.

Pirinç ekim alanları nelerdir?​

Çeltik Türkiye’nin bütün bölgelerinde yetiştirilmektedir, fakat en fazla ekiliş alanı ve üretim miktarına sırasıyla Marmara ve Karadeniz Bölgeleri sahiptir. Buna karşılık Ege ve Doğu Anadolu Bölgelerinde ekiliş çok azdır.
 
Geri
Üst