AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Celiskili ifade ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.240
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çelişkili ifade ne demek?​

Çelişki “Söylenilen sözlerin, yapılan davranışların birbirini tutmaması, tenakuz, paradoks” şeklinde tanımlanıyor. Mantık, sosyoloji ve felsefede de “çelişki” terimi kullanılmaktadır. Bir önerme veya yargının aynı anda hem onaylanması hem de inkâr edilmesi olayı olarak açıklanır.

Çelişkili ifade nedir örnekler?​

Genellikle sözleriyle davranışları birbiriyle uyumlu olmayan insanları ifade ederken bu tabir kullanılır. Örnek cümleler: – Söylediği onca güzel sözden sonra yaptığı bu saygısızlığa şaşırdım doğrusu. – Az önce bu resme baktığımızda çok güzel olduğunu söylemiştin? Şimdi ne değişti de iğrenç diyorsun?

Çelişen kelimesinin anlamı nedir?​

Çelişen kelimesinin anlamı nedir?
Birbiriyle çelişen sözlerin bir arada kullanılması, cümlede anlam belirsizliğine neden olduğu için anlatım bozukluğu olur. Aynı yargıya bağlı olarak kesinlik ve ihtimal (olasılık) anlamı taşıyan sözcükler bir arada kullanıldığında anlatım bozukluğu oluşur.

Çelişiklik ne demek TDK?​

Çelişiklik ne demek TDK?
Çelişki kelimesinin TDK Sözlük anlamına göre tek anlamı vardır ve bu anlam sözlerin veya davranışların birbirini tutmaması, tenakuz, paradokstur.

Bu ne yaman çelişki anne ne demek?​

söylenen sözlerin yapılan işlerle, yapılan işlerin savunulan görüşlerle çelişkili olmasını ifade eden söz.

Tenakuz ne anlama gelir?​

TENÂKUZ. (ﺗﻨﺎﻗﺾ) i. (Ar. naḳż “bozmak”tan tenāḳuż) Bir sözün diğer bir sözle çelişmesi, çelişki. ѻ Tenâkuza düşmek: Birbiriyle çelişen, birbirine zıt düşen sözler söylemek.

Çelişkide kalmak ne demek?​

Çelişkide kalmak ne demek?
Çelişkiye düşmek. Deyimi Ne Demektir? Sözleri ya da davranışları; sözleri ile davranışları birbirini tutmamak, birbiriyle çelişmek; tenakuza düşmek.

Çakışmak ne anlama gelir?​

Çakışmak ne anlama gelir?
Çakışmak kelimesi Türkçe’de “Birbirine geçip kenetlenmek, takılmak.” anlamına gelir. Çakışmak kelimesi Türkçe’de “Doğru, açı, yüzey vb. geometrik biçimler üst üste konulduklarında birbirini bütünüyle örterek eşit olmak.” anlamına gelir.
Karamsarlık kelimesi ne anlama gelir?​
Karamsarlık : Kötümserlik. Kötümser : Her şeyi kötü yanıyla ele alan, hep en kötüyü bekleyen, kötüye yorumlayan, karamsar, bedbin, pesimist, iyimser karşıtı.
Gerçeklik ne anlama gelir?​
Gerçeklik veya hakikat, günlük kullanımdaki anlamıyla, “var olan her şey” demektir. Bilimde, dinde ve felsefede farklı anlamları vardır. Düşünceden bağımsız olarak zamanda ve mekanda yer kaplayan her şey gerçektir. Herhangi bir şeyin gerçekliği insan zihnine bağlı olmaksızın varolmasıdır.

Deney kelimesinin sözlük anlamı nedir?​

Deney kelimesinin sözlük anlamı nedir?
Deney kelimesinin TDK sözlük anlamı, deneyim, tecrübe, Bilimsel bir gerçeği göstermek, bir yasayı doğrulamak ve bir varsayımı kanıtlamak amacı ile yapılan işlem anlamına gelir.

Yaman çelişki ne demek TDK?​

Yaman çelişki ne demek TDK?

Tenakuz ne demek mantık?​

4- Tenâkuz (çelişki), tümel olumlu ile tikel olumsuz ve tümel olumsuz ile tikel olumlu önermeler arasında olur. Çelişik önermeler ikisi birden doğru olmayacağı gibi ikisi birden yanlış da olmaz. Biri doğruysa diğeri yanlış, biri yanlışsa diğeri doğru olur.

Tenasüp ne demek ne demek?​

Tenasüb (Uygunluk): Anlamca birbiriyle ilgili sözcüklerin bir arada kullanılması sanatıdır. Karşıt anlamlı sözcüklerin bir arada kullanılması tenasüp değildir. Divan şairleri, tenasüp sanatında, türlü bilim terimlerini, mitoloji, tarih ve mesnevi kahramanlarını, hayvan , bitki ve çiçek adlarını bol bol kullanmışlardır.

Argoda Çakışmak ne demek?​

Argoda Çakışmak ne demek?
pis bir kelime. hem de örtüşmek anlamına geliyor. yasar kemal ”soz duellosuna girmek” , ”atismak” gibi anlamlari karsilayacak sekilde kullanir ayrica argoda sikismek yerine de kullanilir.
 
Çelişkili ifadeler, genellikle sözler ile davranışların birbiriyle uyuşmamasını ya da birbiriyle zıt olmasını ifade eder. Bu durum, söylenen sözlerin veya yapılan davranışların birbiriyle çelişmesi olarak tanımlanır. İnsanlar arasındaki iletişimde çelişkili ifadeler kullanıldığında anlam karmaşası ve genel olarak iletişim sorunları ortaya çıkabilir.

Örnek çelişkili ifadeler şunlar olabilir:
- "Söylediği onca güzel sözden sonra yaptığı bu saygısızlığa şaşırdım doğrusu."
- "Az önce bu resme baktığımızda çok güzel olduğunu söylemiştin? Şimdi ne değişti de iğrenç diyorsun?"

Çelişen kavramı ise birbiriyle uyuşmayan, zıt düşen, mantık hatalarına neden olan ifadeler veya düşünceler anlamına gelir. Bu durumda, aynı anda hem doğru hem de yanlış olan ifadeler veya düşünceler ifade edilmiş olabilir.

Çelişiklik ise çelişki kavramının eşanlamlısı olarak aynı anlama gelir. TDK'ye göre çelişki, sözlerin veya davranışların birbirini tutmaması, tenakuz, paradoks oluşturması olarak tanımlanır.

"Bu ne yaman çelişki anne" ifadesi, söylenen sözlerin yapılan işlerle, yapılan işlerin savunulan görüşlerle çelişkili olmasını ifade eden bir ifadedir.

Tenakuz kavramı ise Arapça kökenli bir kelimedir ve "bir sözün diğer bir sözle çelişmesi, çelişki" anlamına gelir.

Çakışmak kelimesi, Türkçe'de "Birbirine geçip kenetlenmek, takılmak" anlamına gelirken geometrik anlamda ise "Doğru, açı, yüzey vb. geometrik biçimler üst üste konulduklarında birbirini bütünüyle örterek eşit olmak" anlamına gelir.

Karamsarlık kelimesi, kötümserlik durumunu ifade ederken, gerçeklik ise varolan her şeyi ya da doğruluğu anlatır.

Deney kelimesi ise, deneyim veya tecrübe anlamına gelirken bilimsel bir gerçeği göstermek, bir yasayı doğrulamak ve bir varsayımı kanıtlamak amacıyla yapılan işlem olarak da kullanılır.

Tenasüp, anlamca birbiriyle ilgili sözcüklerin bir arada kullanılması sanatını ifade ederken, tenakuz ise mantıkta çelişki anlamına gelir.

Argoda çakışmak kelimesi, genellikle örtüştürmek veya uyumsuzluk anlamında kullanılan bir ifade olarak karşımıza çıkar.
 
Geri
Üst