AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Celiskili davranis ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çelişkili davranış ne demek?​

çelişkili davranış yasağından karşı tarafta belirli bir şekilde davranılacağı izlenimi oluşturan güven doğurucu işlem veya hareketsizlik olarak ortaya çıkan ön davranışın sonraki davranış ile çelişmesi durumunda bahsedilebilir.

Çelişkili işlem yasağı nedir?​

Çelişkili işlem yasağı nedir?
Çelişkili Davranış Yasağı: Bir hukukî ilişkide, bir kişi, davranışı ile, karşı tarafta korunmaya lâyık, haklı bir güven oluşturduktan sonra, artık bu oluşturduğu güvene aykırı, bununla çelişkili bir davranışta bulunamaz.

Hakkın kötüye kullanılması ne demek?​

Hakkın kötüye kullanılması ne demek?
Hakkın Kötüye Kullanılması; bir hakkın dürüstlük kurallarına açıkça aykırı şekilde ve özellikle amacı dışında kullanılmış ve bundan da başkalarının zarar görmüş veya zarar görme tehlikesiyle karşılaşmış olmaları demektir.

Venire Contra Factum Proprium ne demek?​

olay şudur: bir kimse, muhatabında yarattığı güvene aykırı davranmamalıdır. önceki davranış ile çelişki kabul edilmez.

Dürüstlük kuralını hakim resen dikkate alır mı?​

Dürüstlük kuralını hakim resen dikkate alır mı?
Dürüstlük kuralına aykırı, hakkın kötüye kullanılması oluşturan davranışı tespit eden mahkeme, davacı ya da davalı tarafından ileri sürülmemiş olsa bile, re’sen bunu dikkate almalıdır.

Hakkın kötüye kullanılması resen dikkate alınır mı?​

Hakkın kötüye kullanılması resen dikkate alınır mı?
Diğer bir ifade ile bu yasak, “Bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz.” ifadesinden anlaşılacağı gibi emredicidir. Yani aksi taraflarca kararlaştırılamaz. Aksi tavır hakim tarafından re’sen (kendiliğinden) dikkate alınır.

Insan haklarının kötüye kullanılması yasağı nedir?​

“Anayasada yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve lâik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz.

Dürüstlük kuralı hangi hallerde dikkate alınır?​

Dürüstlük kuralı hangi hallerde dikkate alınır?
Yani Dürüstlük kuralından bahsedilebilmesi için kişinin hukuk düzenince tanınmış bir hakkının olup olmadığı önem taşır. Eğer kişinin hukuk düzenince tanınmış bir hakkı yoksa yapmış olduğu fiiller dürüstlük kuralına aykırılık teşkil eder.

Dürüstlük kuralı nerede uygulanır?​

Dürüstlük kuralı nerede uygulanır?
DÜRÜSTLÜK KURALININ UYGULAMA ALANLARI
- Kanunların Yorumlanmasında.
- Hakimin Takdir Yetkisini Kullanmasında.
- Hukuki İşlemlerin (Özellikle Sözleşmelerin) Kurulmasında.
- Hukuki İşlemlerin (Özellikle Sözleşmelerin) Yorumlanmasında.
- Hukuki İşlemlerin (Özellikle Sözleşmelerin) Tamamlanmasında.

Dürüstlük neyi ifade eder?​

Dürüstlük T.D.K sözlüğünde “doğruluk” olarak, diğer sözlüklerde ise “özü sözü bir olma”, “olanı olduğu gibi yansıtma”, “gerçeği saklamama”, “bildiğinden, inandığından ve olduğundan başka türlü görünmeye veya göstermeye çalışmama” olarak tanımlanır. Eski Türkçedeki karşılığı samimiyettir.

Hakkın kötüye kullanilmasi yasağı nedir?​

Hakkın kötüye kullanilmasi yasağı nedir?
Bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz. Hakkın Kötüye Kullanılması; bir hakkın dürüstlük kurallarına açıkça aykırı şekilde ve özellikle amacı dışında kullanılmış ve bundan da başkalarının zarar görmüş veya zarar görme tehlikesiyle karşılaşmış olmaları demektir.
 
Çelişkili davranış, bir hukuki ilişkide bir kişinin karşı tarafı korumaya lâyık, haklı bir güven oluşturduktan sonra, bu oluşturduğu güvene aykırı, çelişkili bir davranışta bulunması durumunu ifade eder. Bu tür davranışlar hukuk düzeninde genellikle yasaklanmıştır ve hakkın kötüye kullanılması olarak da adlandırılabilir.

Hakkın kötüye kullanılması ise, bir hakkın dürüstlük kurallarına aykırı şekilde ve özellikle amacı dışında kullanılması sonucunda başkalarının zarar görmesine veya zarar görme tehlikesiyle karşılaşmasına sebep olması durumudur. Hukuk düzeni bu tür kötüye kullanımlara izin vermez ve bu tür durumlar genellikle yasaklarla ve cezalarla karşılanır.

Dürüstlük kuralı ise, hukuk düzeninde önemli bir ilkedir. Bu kural, kişiler arasındaki ilişkilerde dürüstçe davranılması gerektiğini vurgular. Dürüstlük kuralına aykırı hareket eden kişilerin davranışları genellikle hukuka aykırı kabul edilir ve yasal yaptırımlara tabi tutulabilir.

Umarım bu açıklamalar yardımcı olmuştur. Başka bir konuda daha sorunuz varsa çekinmeden sorabilirsiniz.
 
Geri
Üst