- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 122.937
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Çelişkili bir durum nedir?
Bir önerme veya yargının aynı anda hem onaylanması hem de inkâr edilmesi olayı olarak açıklanır. Bu kavram günlük hayatta da “çelişkili davranmak” şekliyle sıklıkla kullanılır. Genellikle sözleriyle davranışları birbiriyle uyumlu olmayan insanları ifade ederken bu tabir kullanılır.Cümlede çelişki ne demek?
Çelişkili cümle ne demek? İfade ettikleri düşünce yönünden birbiriyle bağdaşmadığı için çelişen ve aralarında anlamca zıtlıklar yani karşıt yargılar bulunan cümlelere karşıt anlamlı (çelişen) cümleler denir. …Çelişki, bir önermenin doğru halinin, aynı ortam geçerli iken ikinci defa önerildiği bir durumda, yerine negatif biçiminin doğru bulunması ile ortaya çıkar. Mantık tekniğinin yeniden gözden geçirilmesi adına bir koşul olarak kabul edilebilir.
Çelişki ve paradoks arasındaki fark nedir?
çelişki: içinde iki zıt varlık/olay barındıran önerme. paradoks: doğru kabul edildiğinde kendini yanlışlayan; yanlış kabul edildiğinde kendini doğrulayan önerme.
TDK çelişki ne demek?
Çelişki kelimesinin TDK Sözlük anlamına göre tek anlamı vardır ve bu anlam sözlerin veya davranışların birbirini tutmaması, tenakuz, paradokstur. Çelişki kelimesi Türkçedeki çelişmek kelimesinden gelmektedir.
Tenakuz ne anlama gelir?
TENÂKUZ. (ﺗﻨﺎﻗﺾ) i. (Ar. naḳż “bozmak”tan tenāḳuż) Bir sözün diğer bir sözle çelişmesi, çelişki. ѻ Tenâkuza düşmek: Birbiriyle çelişen, birbirine zıt düşen sözler söylemek.Kendi içinde çelişkiye düşmek ne demek?
Sözleri ile davranış ve düşünceleri bir olmamak, çelişki bulunmak.Totoloji, hepdoğru veya eşsöz, bir bileşik önermenin kendini oluşturan önermelerin her değeri için daima doğru sonuç vermesi durumu. Bir şeyi kendi kaplamıyla tanımlayan tanımlardır. Bu tür tanımlar yeni bir bilgi vermez. Örneğin, ‘Ev evdir.
Önermesi ne anlama gelir?
Mantıkta, doğrulanabilir ya da yanlışlanabilir olmak zorunda olan ifadelere önerme denir. Kesin olan cümleler yanlış veya doğru da olsa önermedir; yani cümlenin yanlış veya doğru olduğunun bilinmesi gerekmez, doğrulanabilir olduğunun bilinmesi yeterlidir.
Paradoks çelişki midir?
Paradoks, görünüşte doğru olan bir ifade veya ifadeler topluluğunun bir çelişki oluşturması veya sezgiye karşı bir sonuç oluşturmasıdır.