Celerme olan kuzuya ne yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.050
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Çelerme olan kuzuya ne yapılır?​

En garantili yöntem, hastalık mevsiminden 1-1,5 ay önce ilkbahar ve sonbaharda hayvanların aşılanmasıdır. Kuzular ilk yıl iki defa aşılanırsa, sonraki yıllarda tek aşılama yeterli olabilir. Hayvanların yetiştirilme yönlerine göre çeşitli aşılama proğramları hazırlanabilir.

Koyunlarda Çelerme aşısı ne işe yarar?​

Çelerme aşısı, bu hastalıktan kuzu ve oğlakları ve hatta küçükbaş hayvanların tamamını koruyabilmek için çok büyük öneme sahiptir. Küçükbaş hayvanların aşı takviminde her yıl yer alan çelerme aşısı, titiz bir şekilde zamanında yapılmalıdır.
Koyunlarda Çelerme neden olur?
Enterotoksemi, halk arasında bilinen isimleriyle Çelerme, Aşırı Yeme veya Yumuşak Böbrek Hastalığı, Clostridium perfringens D bakterisinin koyunlarda ve keçilerde neden olduğu bir sağlık sorunudur. Bu bakteri normal olarak toprakta ve sağlıklı koyun ve keçilerin bağırsaklarında bulunmaktadır.
Yeni doğan kuzu kaç saatte bir emzirilmeli?
Kuzular; ilk 3-5 gün için her 6 saatte bir şişe ve emzik kullanılarak emzirilir. Bu sürenin sonunda kuzular günde 2-3 kez süt ikame yemi tüketmeye başlar. Şişeyle besleme, süt ikame yemi tüketimini belirlemede yardımcı olur. Ancak az sayıdaki kuzu için yoğun işgücüne gereksinim duyulur.

Kuzularda Çelerme hastalığı nasıl olur?​

Bu hastalık bağırsaklarda normalde bulunan bakterilerin çoğalarak toksin salgılamasından ileri gelir. Bakteriler meralarda ve hayvanların sindirim sisteminde daima bulunur. Hastalığın meydana gelmesinde mevsim ve gıda değişiklikleri kesif tane yemle beslenmeler büyük rol oynar.

Kuzu ölümü neden olur?​

Doğum sonrası kuzu kayıplarına başta da belirttiğimiz gibi büyük oranda yetersiz bakım besleme sebep olmaktadır. Bunda yetiştirme şekli kadar nemli, sıcak ve soğuk hava ile beslenme önemli rol oynamaktadır.
Koyun koca gelmesi için ne yapmak lazım?
Koyunlar kuruya ayrıldıktan sonra yoğun bir besleme (flushing) ile koç katım kondisyonuna ulaşmaları sağlanır ve koyunların kızgınlık göstermeleri ve koç katmadan 2 hafta önce uyarıcı koçlar sürü içine bırakılır veya hormon uygulaması ile kızgınlıklar toplulaştırılır ve koç katım işleri yapılır.
Çelerme hastalığına ne iyi gelir?
Enterotoksemiye karşı aşılama en ucuz ve etkili yöntemlerden birisidir. Kuzu ve oğlaklar, 4 ve 8 haftalık yaşlarda enterotoksemiye karşı aşılanmalıdır.
Süt emerken, anasının kirli memesinden bulaşabilir. Mikroplu altlık otlardan bulaşabilir. Bulaşma ağızdan da olabilir, göbekten de olabilir. Hastalık göbekten de bulaşır.
Koyunlarda ani ölüm neden olur?
Zehirli olduğu bilinen otların merada bulunması ani ölümlerin önemli bir kısmını oluşturur. Nitrat zehirlenmesi, nitrat içeren bitkilerden dolayı zehirlenmeler “siyanoz” meydana getirerek ölüme yol açar. Normalde zehirli olmayan bitkilerin erken dönemde taze olarak bolca tüketilmesi ani ölüm sebebidir.
Koyunlar ne zaman koca gelir?
Avrupa’da erken gelişen sütçü ve etçi ırklarda dişi toklular 7-8 aylık iken koça verilebilmekte ve 12-13 aylık iken bunlardan ilk yavru alınabilmektedir.

Koyun neden kızgınlık göstermez?​

Koyunlarda Seksüel Döngü Gebe kalırlarsa doğuma kadar kızgınlık göstermezler. Gebe kalmazlarsa aşım mevsiminin sonunda Anestrus a girerler. Ancak Merinos gibi bazı koyun ırkları yıl boyunca döngüsel aktivite gösterirler.

Hayvanlarda Çelerme neden olur?​

Enterotoksemi, halk arasında bilinen isimleriyle Çelerme, Aşırı Yeme veya Yumuşak Böbrek Hastalığı, Clostridium perfringens D bakterisinin koyunlarda ve keçilerde neden olduğu bir sağlık sorunudur.
Koyunlarda Çelerme hastalığı nedir?
Hızla gelisen kuzularda ve toklularda daha sık görülen, ancak koyunlarda da görülebilen, “yumusak böbrek” adı verilen bir hastalıktır. Kaba yemlerden nisasta içeren yemlere geçisten 2-3 hafta sonra ishal ile baslar.
Kuzu neden ayakta duramaz?
Bu kuzular ayağa kalkıp analarını ememezler. Doğuştan hasta kuzular doğumdan sonraki bir kaç saat içinde kalp yetmezliği ve solunum güçlüğünden ölürler. * Beyaz kas hastalığı şekillenmiş kuzu ve oğlaklar merada kolay hareket edemedikleri ve emmedi güçlük çektikleri için hızla zayıflarlar ve gelişmeleri geri kalır.

Hasta kuzuya ne verilir?​

ERKEK kuzulara günde 1 kg kuru ot veya kuru yonca otuyla 300-400 gram kesif yem vermeliyiz. DİŞİ kuzulara günde 700 gram kuru ot veya kuru yonca otuyla 200-250 gram kesif yem vermeliyiz. Bu miktarlar mevsim ve kuzunun durumuna göre bir miktar artırılabilir.

Merasız koyunculuk olur mu?​

Merasız koyunculuk sayesinde hayvanların kuzulama sayısı ve et verimindeki ciddi artışla ekonomiye katkı sağladığını belirten Tek, “Merasız koyunculuğun en büyük avantajı, hayvanlar dışarıya çıkmadığı için hastalıklara kapalı olmasıdır. Yine hayvanlarda en az yem oranıyla en yüksek verimin elde edilmesidir.
Koyun yemek yemiyor ne yapmalıyım?
Nasıl tedavi edilir?
- Yem değişiklikleri birdenbire değil, alıştırılarak yapılmalıdır.
- Tane yemler verilirken yeterli miktarda kaba yemde verilmelidir.
- Hayvanlara küflü ve bozuk gıdalar verilmemelidir.
- Koruyucu amaçla hayvanlar aşılanmalıdır.
Koyundan neden süt gelmez?
Mastitis ( meme iltihabı), önemli bir koyun ve keçi hastalığıdır, çünkü süt hayvanlarının ürettiği sütün miktarını ve kalitesini düşürür ,kuzu ve besi hayvanlarında kilo alımını azaltır. Ayrıca hayvan refahını da etkiler. Mastitis, memenin iltihabıdır. Fiziksel yaralanma, stres veya bakteri mastitise neden olabilir.
Kuru otlar ve saman kaba yemdir. Silo yemleri ve yeşil yemler de kaba yemdir. Koyunlar bunları yiyerek de verim verir. Fakat, kaba yemlerde bazı maddeler azdır veya hiç yoktur.
MANİSA İLİ DAMIZLIK KOYUN VE KEÇİ YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ 1- Koç Katımında Beslenme : Koç katımından 2 hafta önce başlayarak 6 hafta günde 400 gr.dan başlayarak 700-800 gr.a kadar fabrika yemi veya arpa, yulaf karışımı ile ek yemleme yapılır.
Kaç koyunla başlanmalı?
Direk onu beklerseniz başarı oranınızı düşürmüş olursunuz. Sonuç olarak size Akkaraman ırkını seçmenizi ve 40 adet koyunla başlamanızı, 40 koyun içinde 3 adet koç temin etmenizi tavsiye ederim.
Kuzu atan koyuna ne yapılır?
Atık yapan koyun hemen sürüden izole edilmelidir. Atık kuzular yavru zarlarıyla birlikte, atığın gerçekleştiği yerdeki altlık derhal uzaklaştırılmalı ve imha edilmelidir. Ölü doğum veya doğum sonrası hemen ölen kuzusu olan koyunlarda sürüden ayrılmalıdır.

Arpa koyuna nasıl verilir?​

Bu ek yemlemede elimizde kaliteli kuru yonca varsa 500 g’ dan başlayıp 1.5 kg’a kadar çıkarak verebiliriz. Bu yoksa fabrika yemi veya arpa yulaf karışımı 400 gramdan başlayıp 700-800 grama kadar çıkarak yedirebiliriz.

Koyun doğumdan sonra ne zaman koça gelir?​

Yurdumuzdaki yerli ırklarımız ise geç geliştiğinden doğumdan sonraki ikinci aşım döneminde yani 1,5 yaşında koça verilmekte, hayvan 2 yaşında iken ilk yavru alınmaktadır.
Koyun her zaman süt verir mi?
Doğumdan 1-2 hafta sonra, koyunu günde iki kez (sabah ve akşam) 4-8 ay boyunca sağımanız gereklidir. Genel olarak, et üretiminde tercih edilen koyun ırkları doğumdan sonra 4-5 ay boyunca süt üretirler, süt üretiminde tercih edilen ırklar ise 8 aydan daha fazla da süt üretebilirler.
Koyun süt yemi nasıl yapılır?
Koyun Süt yemi verilmesine gebeliğin son 3 haftasından itibaren başlanabilir. Yüksek miktarda süt veren koyunlarda KOYUN SÜT YEMİ miktarı 1.5 – 1.7 kg /gün seviyesine kadar çıkartılmalıdır. Yanında, kaba yem kaynağı olarak hayvan başına günde 1,5-2 kg mısır silajı, 1-1,5 kg kuru ot ve biraz da saman verilmelidir.
 
Geri
Üst