AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cekum duvari nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.888
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çekum duvarı nedir?​

Çekum, periton içindeki kalın bağırsağın başlangıcı olarak kabul edilen bir kese. Tipik olarak vücudun sağ tarafında bulunur. Çekum kelimesi Latince kör anlamına gelen caecus’tan köken almaktadır. İleumdan kimusu alır ve çıkan kolona ait kalın bağırsakta ileumdan ileoçekal valf (ICV) veya Bauhin valfi ile ayrılır.

Çekum üzerindeki parmağa benzer uzantı nedir?​

Not: Apendiksin tıbbi adı, “appendix vermiformis”tir. Çekumun solucan şeklinde bir uzantısıdır. Çekum, kolonun (kalın bağırsak) ilk kısmıdır. Apendiks “ek”, vermiformis “solucan şeklinde” demektir; yaklaşık 5-10 cm uzunluğunda, boru şeklindeki, parmak benzeri bir kesedir.

Çekum kaç cm?​

Çekum kaç cm?
Çekum (caecum): Kalın barsağın ince bağırsakla birleştiği kısımda yer alır 6–7 cm uzunluğunda kalın barsağın en geniş kısmıdır.

Çekum kör bağırsak ne demek?​

Sindirim sisteminin ağız boşluğu ile kalın bağırsak arasındaki tüm bölümlerini tutabilen, iltihabi bir bağırsak hastalığı olarak tarif ediliyor. Bu hastalığın, sıklıkla ince bağırsağın son kısmını (ileum) ve kalın bağırsağın başlangıç bölümünü (çekum ya da kör bağırsak) tuttuğu biliniyor.

Çekum ve çıkan kolon nedir?​

Çekumdan, rektuma kadarki bağırsak kısmıdır. Ana görevi dışkılardan suyu çıkarmaktır. Memelilerde çekum, çıkan kolon, transvers kolon, inen kolon, sigmoid kolon ve rektum. Çekumdan transvers kolonun ortasına kadarki kolon kısmına sağ kolon, kalan kısma ise sol kolon denir.

Ince bağırsakların iç yüzeyine kadife görünümü veren parmak şeklindeki uzantı nedir?​

Ince bağırsakların iç yüzeyine kadife görünümü veren parmak şeklindeki uzantı nedir?
Villus, Latince’de tüy anlamına gelen, ince bağırsağın iç yüzeyinde bulunan ince uzantılardır.
Çıkan kolon kaç cm?​
Çıkan Kolon (Colon Ascendens) Çıkan kolon, çekumdan sonraki kolon segmentidir, yaklaşık 12,5-20 cm uzunluğundadır, yukarı (karaciğere) doğru çıkar, karaciğer sağ lobunun altından keskin bir dönüş yaparak sola döner (hepatik fleksura) ve dalağa doğru gider (transvers kolon).
Apandisit sağ tarafta mı sol tarafta mı?​
Karnın sağ alt tarafında kalın bağırsağın olduğu bölgede bulunur. Ortalama bir parmak uzunluğa sahiptir ve şişmediği takdirde 2-3 cm kalınlığa sahiptir.

Anatomide çıkan kolon nedir?​

Anatomide çıkan kolon nedir?
Kolon, sindirim sistemi anatomisinde kalın bağırsak anlamında kullanılan bir terimdir. Çekumdan, rektuma kadarki bağırsak kısmıdır. Ana görevi dışkılardan suyu çıkarmaktır. Memelilerde çekum, çıkan kolon, transvers kolon, inen kolon, sigmoid kolon ve rektum.

Çıkan kolon nerede?​

sorusuna cevap verecek olursak, kalın bağırsağın anüsten önceki son 12 santimetrelik dışkının depolandığı kısmına denir. Kolon ise rektum dışındaki diğer kalın bağırsak bölümüdür.
 
Çekum, periton içindeki kalın bağırsağın başlangıcı olarak kabul edilen bir kese olarak tanımlanmaktadır. Tipik olarak vücudun sağ tarafında bulunur ve çekum kelimesi Latince "kör" anlamına gelen caecus'tan köken almaktadır. İleumdan kimusu alır ve çıkan kolona ait kalın bağırsakta ileumdan ileoçekal valf (ICV) veya Bauhin valfi ile ayrılır.

Çekumun üzerindeki parmağa benzer uzantı ise tıbbi adı "appendix vermiformis" olan apendikstir. Çekumun solucan şeklinde bir uzantısı olarak bilinen apendiks, yaklaşık 5-10 cm uzunluğunda, boru şeklinde ve parmak benzeri bir kesedir.

Çekumun uzunluğu genellikle 6-7 cm arasındadır. Kalın barsağın ince bağırsakla birleştiği kısımda bulunan çekum, kalın barsağın en geniş kısmıdır.

Çekum kör bağırsak olarak da bilinir ve sindirim sisteminde ağız boşluğu ile kalın bağırsak arasındaki bölümleri tutabilen, iltihabi bir bağırsak hastalığı olarak tanımlanır. Bu hastalık genellikle ince bağırsağın son kısmını (ileum) ve kalın bağırsağın başlangıç bölümünü (çekum) etkiler.

Çekumdan, rektuma kadar olan bağırsak kısmına çıkan kolon denir. Bu bölümün ana görevi dışkılardan suyu çıkarmaktır. Memelilerde çekumdan sonra gelen sırasıyla çıkan kolon, transvers kolon, inen kolon, sigmoid kolon ve rektum bulunmaktadır.

İnce bağırsakların iç yüzeyine kadife görünümü veren parmak şeklindeki uzantılar ise villus olarak adlandırılır. Bu uzantılar, ince bağırsağın iç yüzeyinde bulunan ince tüy benzeri yapıları ifade eder.

Çıkan kolon, çekumdan hemen sonraki kolon segmentidir ve yaklaşık 12,5-20 cm uzunluğundadır. Çıkan kolon, yukarı doğru karaciğere doğru çıkar, ardından karaciğer sağ lobunun altından sola dönerek dalağa doğru ilerler.

Apandisit, karnın sağ alt tarafında kalın bağırsağın olduğu bölgede bulunan ve apendiksin iltihaplanması sonucu ortaya çıkan ağrılı bir durumdur. Apandisit genellikle sağ tarafta bulunmaktadır ve kalınlaşmamış haldeyken yaklaşık 2-3 cm kalınlığa sahiptir.

Anatomide çıkan kolon, sindirim sistemi anatomisinde kalın bağırsak anlamında kullanılan bir terimdir. Çekumdan, rektuma kadar olan bağırsak kısmını ifade eder ve dışkıdan suyun emilmesinden sorumludur. Kalın barsağın anüsten önceki son 12 cm'lik bölümü olan çıkan kolon, rektumu takip eden kalın bağırsağın bir bölümüdür.
 
Geri
Üst