Cekte tutar nasil yazilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
132.486
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Çekte tutar nasıl yazılır?​

Eğer çekiniz kötü niyetli bir kişinin eline geçerse, rakam bölümü üstünde oynama yapılabilir. Ancak meblağ yazı ile de belirtilirse, çekte tahrifat yapılması riski ciddi biçimde düşer. Rakam ile yazılan tutar ile yazı ile yazılan tutar arasında farklılık olması durumunda yazı ile yazılan tutar doğru kabul edilir.

Çek verilirken ne yazılır?​

Çekin arkasına firmanızın kaşesini basarak, yetkili imza ile imzalar mal ya da hizmet aldığınız firmaya verebilirsiniz. Bu işleme cirolama denir ve çek tutarı ciro ile tedarikçiye devredilmiş olur. Ciro ile çeki alan firma, çeki bankaya verecek ve vadesinde de tahsilatı bekleyecektir.
Çekte para nasıl yazılır?
Çek yazılacağı zaman, ödeme tutarının hem yazı ile, hem de rakam ile yazılması gereklidir. Ayrıca her iki durumda da ödeme tutarının başına ve sonuna çizgi çekerek ya da # işaretini kullanarak araya herhangi bir şeyin eklenmemesi güvence altına alınmalıdır.

Çek tahsilatı nasıl yapılır?​

Çek Tahsil Etme İşlemleri Çek sahibi olan kişi, çekiyle beraber hesabının olduğu banka şubesine giderek çekin takasa verilmesi konusunda istekte bulunabilir. Çek, bankaya teslim edilir. Ardından, çek, banka genel müdürlüğüne iletilir.

Çek arkasındaki ciro nasıl iptal edilir?​

Ciroyu ancak maddi hukuka göre hak sahibi olan ciranta çizebilir (iptal edebilir). Ciranta bu işlemi kural olarak kendi cirosu üzerinde yapar. Bir cirantanın başka ciroları çizmesi (iptal etmesi) sadece müracaat haklarının kullanılması aşamasında TK 727(2) maddesinin izin verdiği sadeleştirme işleminde mümkündür.
Nama yazılı çek ciro edilir mi?
Nama yazılı çekin ciro yoluyla devri mümkün değildir. Nama yazılı çek üzerine yapılan cironun hiçbir hukuki sonucu yoktur. Nama yazılı çekte keşideci, yalnızca doğrudan doğruya, münasebeti bulunan şahsa karşı kambiyo taahhüdü dolayısıyla sorumluluk üstlenir.
Çek defterinin her bir yaprağında; a) Çek hesabının numarası, b) Çek hesabının bulunduğu banka şubesinin adı, c) Çek hesabı sahibi gerçek kişinin adı ve soyadı, tüzel kişinin adı, ç) Çek hesabı sahibi gerçek veya tüzel kişinin vergi kimlik numarası, d) Çekin basıldığı tarih, e)Çek hesabı sahibi gerçek kişi ise Türkiye
Zira çek kanununda yapılan değişiklik sonrasında ticari çeklerde hamiline çek yazma yasağı getirilmiştir. Çeke ilişkin karşılığında mal verilecek diye bir sözleşme yaptınız mı peki? Eğer böyle bir sözleşmeniz var ise Menfi Tespit davası açarak çek üzerine tedbir koydurabilirsiniz.
 
Geri
Üst