Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cekme deneyinde akma sinirinin altinda kalan bolgeye ne ad verilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.380
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çekme deneyinde akma sınırının altında kalan bölgeye ne ad verilir?​

a) Elastik bölgeden ölçülen büyüklükler enerjiyi, şekil değişimi yapan kuvvetin kalkmasıyla geri vermesi özelliğine rezilyans denir. Rezilyans, rezilyans modülü ile ölçülür ve çekme eğrisinin elastik sınıra kadar olan kısmı altında kalan alandır.

Akma dayanımı artarsa ne olur?​

Akma dayanımını aştıktan sonra malzeme plastik şekil değişimine uğrar. Şekil değiştirme artık kalıcıdır yani plastik şekil değiştirme söz konusu olmuştur. Öte yandan, bir yandan malzemenin elastik şekil değiştirmesi için elastisite modülü bir ölçüttür.

Kopmadaki uzama nedir?​

Kopmadaki uzama nedir?
e) Kopma uzaması (KU): Çekme numunesinin boyunda meydana gelen en yüksek yüzde plastik uzama oranı olarak tanımlanır. Çekme deneyine tabi tutulan numunenin kopan kısımlarının bir araya getirilmesi ile son boy ölçülür ve boyda meydana gelen uzama?l = lk – l0 bağıntısı ile bulunur.

Çekme deneyi sonucunda malzemenin hangi özellikleri belirlenir?​

Çekme deneyi sonucunda malzemenin Elastik modülü, Akma değeri, Kopma dayanımı gibi mukavemet değerleri ile kopma uzaması, kopma büzülmesi ve tokluk gibi süneklik değerleri belirlenir. Bu özellikler malzemenin cinsine, kimyasal bileşimine, metalografik yapısına bağlıdır.

Çekme dayanımı nasıl hesaplanır?​

d) Çekme dayanımı (oc): Bir malzemenin kopuncaya veya kırılıncaya kadar dayanabileceği en yüksek çekme gerilmesi olarak tanımlanır. Bu gerilme, çekme diyagramındaki en yüksek gerilme değeri olup, oc = Fmaks/ Ao formülü ile bulunur.

Akma dayanımı ne demek?​

Akma dayanımı ne demek?
Malzemenin plastik şekil değiştirmeye başladığı gerilme değerine “akma dayanımı” adı verilir. Belirgin olmaması durumunda, akma dayanımı % 0.2 kalıcı pşd oluşturan gerilme değerine eşittir. Elastik şekil değişiminde atomsal bağlardaki uzamalar.
Akma dayanımı neyi ifade eder?​
Malzemenin plastik şekil değiştirmeye başladığı gerilme değerine “akma dayanımı” adı verilir. Belirgin olmaması durumunda, akma dayanımı % 0.2 kalıcı pşd oluşturan gerilme değerine eşittir. Elastik şekil değişiminde atomsal bağlardaki uzamalar. Gerilme ile birim uzama lineer olarak değişir.
Çeliklerde akma dayanımı nedir?​
Çekme deneyinde malzemeye uygulanan kuvvet, bir noktadan sonra malzemeyi elastik halden çıkarıp kalıcı deformasyona yol açar. Bu noktaya akma sınırı denir. Akma sınırı aşılmadan kuvvet kaldırılırsa malzeme tekrar eski haline döner. Bu noktada ölçülen kuvvet bize çeliğin akma dayanımını gösterir.

Birim uzama ve yüzde uzama nedir?​

Birim uzama ve yüzde uzama nedir?
Çekme deneyi sırasında numunenin boyu uzadığı için, kopma sonrasında son boy ölçülür ve % uzama (birim şekil değiştirme) miktarı hesaplanabilir. % uzama miktarı malzemenin sünekliği hakkında bilgi veren bir değerdir.

Uzama miktarı nedir?​

Uzama miktarı sıkışma miktarına eşittir. Yaylara uygulanan kuvvet arttıkça, yayın uzama miktarı da orantılı bir şekilde artar. Yayın uzamasına ve sıkışmasına sebep olan kuvvet F=k.x ile hesap edilir. Yay sabiti, her yay için farklı, sayısal bir değerdir.

Çekme grafiğinde boyun verme nerede başlar?​

U noktası “maksimum gerilme” noktası olup, burada malzeme kesitinde lokal daralmalar başlar. Buna malzemenin “ boyun vermesi ” denir.

Çekme deneyi hangi malzemelere uygulanır?​

Çekme deneyi hangi malzemelere uygulanır?
Bu tür deneyler, bir malzemenin gerilme özelliklerini belirlemek için kullanılır. Bu test metaller, plastikler, elastomerler, kağıt, kompozitler, kauçuklar, kumaşlar, yapıştırıcılar, filmler, vb. dahil olmak üzere çeşitli malzemeler üzerinde gerçekleştirilir.
 
Çekme deneyinde akma sınırının altında kalan bölgeye "rezilyans" denir. Rezilyans, rezilyans modülü ile ölçülür ve çekme eğrisinin elastik sınıra kadar olan kısmı altında kalan alandır. Bu bölge malzemenin elastik deformasyon alanını temsil eder.

Akma dayanımı arttıkça malzeme plastik şekil değişimine uğrar. Şekil değiştirme artık kalıcı hale gelir ve plastik deformasyon başlar. Elastik şekil değiştirmenin sınırı ise elastisite modülü ile belirlenir.

Kopmadaki uzama, çekme numunesinin boyunda meydana gelen en yüksek yüzde plastik uzama oranını ifade eder. Kopmadaki uzama çekme deneyine tabi tutulan numunenin kopan kısımlarının bir araya getirilmesi sonucunda belirlenir.

Çekme deneyi sonucunda malzemenin elastik modülü, akma değeri, kopma dayanımı gibi mukavemet değerleri ile kopma uzaması, kopma büzülmesi ve tokluk gibi süneklik değerleri belirlenir. Bu özellikler malzemenin cinsine, kimyasal bileşimine ve metalografik yapısına bağlı olarak değişebilir.

Çekme dayanımı, bir malzemenin kopuncaya veya kırılıncaya kadar dayanabileceği en yüksek çekme gerilmesini ifade eder. Çekme dayanımı, çekme diyagramındaki en yüksek gerilme değeri olarak bulunur.

Birim uzama ve yüzde uzama, çekme deneyi sırasında numunenin boyundaki uzama miktarını ifade eder. Yüzde uzama, malzemenin sünekliği hakkında bilgi veren bir değerdir.

Çekme deneyi farklı malzemeler üzerinde uygulanabilir. Metaller, plastikler, elastomerler, kağıt, kompozitler, kauçuklar, kumaşlar, yapıştırıcılar, filmler gibi çeşitli malzemelerin gerilme özelliklerini belirlemek için çekme deneyi kullanılabilir.
 
Geri
Üst