AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cekismesiz yargi olcutleri neler?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.977
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çekişmesiz yargı ölçütleri neler?​

Çekişmesiz yargı işlerinde genel kriterler (m. 382, 1): ✓ İlgililer arasında uyuşmazlık olmayan haller, ✓ İlgililerin, ileri sürebileceği herhangi bir hakkının (sübjektif hak) olmadığı haller, ✓ Hâkimin re’sen harekete geçerek hukuku uyguladığı haller.

Çekişmeli yargı örnekleri nelerdir?​

1) Ergin kılınma. 2) Ad ve soyadın değiştirilmesi. 3) Ölüm karinesi sebebiyle (ilgili yerin mülkî amirinin emriyle) nüfus kütüğüne ölü kaydı düşülen kişinin sağ olduğunun tespiti. 4) Gaiplik kararı.
Çekişmesiz yargı nerede görülür?​
A. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 384. maddesine göre, kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, çekişmesiz yargı işleri için talepte bulunan kişinin veya ilgililerden birinin oturduğu yer mahkemesi yetkilidir.

Çekişmesiz yargı işleri hangi mahkemede görülür?​

Çekişmesiz yargı işleri hangi mahkemede görülür?
I. HMK.NUN 383 ÜNCÜ MADDESİNDE BELİRTİLEN ÇEKİŞMESİZ YARI İŞLERİ: Bu maddeye göre; “ Çekişmesiz yargı işlerinde görevli mahkeme, aksine düzenleme bulunmadığı sürece sulh hukuk mahkemesidir.”

Çekişmesiz yargı çekişmeli yargıdan ayıran kriter nedir?​

Çekişmesiz yargı çekişmeli yargıdan ayıran kriter nedir?
Çekişmeli yargıyı çekişmesiz yargıdan ayıran birinci özellik uyuşmazlığın bulunmamasıdır. Çekişmesiz yargıda mahkemeden talepte bulunan kişi ile uyuşmazlık içinde bulunan gerçek bir karşı taraf yoktur. Buna “hasım yokluğu” veya “niza yokluğu” denir. Çekişmeli yargıda iki taraf vardır.

Yazılı yargılama usulü ne demek?​

Yazılı yargılama usulünde, davanın açılma tarihi bakımından ortaya çıkan tartışmalara son vermek ve bu konudaki gelişmelere ayak uydurabilmek için, davanın açıldığı tarih bakımından dilekçenin kayıt tarihi esas alınmıştır (m. 118).

Çekişmesiz yargı nedir ve örnekleri?​

(1) Çekişmesiz yargı, hukukun, mahkemelerce, aşağıdaki üç ölçütten birine veya birkaçına göre bu yargıya giren işlere uygulanmasıdır: a) İlgililer arasında uyuşmazlık olmayan hâller. b) İlgililerin, ileri sürülebileceği herhangi bir hakkının bulunmadığı hâller. c) Hâkimin resen harekete geçtiği hâller.
384 madde nedir?​
(1) Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, çekişmesiz yargı işleri için talepte bulunan kişinin veya ilgililerden birinin oturduğu yer mahkemesi yetkilidir.

11 sulh hukuk mahkemesi nedir?​

11 sulh hukuk mahkemesi nedir?
Sulh hukuk mahkemesi; belirli özel hukuk davalarına bakmak üzere kurulmuş olan, asıl görevli mahkeme olan asliye hukuk mahkemesi ile birlikte iki genel mahkemeden biridir (5235 sayılı Kanun m.4). Sulh hukuk mahkemeleri, tek hakimli olup her yargı çevresinde (adliyede) kurulması gereken mahkemelerdendir.

Ticari nitelikteki çekişmesiz yargı işleri nedir?​

Ticari nitelikteki çekişmesiz yargı işleri nedir?
Çekişmesiz yargı işlerinde, diğer hukuk davalarından farklı olarak iki taraf değil, tek taraf vardır. Dolayısıyla bu nitelikteki yargı işleri, “dava” olarak değil, “iş” olarak nitelendirilmektedir. Bu kapsamda, örneğin kişinin adını ve/veya soyadını değiştirmek üzere açmış olduğu dava, bir çekişmesiz yargı işidir.

HMK yazılı yargılama usulü nedir?​

(1) Basit yargılama usulü, kanunlarda açıkça belirtilenler dışında, aşağıdaki durumlarda uygulanır: a) Sulh hukuk mahkemelerinin görevine giren dava ve işler. b) Doğrudan dosya üzerinden karar vermek konusunda kanunun mahkemeye takdir hakkı tanıdığı dava ve işler.

Basit yargılama usulü yazılı yargılama usulü nedir?​

Basit Yargılama Usulü Nedir? (CMK 251) Basit yargılama usulü, iddianamenin kabulünden sonra bazı suçlarda mahkemenin takdirine bağlı olarak duruşma yapılmadan evrak üzerinde yürütülen, olağan yargılama usulünden daha hızlı ve basit bir ceza muhakemesi usulüdür.
Çekişmesiz yargılar nelerdir?​
 
Çekişmesiz yargı işlerinde bazı genel kriterler bulunmaktadır. Bu kriterler şunlardır:
1. İlgililer arasında uyuşmazlık olmayan haller.
2. İlgililerin ileri sürebileceği herhangi bir hakkının (sübjektif hak) olmadığı haller.
3. Hâkimin re’sen harekete geçerek hukuku uyguladığı haller.

Çekişmesiz yargıda uyuşmazlık, yani iki taraf arasında anlaşmazlık olmaması esastır. Mahkemeden talepte bulunan kişi ile karşı taraf arasında gerçek bir karşı taraf bulunmaz. Bu duruma "hasım yokluğu" veya "niza yokluğu" adı verilir. Çekişmesiz yargı işlerinde sadece bir taraf bulunurken, çekişmeli yargıda ise iki taraf vardır.

Çekişmesiz yargı işleri genellikle sulh hukuk mahkemelerinde görülür. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 384. maddesine göre, çekişmesiz yargı işleri için talepte bulunan kişinin veya ilgililerden birinin oturduğu yer mahkemesi yetkilidir. Ayrıca çekişmesiz yargı işlerinde görevli mahkeme, aksine düzenleme bulunmadığı sürece sulh hukuk mahkemesidir.

Çekişmesiz yargı işlerinin birçok örneği bulunmaktadır. Örneğin, ergin kılınma, ad ve soyadın değiştirilmesi, ölüm karinesi sebebiyle nüfus kütüğüne ölü kaydı düşülen kişinin sağ olduğunun tespiti gibi konular çekişmesiz yargı işlerine örnek gösterilebilir.

Son olarak, yazılı yargılama usulü, davanın açılma tarihi bakımından ortaya çıkan tartışmalara son vermek amacıyla dilekçenin kayıt tarihinin esas alındığı bir yargılama usulüdür. Bu usulde yazılı belgeler ve dosyalar üzerinden karar verilir ve duruşma yapılmayabilir.
 
Geri
Üst