- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.105
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Çekişmeli boşanma davası en fazla ne kadar sürer?
Boşanma davalarında Bölge Adliye Mahkemesi tarafından verilen karara karşı temyiz yasa yolu açık olup Yargıtay nezdinde temyiz başvurusu yapılabilecektir. Tüm bu süreçler değerlendirildiğinde çekişmeli boşanma davasının 4-5 yıl kadar sürebilmesi mümkündür.Çekişmeli boşanma davası nasıl hızlandırılır?
Eşlerin arasındaki geçimsizliğe veya özel nedenlerle acilmiş bir boşanma davasında bunlardan biri hususunda bilgisi olan tanıklar aracılığı ile iddia ispatlanarak dava sureci hızlandırılabilir. Bunun dışında iddiaların gerçekliğini ispatlayacak fotoğraf, mektup, günlük vb. deliller de ispat için kullanılabilir.
Çekişmeli boşanma davasında karara çıkmış ne demek?
Mesela; boşanma kararlarında dosya durumu karara çıkmış dendiğinde, boşanma kesinleşmiş anlamındadır. Karar çıkmış olan dosya, sonuçlandığı için gerekçeli karar yazma süreci başlar. Gerekçeli kararın yazılmasının ceza mahkemelerinde 15 gün iken, hukuk mahkemelerinde ise bir ay şeklindedir.Kesin karar ne zaman çıkar?
Yargılama sürecinin bitmesi ise kararın kesinleşmesi ile ortaya çıkmaktadır. Kararın Kesinleşmesi Ne Anlama Geliyor? Kararın kesinleşmesi için hiçbir kanun yolunun kalmamış olması yani tüketilmiş olması gerekmektedir. Daha açık bir ifade ile temyiz edilmemiş karar temyiz süresi geçene kadar kesinleşmemiştir.
Boşanma davanız ne kadar sürdü?
İki tarafında tüm hukuki konular üzerinde anlaşarak mahkemeye başvurduğu anlaşmalı boşanma davaları tek celsede biter. Sonucun karar bağlanması 1 ila 4 ay arasında gerçekleşir. Çekişmeli boşanma davaları ise çok daha uzun süren davalardır. 8 veya 12 arasında sonuçlanabilir.Gerekçeli karar Uyapta görünür mü?
Uygulamada, kısa karar yazılır yazılmaz UYAP veya E-devlet kaydına “gerekçeli karar yazıldı” ibaresi düşülmektedir. Halbuki, mahkemeler önce kısa kararı son duruşmada yazmakta, gerekçeli karar ise duruşmadan çok sonraki bir tarihte yazılmaktadır.