AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cekirdekten yetisen kayisi kac yilda meyve verir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çekirdekten yetişen kayısı kaç yılda meyve verir?​

Bir çok çeşit çekirdekten meyve verir. Asıl mesele kendine doğru gidip gitmediğidir. Beğenerek yediğiniz bir meyvenin çekirdeğini ektiğiniz zaman 7-8 yıl sonra meyve verecek ve verdiği meyveyle yediğiniz meyve arasında bir bağlantı kuramayacak kadar değişime uğradığını fark edeceksiniz.

Kayısı nerede ünlüdür?​

Kayısı nerede ünlüdür?
Kayısı, ılıman ve sıcak iklimleri tercih etmektedir. Ülkemizde kayısı ağaçları Malatya başta olmak üzere Elazığ, Mersin, Iğdır ve Antalya’da yetişmektedir. Ayrıca Ege, İç Anadolu ve Marmara bölgesinde kayısı yetiştiriciliği çok yaygındır.

Kayısı çekirdekten çıkar mı?​

Evde kayısı çekirdeğinden meyve yetiştirmek istiyorsanız, çekirdeğini uygun bir saksıya ya da bahçenize ekebilirsiniz. Çekirdeğin çimlenmesi için içerisindeki tohumu bir çekiç ya da pense yoluyla almanız gerekecektir. Bunu yaparken dikkatli olmanız, tohumun parçalara ayrılmasını önleyecektir.

Kayısı çekirdeği çok yenirse ne olur?​

Kayısı çekirdeği çok yenirse ne olur?
Adını pek bilmesek de siyanürün üretimini kolaylaştırıldığı söylenen bu madde nedeniyle aslında vücudumuzda birçok toksin birikebiliyor. Günde 30 ila 60 adet arasında kayısı çekirdeği yenmesinin ciddi zehirlenmelere, koma haline ve hatta ölüme dek varabileceği söyleniyor.

Kayısı meyvesi hangi ilde yetişir?​

Bu bölgeler; Malatya, Elazığ, Erzincan bölgesi Kars, Iğdır bölgesi Akdeniz (Mersin, Mut, Antakya) bölgesi Marmara Bölgesi Ege Bölgesi İç Anadolu Bölgesi Bu bölgeler içerisinde Malatya, Elazığ, Erzincan bölgesi dışındaki bölgelerin üretimleri sofralık tüketime yöneliktir.

Türkiye’de kayısı en çok hangi şehirde yetişir?​

Türkiye’de kayısı en çok hangi şehirde yetişir?
Ülkemizde en yüksek kayısı ağaçları bulunan ve kaliteli kayısılara sahip olan Malatya en önemli kayısı yetiştirme merkezi olması nedeni ile Türkiye kuru kayısı ihracatında ve meyve suyu olarak kullanımında da oldukça özel ve önemli bir yere sahip olmaktadır.

Kayısı çekirdeği nasıl filizlenir?​

1 hafta sonunda buzdolabından çıkardığınız tohumları kağıt havlunun içinden çıkarın ve içini toprakla doldurduğunuz saksıların üzerine en fazla 1 santimetre girecek şekilde ekin. Ekimini yaparken filizlenmeye başlayan kısmın üstte kalmasına özen gösterin ki çimlenme hızlı bir şekilde gerçekleşebilsin.

Kayısı çekirdeği neye iyi gelir?​

Kayısı çekirdeği neye iyi gelir?
Kayısı çekirdeğinde B vitaminleri ve A, D, E, K vitaminleri bulunur. Hastalıklardan korunmak ve daha dinç bir vücuda sahip olmak için kayısı çekirdeğinde yer alan vitaminlere ihtiyacınız olur. Ara öğünlerde kayısı çekirdeği tükettiğiniz takdirde, bağışıklık sisteminize güç katarak kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.

Kayısı ekimi ne zaman yapılır?​

Kayısı fidanı için doğru ekim zamanı Kasım ayının 1 veya 2. haftasından sonra başlar. Bazı bölge koşullarına ve rakım özelliklerine bağlı olarak Nisan ayının son haftasında da dikim işlemi yapılabilir.

Çekirdekten kayısı yetişir mi?​

Çekirdekten kayısı yetişir mi?
Evde meyve yetiştirmek isteyenler için en uygun tohum genellikle meyve çekirdekleri oluyor. Evde kayısı meyvesinin içinden çıkan çekirdeği uygun bir saksıya ya da bahçenizin güzel bir bölgesine ekerek ilerde meyve alabileceğiniz bir ağacın ilk toprağını atabilirsiniz.

Kayısı çekirdeği çimlendirme nasıl yapılır?​

Dikkatlice sert kabuğundan ayırdığınız tohumları temiz bir kağıt havlunun üzerine aralıklarla dizin ve kağıt havluyu güzelce katlayın, tohumların üzerinin kağıt havluyla örtülmesini sağlayın. Ardından temiz bir sprey şişenin içine temiz su koyun ve bu suyla kağıt havlunun her yerini su püskürterek güzelce ıslatın.

Kayısı çekirdeği toprağa ne zaman ekilir?​

Kayısı çekirdeği toprağa ne zaman ekilir?
Kayısı fidanı için doğru ekim, Kasım ayının ilk haftasıdır. Saklamış olduğunuz kayısı çekirdeğinin içini kırarak elde ettiğiniz tohumu, ıslak bir kâğıt havlunun içine koyun ve en az üç gün bekletin. Çimlenmeye başladığında kayısı tohumunu buzdolabından çıkarıp, torflu toprağa ekin.

Kayısı çekirdeğinden fidan olur mu?​

Tohumu içerisinde bulunan meyvelerden birisi olması, kayısının yetiştirilmesini kolaylaştırmaktadır. Kayısının içerisindeki çekirdeği ekerek, bir kayısı ağacı elde edebilirsiniz.

Kayısı çekirdeğinde siyanür var mı?​

Kayısı çekirdeğinde siyanür var mı?
Dikkat! Kayısı çekirdeği siyanür içerdiğinden fazla sayıda tüketildiğinde zehirliyor.
 
Kayısı çekirdeklerinden yetişen kayısı ağaçları genellikle 7-8 yıl sonra meyve vermeye başlarlar. Bu süreç çekirdeğin dikildiği yere, iklim koşullarına ve ağacın bakımına bağlı olarak değişebilir. Kayısı ağacının meyve vermeye başladığında, çekirdekten yetişen meyvelerle yemiş olduğunuz kayısı arasında belirgin farklar olabilir.

Kayısı meyvesi özellikle Malatya başta olmak üzere Elazığ, Mersin, Iğdır ve Antalya gibi ılıman ve sıcak iklim bölgelerinde yetişmektedir. Ayrıca Ege, İç Anadolu ve Marmara bölgelerinde de kayısı yetiştiriciliği oldukça yaygındır.

Kayısı çekirdeğinden meyve yetiştirmek istiyorsanız, uygun bir saksıya veya bahçenize ekebilirsiniz. Çekirdeğin çimlenmesi için içindeki tohumu dikkatlice çıkarmanız gerekebilir. Bu işlemi yaparken tohumun bölünmemesi önemlidir.

Kayısı çekirdeğinin içinde yer alan maddeler, özellikle siyanür içerebilir. Bu nedenle kayısı çekirdeği fazla tüketildiğinde zehirlenmeye neden olabilir. Günde 30 ila 60 adet arasında kayısı çekirdeği yemenin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtilmektedir.

Ülkemizde en çok kayısı yetiştirilen şehir Malatya'dır. Malatya, kaliteli kayısılarıyla ünlüdür ve Türkiye'de kuru kayısı ihracatında önemli bir yere sahiptir.

Kayısı çekirdeği B vitaminleri ve A, D, E, K gibi vitaminler içerir. Bu vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirebilir, vücudu dinç tutabilir ve hastalıklardan korunmaya yardımcı olabilir.

Kayısı fidanlarının doğru ekim zamanı genellikle Kasım ayının ilk haftası olarak belirtilse de bölge koşullarına ve rakım özelliklerine göre dikim işlemi Nisan ayının son haftalarına kadar yapılabilir.

Son olarak, kayısı çekirdeği toprağa ekilmeden önce dikkatlice temizlenmeli ve filizlenmeye hazır hale getirilmelidir. Islak bir kâğıt havlu içinde çimlenmeye bırakılarak ardından toprağa ekilmesi gerekir. Bu şekilde sağlıklı bir kayısı fidanı elde etmek mümkündür.
 
Geri
Üst