Cekirdeksiz karpuz nasil elde edildi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Çekirdeksiz karpuz nasıl elde edildi?​

Çekirdeksiz karpuz ıslah programında, öncelikle tetraploid karpuz hatlarının ıslahçılar tarafından geliştirilmesi gerekmektedir. Diploid karpuz hatları, kolhisin veya orizalin gibi mutajenik kimyasallarla in vivo veya in vitro koşullarda muamele edilerek tetraploid hatlar elde edilmektedir.

Çekirdeksiz meyveler nasıl oluşur?​

Döllenme olmadan meyve üretimine partenokarpi denir. Bu meyvelerin çekirdekleri yani tohumları olmaz. Çekirdeksiz üzümler de bu yolla üretilir. Genetik olarak kusurlu olan asma dalları kesilerek, köklendirme hormonuna batırılır ve nemli bir şekilde toprağa ekilir.
Çekirdeksiz karpuz nasıl anlaşılır?
Eğer kesmece karpuz alacaksanız, içinin renginin parlak kırmızı, çekirdeklerinin de koyu kahverengi veya siyah renkte olmasına dikkat edin. Şayet çekirdeksiz karpuz seçecekseniz yine dikkat etmelisiniz; çünkü çok fazla beyaz çekirdek, karpuzun olgunlaşmadan toplandığını gösterir.

Çekirdeksiz karpuz nedir?​

Lifsiz, çatlamaya dayanıklı meyve yapısına sahiptir, yüksek verimlidir, ekim yapılırken mutlaka 3/1 oranında dölleyici çeşit ile ekilmelidir, sera, tünel ve açık tarla yetiştiriciliğinde daha uygun olmaktadır. Ayrıca çekirdeksiz olan bu karpuz çeşidi özel üretimlere daha uygun olmaktadır.

Çekirdeksiz karpuz nasıl yetiştirilir?​

Çekirdeksiz karpuz tohumu çeşitleri yetiştirmek için derin, geçirgen, su tutma kapasitesi yüksek, kumlu ve tınlı topraklar daha uygun olmaktadır. Karpuz, sıcak ve ılık iklimde yetiştirilmektedir. Soğuklardan çok etkilendiği için yetişme devresinde don tehlikesi olmaması gerekmektedir.
Karpuzun olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Doğru bilinenin aksine karpuzun üzerindeki çatlaklar ve ufak kahverengi noktalar, o karpuzun doğru karpuz olduğuna işaret etmektedir. Eğer ağzınıza layık ve tam olgunlaşmış bir karpuz istiyorsanız raflardaki karpuzlardan çatlak izi ve lekeleri en fazla olanı tercih etmelisiniz.
Karpuz üzerinde yer alan lekelerin beyaz renkte olmaması gerekiyor. Toprağa değen kısmının beyaz renkte olması, karpuzun daha olgunlaşmamış olduğunu gösterir. Sarı ve kremsi bir renk olması, karpuzun olgunlaştığını ve tatlılaştığını gösteriyor. Karpuzların parlak olup olmaması da dikkat edilmesi gereken bir konudur.
Zararlı mıdır? Prof. Dr. Ruhsar Yanmaz: Karpuzlardaki meyve eti yarılması ve çatlaması çoğunlukla çekirdeksiz karpuz çeşitlerinde görülen fizyolojik bir zararlanmadır.
 
Geri
Üst