AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cekirdeksiz bir hucre yasayabilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Çekirdeksiz bir hücre yaşayabilir mi?​

Hem başka bir hücre içinde, hem hücre dışında yaşayabilir. Diğer bakteri ve virüslerden farklı olarak içine girdiği hücreyi parçalamaz.

Çekirdeksiz hücre neden ölür?​

Çekirdekli hücrelerde çekirdek hücre yönetiminde ve canlılık faaliyetlerinin gerçekleşmesinde etkin rol oynar. Çekirdeksiz hücrelerin buna mukavemeti oldukça düşüktür. Çekirdeksiz hücreler bu nedenle kısa süreli yaşar.
Bunlar en küçük ve en ilkel yapılı canlı şekilleridir. Bu canlı şekillerinin ortak özelliği zarla çevrili bir çekirdeğe sahip olmamalarıdır. Genel olarak çekirdeksiz diye tanımlanan prokaryot hücrelerde çekirdek materyali protoplazma ile karışmış olup doğrudan protoplazma ile temas halinde bulunur.
Insan vücudundaki çekirdeksiz hücreler nelerdir?
Cevap : Vücudumuzda bölünemeyen hücrelerde mevcuttur. Alyuvar, kas, üreme ve sinir hücrelerinin bölünme özellikleri yoktur. Alyuvarlar çekirdeksizdir, mitokondrileri yoktur. Bölünemedikleri için bir süre (ortalama 120 gün) sonra ölürler.
Çekirdeksiz hücrelerin yaşam sürelerinin çekirdekli hücrelere göre daha kısa olmasının sebebi nedir?
Çekirdeksiz hücrelerin (prokaryot hücreler) yaşam sürelerinin, çekirdekli hücrelere (ökaryot hücreler) göre daha kısa olmasının sebebi genetik materyal ile çevrili olmamasıdır. Prokaryot hücrelerde genetik materyal ayrıca bir çekirdek zarı ile çevrili değildir.

Hangi kan hücreleri Çekirdeksizdir?​

Trombositler, küçük, renksiz, çekirdek içermeyen küçük çaplı hücrelerdir. Yuvarlak veya oval bikonveks diskler şeklindedir. 1 mm3 kanda 150.000 – 350.000 trombosit bulunur. Ömürleri 5-7 gündür.

Çekirdeksiz hücreler nasıl bölünür?​

Hemen hemen hepsi kromozom olarak proteinle çevrilmiş çember şeklinde bir DNA zinciri içerirken, mitoz bölünme yapmazlar. Her hücrede haploit olan tek kromozom, açılarak bir hücrenin bir ucundan diğer ucuna hareket ederek kendini eşlediğinde, hücre bölünür.
Çekirdeği olmayan hücreler vardır ve bunlara prokaryotik hücreler denir. Prokaryotlar proteinle çevrilmiş çember biçiminde bir DNA zinciri (kromozom olarak) taşırlar. Bunlarda mitoz bölünme olmaz. Kromozomlar hücrenin bir ucundan diğerine hareket ederek kendilerini replike ve duplike ederek çoğalır.
Nükleolus görevi nedir?
Görevi ribozomal RNA (rRNA) transkripsiyonu yapmak ve hücre içinde bunları birleştirmektir. Hücre çekirdeğinin hacimce %25’ini kaplar. Çekirdekçiklerdeki işlev bozuklukları “nükleolopati” adı altında değerlendirilen çok çeşitli hastalıklara sebep olabilmektedir.
Sitoplazmadan mitokondriye ne geçer?
Mitokondriden stoplazmya ATP,H2O, CO2 geçer.

Mitokondri sayısı nasıl artar?​

Araştırmalar gösteriyor ki, mitokondri sayısını artırmanın tek bir yolu var: Hareket. Eğer motorunuzu güçlü ve çok kullanır, vitesini yüksek tutarsanız motorun kapasitesi artar. Mitokondri size ek motorlar kazandırır ve bu da ancak egzersizle mümkündür.
 
Geri
Üst