Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cekirdek uluslararasi suclar nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.941
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çekirdek uluslararası suçlar nelerdir?​

Literatürde uluslararası hukuk suçları olarak soykırım suçu, insanlığa karşı suçlar, savaş suçları ve saldırı savaşı (saldırganlık) suçu olarak dört grup suç kabul edilmektedir. Çekirdek suçlar (Kernverbrechen) olarak da adlandırılan bu suçlar, uluslararası toplumun tamamını ilgilendiren en ağır suçlardır.

5237 sayılı Türk Ceza Kanununa göre uluslararası suçlar nelerdir?​

5237 sayılı Türk Ceza Kanununa göre uluslararası suçlar nelerdir?
5237 Sayılı TCK’da İnsanlığa Karşı Suçlar (TCK m.77) Madde 77- (1) Aşağıdaki fiillerin, siyasal, felsefi, ırki veya dini saiklerle toplumun bir kesimine karşı bir plan doğrultusunda sistemli olarak işlenmesi, insanlığa karşı suç oluşturur: a) Kasten öldürme. b) Kasten yaralama. c) İşkence, eziyet veya köleleştirme.

Evrensel suçlar nelerdir?​

Evrensel suçlar nelerdir?
İnsanlığa karşı suçlar, Türk Ceza Kanunu’nun 77. maddesinde “kasten öldürme, kasten yaralama, işkence, eziyet veya köleleştirme, kişi hürriyetinden yoksun kılma, bilimsel deneylere tâbi kılma, cinsel saldırıda bulunma, çocukların cinsel istismarı, zorla hamile bırakma, zorla fuhşa sevketme fiillerinin; siyasal, felsefî …

Uluslararası Ceza Mahkemesi devletleri yargılar mı?​

UCM sadece kişileri yargılayabilir. Devletleri yargılama yetkisine sahip değildir. Yargılanacak kişinin taraf ülke vatandaşı olması gerekir.

Uluslararası Ceza Mahkemesine kimler başvurabilir?​

Uluslararası Ceza Mahkemesine kimler başvurabilir?
Uluslararası Ceza Mahkemesi, 18 yaşından küçük olmayan gerçek kişileri yargılar (md. 25). Bu yüzden devlet başkanları dahil, hiç kimse için ve bu arada hiçbir üst düzey görevlisi bakımından yargı bağışıklığı söz konusu olamaz.

Evrensellik ilkesi kapsamına giren suçlar nelerdir?​

Evrensellik ilkesi kapsamına giren suçlar nelerdir?
Evrensellik ilkesine göre ceza kovuşturması yetkisine ise, Sözleşmede yer verilmemiştir. – Deniz, demiryolu veya havayolu ulaşım araçlarının kaçırılması, alıkonulması veya bu araçlara karşı işlenen zarar verme suçları (md.
Uluslararası ceza mahkemesinde kimler yargılanır?​
Uluslararası Ceza Mahkemesi (kısaca UCM), kuruluş belgesi Roma Statüsü olan, savaş suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar, soykırım suçları ve saldırı suçlarına bakan uluslararası bir mahkemedir.

Ceza davasında taraflar kimlerdir?​

Ceza davasında taraflar kimlerdir?
Ceza davası tarafları, iddia ve savunma tarafları olarak belirlenmiştir. Bu tarafların karşı karşıya geldiğini tam olarak söylemek mümkün değildir. Çünkü iddia makamı esasında savcıdır. Savcı, soruşturma evresinde şüpheli veya sanığın yalnızca aleyhine değil lehine olan delilleri de toplamaktadır.
 
Uluslararası suçlar oldukça ciddi ve insanlık için büyük tehlike oluşturan suçlardır. Soykırım suçu, insanlığa karşı işlenen suçlar, savaş suçları ve saldırı savaşı (saldırganlık) suçu gibi dört temel grup altında incelenirler. Bu suçlar, uluslararası toplumu yakından ilgilendiren ve en ağır suçlar arasında yer alırlar.

Türk Ceza Kanunu'na göre ise uluslararası suçlar İnsanlığa Karşı Suçlar (TCK m.77) başlığı altında ele alınmaktadır. Bu maddeye göre; kasten öldürme, kasten yaralama, işkence, eziyet veya köleleştirme gibi fiillerin siyasal, felsefi, ırki veya dini saiklerle toplumun bir kesimine karşı bir plan doğrultusunda sistemli olarak işlenmesi, insanlığa karşı suç oluşturmaktadır.

Uluslararası Ceza Mahkemesi ise sadece kişileri yargılama yetkisine sahiptir. Devletleri yargılama yetkisi bulunmamaktadır. Mahkemeye başvurabilmek için ise kişinin 18 yaşından küçük olmaması gerekmektedir.

Evrensellik ilkesi kapsamına giren suçlar genellikle insan haklarına karşı işlenen suçlar olarak değerlendirilir. Bu suçlar genellikle insanlığa karşı işlenen suçlar, kötü muamele suçları, cinsel saldırılar gibi konuları içerebilir.

Ceza davasında taraflar genellikle iddia ve savunma taraflarıdır. İddia makamı genellikle savcıdır ve delilleri toplamakla yükümlüdür. Savunma ise şüpheli veya sanığın haklarını ve delillerini sunar. Tarafların adil bir yargı süreci geçirmesi ve adaletin sağlanması için bu aşamalar önemlidir.
 
Geri
Üst