Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cekirdek nedir kisaca aciklayiniz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Çekirdek nedir kısaca açıklayınız?​

Çekirdek Coğrafya Terimi Olarak Çekirdek: 1.Yerin merkezindeki katmandır. 2.Dünya’nın yoğunluk ve ağırlık bakımından en ağır elementlerin bulunduğu bölümüdür. 3.Dünya’nın en iç bölümünü oluşturan çekirdeğin, 5120-2890 km’ler arasındaki kısmına dış çekirdek, 6371-5150 km’ler arasındaki kısmına iç çekirdek denir.

Çekirdek sıvısında ne bulunur?​

Çekirdek sıvısına nükleoplazma denir. Çekirdek sıvısı içinde su, çeşitli RNA molekülleri, çeşitli proteinler, enzimler ve DNA bulunur.

Çekirdek zarında bulunan boşluklara ne denir?​

Çekirdek zarında bulunan boşluklara ne denir?
Çekirdek zarı, ökaryotik hücrelerde genetik materyali çevreleyen çekirdeği çevreleyen iki çift tabakalı lipit zardan oluşan bir zardır. Çekirdek zarı, iki lipit çift tabakalı zardan, bir iç çekirdek zar ve bir dış çekirdek zarından oluşur. Zarlar arasındaki boşluğa perinükleer boşluk denir.

Çekirdek zarında DNA var mı?​

Hücre çekirdeği ya da nükleus, ökaryot hücrelerin çoğunda bulunan zarla kaplı bir organeldir. Hücrenin genetik bilgilerinin çoğu, hücre çekirdeğinin içinde katlı uzun doğrusal DNA molekülleri ile histon gibi birçok proteinin bir araya gelerek oluşturduğu kromozomlarda bulunur.

Dış çekirdeğin özellikleri nedir?​

Dış çekirdek 1.2890-5000 kilometre arasında yer alır (kalınlığı 2 110 km). Dış çekirdek üzerinde, katılaşmasını sağlayacak kadar basınç bulunmuyor; o nedenle iç çekirdeğe benzer bileşime sahip olmasına karşın sıvı kalabiliyor. Dış çekirdekte sıcaklık 4300 K (4,030 °C) ile 6000 K (5,730 °C) arasında bulunuyor.

Iç çekirdeğin özellikleri nelerdir?​

Iç çekirdeğin özellikleri nelerdir?
İç çekirdeğin, diğer bazı elementlerle birlikte bir demir-nikel alaşımından oluştuğuna inanılmaktadır. İç çekirdeğin yüzeyindeki sıcaklığın yaklaşık 5700 K (5430 °C veya 9806 °F) olduğu tahmin edilmektedir, bu da Güneş’in yüzeyindeki sıcaklıktır.
Çekirdek zarına ne denir?​
Çekirdek zarı iç ve dış membrandan oluşur ve bu membranlar arasındaki boşluğa perinuklear aralık denir. Çekirdek zarı nuklear lamina adı verilen intermediyer filaman ağı ile desteklenir.
Çekirdek Zarı Tam Geçirgen mıdır?​
Çekirdek zarları birim zar yapısında olur ve hücre zarına benzer. Bununla beraber çekirdek zarları moleküler seviyede hücre zarından farklıdır. Çekirdek su, katyon ve anyonlara, amino asitlere, monosakkaritler, disakkaritler gibi molekül ağırlığı düşük olan bileşiklere geçirgendir.

Çekirdek zarında por var mı?​

Çekirdek zarında por var mı?
Çekirdek bir çekirdek kılıfı ile çevrilmiştir. Çekirdek kılıfı iki zardan yapılmış olup üzerinde por denen açıklıkları taşımaktadır. Çekirdeğin içi çekirdek plâzması (nükleoplâzma veya karyoplâzma) ile doludur.

Çekirdek zarında ribozom var mı?​

Ribozom organelin pek çok yönlü olan bir organeldir. Hücre sitoplazmasında genel olara serbest bir şekilde bulunmakta olup endoplazmik retikulum zarına bağlı yapışık bir şekilde bulunmaktadır. Nükleus yani çekirdek zarının üst kısmında yapışık bir şekilde bulunmaktadır.
 
Çekirdek, coğrafya teriminde bir yeri tanımlarken yoğunluk ve ağırlık açısından en ağır elementlerin bulunduğu katman olarak ifade edilir. Dünya'nın en iç kısmını oluşturan çekirdek, dış çekirdek ve iç çekirdek olmak üzere iki bölüme ayrılır. Çekirdeğin sıvısına nükleoplazma denir ve içinde su, çeşitli RNA molekülleri, proteinler, enzimler ve DNA bulunur.

Çekirdek zarı, çekirdeği çevreleyen iki çift tabakalı lipit zardan oluşur ve perinükleer boşluk olarak adlandırılan boşluğa sahiptir. DNA molekülleri ve proteinler gibi genetik materyaller çekirdek zarının içinde bulunur. Dış çekirdek, iç çekirdeğe kıyasla daha sıvı haldedir ve yüksek sıcaklıklarda bulunur. İç çekirdek ise demir-nikel alaşımından oluştuğu tahmin edilen bir yapıya sahiptir ve yüksek sıcaklıklarda bulunur.

Çekirdek zarı, nükleer lamina adı verilen bir ağ ile desteklenir ve perinuklear aralık adı verilen boşluğa sahiptir. Çekirdek zarı, çekirdek suyu, katyonlar, anyonlar, amino asitler, monosakkaritler gibi düşük molekül ağırlıklı bileşiklerin geçişine izin veren özelliklere sahiptir.

Çekirdek zarında porlar bulunur ve çekirdeği çevreleyen çekirdek kılıfının porları, çekirdeğin içini nükleoplazma ile doldurur. Ribozomlar ise hücrenin pek çok yönlü organelidir ve çekirdek zarının üst kısmında endoplazmik retikulum zarına bağlı bir şekilde bulunabilirler.
 
Geri
Üst