AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cekin ibraz suresi gecerse ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Çekin ibraz süresi geçerse ne olur?​

İbraz süresinin geçmesiyle birlikte düzenleyen, çekten cayabilir. Çeki düzenleyene ve diğer çek borçlularına karşı çeki elinde bulunduran alacaklının başvurma hakkı mevcuttur. Alacaklıda mevcut bulunan başvurma hakkı için zamanaşımı süresi, ibraz süresinin sona ermesinden sonra başlar.

Karşılıksız çek düzeltme hakkı kaç gün?​

Karşılıksız çek düzeltme hakkı kaç gün?
Keşideci, keşide yeri ve keşide tarihine göre belirlenecek olan ibraz süresinin bitiminden itibaren on gün içinde çekin karşılıksız kalan kısmını, yüzde on tazminatı ve gecikme faizini öderse düzeltme hakkını kullanmış olacaktır.

Çek yazdırma süresi ne kadar?​

Çek yazdırma süresi ne kadar?
– Bir çek, düzenlendiği yerde ödenecekse 10 günde muhatap bankaya ibraz edilmelidir. – Çekin keşide yeri ile ödeme yeri farklı yerlerde ise, ibraz süresi bir aydır. – Çekin keşide yeri ile ödeme yeri farklı kıtalardaki ülkelerde olması halinde, ibraz süresi, üç ay olarak öngörülmüştür.

Çek şikayet süresi ne kadar?​

Karşılıksız çek keşide etme suçunda görevli mahkeme, icra ceza mahkemeleridir. Bu suç, şikayete tabi bir suç olup, İcra ve İflas Kanunu m.347’de yer alan düzenleme gereğince şikayet süresi fiilin öğrenildiği tarihten itibaren 3 ay ve her halükarda fiilin işlendiği tarihten itibaren 1 yıldır.

Çek vadesi tarihinden sonra kaç gün içinde tahsil edilmeli?​

Çek vadesi tarihinden sonra kaç gün içinde tahsil edilmeli?
Alacaklı çek üzerinde yazan meblağ için borcun devredildiği bankaya çek ile müracaat etmelidir. İbraz ettiği çek üzerindeki meblağ düzenlenen yerde ödenecek ise çek üzerindeki ödeme tarihinden itibaren 10 takvim günü, ödeme başka bir yerde yapılacak ise 30 takvim günü içerisinde ibraz edilmelidir.

Karşılıksız kalan çek hamilinin Keşideciye başvurma süresi ne kadardır?​

Karşılıksız kalan çek hamilinin Keşideciye başvurma süresi ne kadardır?
Şikayet süresi, çekin yetkili hamil tarafından bankaya ibraz edildiği tarihten itibaren 3 aydır ve karşılıksız çeki düzenleyen kişinin çek bedelini hamile ödemesi durumunda, yapılan ödemenin yargılamanın devam ettiği Mahkemeye bildirilmesine müteakip şikayet düşmektedir.

Çekte şikayet hakkı kimin?​

Kural olarak çeki elinde bulunduran yetkili hamil, çekten doğan her türlü alacak hakkına sahip olduğu gibi karşılıksız çek keşide eden kişileri şikayet hakkına da sahiptir. Çeki elinde bulundurmayan cirantaların şikayet hakkı bulunmamaktadır.

Çek tarihinden sonra tahsil edilir mi?​

Çek tarihinden sonra tahsil edilir mi?
Türk Ticaret Kanunu 799/2 maddesi “ çekten cayılmamışsa, muhatap ibraz süresi geçse dahi çeki ödeyebilir” demekte, lakin bankanın ödeme sorumluluğu bulunmadığı için ibraz süresi geçtikten sonra düzenleyen tarafından yapılan ödeme talibini değerlendirmek bankanın inisiyatifindedir.

Tarihi gelmeyen çek tahsil edilir mi?​

Tarihi gelmeyen çek tahsil edilir mi?
Çekin vadesi yoktur, görüldüğünde ödenir. Ticari gelenekler gereği vadesi varmış gibi kullanılsa da, aslında çek sahibi çeki istediği zaman bankaya götürüp karşılığını talep edebilir. Çekin, eğer düzenlendiği yerde ödenecekse 10 günlük ibraz süresi bulunur.

Zamanaşımına uğramış çek ödenir mi?​

Çekte zamanaşımı hangi borçlu yönünden gerçekleşirse ancak o borçlu yönünden geçerli olacaktır. (TTK MD 751/1) Ancak zamanaşımına uğramış çekler delil kabul edilebilecek ve temel ilişkiye dayandırılarak dava açılabilecektir.

Çek şikayeti kime karşı yapılır?​

Çek şikayeti kime karşı yapılır?
Kural olarak çeki elinde bulunduran yetkili hamil, çekten doğan her türlü alacak hakkına sahip olduğu gibi karşılıksız çek keşide eden kişileri şikayet hakkına da sahiptir.

Karşılıksız çekten kim sorumlu?​

Karşılıksız çekten kim sorumlu?
Yasaya göre çek karşılığını ilgili banka hesabında bulundurmakla yükümlü olan kişi, yani çek hesabı sahibi suç failidir.
 
Çekin ibraz süresi geçmesi durumunda çek düzenleyen kişi çekten çekme hakkını kullanabilir. Çeki elinde bulunduran alacaklı ise çeki düzenleyen kişi ve diğer çek borçlularına karşı çeki ibraz edebilir ve alacak hakkını kullanabilir. Ancak, ibraz süresinin geçmesi durumunda alacaklının başvurma hakkı için zamanaşımı süresi de başlar.

Karşılıksız çek düzeltme hakkını kullanabilmek için ibraz süresinin bitiminden itibaren on gün içinde çekin karşılıksız kalan kısmını, yüzde on tazminatı ve gecikme faizini ödemek gerekir.

Çekin ibraz süresi düzenlendiği yerde ödenecekse 10 gündür. Keşide yeri ile ödeme yeri farklıysa, ibraz süresi bir aydır. Farklı kıtalardaki ülkeler arasında ise ibraz süresi üç aydır.

Çeki ibraz süresi geçtikten sonra çek sahibi çeki bankaya ibraz ederek tahsil edebilir. Ödeme yerine göre ibraz süresi değişebilir. Ödeme düzenlendiği yerde yapılacaksa 10 takvim günü içerisinde, farklı bir yerde yapılacaksa 30 takvim günü içerisinde ibraz edilmelidir.

Çekin şikayet süresi, yetkili hamil tarafından bankaya ibraz edildiği tarihten itibaren 3 aydır. Karşılıksız çeki düzenleyen kişi, çek bedelini hamile ödediği taktirde, yapılan ödemenin yargılamanın devam ettiği Mahkemeye bildirilmesinden sonra şikayet düşmektedir.

Şikayet hakkı kural olarak çeki elinde bulunduran yetkili hamilde bulunmaktadır. Çek sahipleri, çekten doğan alacakları için şikayette bulunabilirler. Ancak, çeki elinde bulundurmayan cirantaların şikayet hakkı bulunmamaktadır.

Çekte vadesi olmadığı için tarihinde görüldüğünde ödenebilir. Çek sahibi istediği zaman çeki bankaya götürüp tahsil edebilir. Düzenlendiği yerde ödenecekse 10 günlük ibraz süresi bulunmaktadır.

Zamanaşımına uğramış çekler, ilgili borçlu yönünden geçerli olacaktır. Ancak zamanaşımına uğramış çekler, delil olarak kabul edilebilecek ve temel ilişkiye dayandırılarak dava açılabilecektir.

Çek şikayeti kural olarak çeki elinde bulunduran yetkili hamil tarafından yapılır. Karşılıksız çek keşide eden kişilere karşı şikayet hakkına sahiptir.

Karşılıksız çekten sorumlu olan kişi, çek karşılığını hesabında bulundurmakla yükümlü olan çek hesabı sahibidir. Suç işleyen kişi, yani çek hesabı sahibi, karşılıksız çekten sorumlu tutulmaktadır.
 
Geri
Üst