AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Çekimli Fiil Nedir 8?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan theking
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

theking

Yeni Üye

Çekimli Fiil Nedir 8? sorusu, Türkçe dil bilgisinin temel konularından biridir. Çekimli fiiller, zaman, şahıs, çoğul ve olumsuzluk gibi unsurlara göre değişen fiillerdir. Türkçe dilinde toplamda 8 adet çekimli fiil zamanı bulunmaktadır. Bunlar şimdiki zaman, geçmiş zaman, gelecek zaman, geniş zaman, aorist zaman, geniş zaman, şart kipi ve dilek kipi olarak sıralanabilir. Çekimli fiiller, cümlede anlatılan eylemin zamanını ve şahsını belirtmek için kullanılır. Türkçe dilinde fiillerin çekimli halleri oldukça önemlidir ve doğru kullanılması gerekmektedir. Bu nedenle, çekimli fiil nedir sorusunun cevabını bilmek dil bilgisi açısından önemlidir.
İçindekiler

Çekimli Fiil Nedir?​

Çekimli fiil, Türkçe gramerinde fiillerin çekim ekleriyle kullanıldığı hâl ve zamanlarda aldığı şekillerdir. Fiiller, şahıs, zaman, kip, olumlu/olumsuz, soru/cevap gibi özelliklere göre çekimlenir. Türkçe’de çekimli fiiller, isimlerin ve zamirlerin üzerine eklenerek kullanılır.

Çekimli Fiilin Özellikleri Nelerdir?​

Çekimli fiiller, Türkçe gramerinde şu özelliklere sahiptir:
Şahıs: Fiilin kimin yaptığını gösterir. Türkçe’de ben, sen, o, biz, siz, onlar gibi şahıs zamirleriyle gösterilir.
Zaman: Fiilin ne zaman gerçekleştiğini belirtir. Türkçe’de genellikle geçmiş, şimdiki zaman ve gelecek zaman olmak üzere üç zaman vardır.
Kip: Fiilin istek, emir, dilek gibi duyguları ifade ettiği zamanlardır. Türkçe’de genellikle dilek kipi, emir kipi, şart kipi gibi kipler bulunur.
Olumlu/Olumsuz: Fiilin olumlu veya olumsuz bir anlam taşıdığını belirtir. Türkçe’de fiiller olumsuz hâl almak için “me”, “ma” ekleriyle kullanılır.
Soru/Cevap: Fiilin soru veya cevap cümlelerinde nasıl kullanıldığını belirtir. Türkçe’de soru cümleleri genellikle “mı”, “mi”, “mu”, “mü” ekleriyle oluşturulur.

Çekimli Fiil Nasıl Kullanılır?​

Çekimli fiiller, Türkçe cümlelerde anlamı tamamlamak ve dilbilgisel kurallara uygun bir şekilde kullanılmak için gereklidir. Fiiller, çekim ekleriyle birlikte kullanılarak cümledeki özneye, zamana, kipe, olumlu/olumsuz duruma ve soru/cevap durumuna göre şekillenir.
Örneğin, “okumak” fiilini ele alalım:
Ben okurum. (Şahıs: Ben, Zaman: Şimdiki zaman, Kip: Olumlu, Olumlu/Olumsuz: Olumlu, Soru/Cevap: Cevap)
Sen okursun. (Şahıs: Sen, Zaman: Şimdiki zaman, Kip: Olumlu, Olumlu/Olumsuz: Olumlu, Soru/Cevap: Cevap)
O okur. (Şahıs: O, Zaman: Şimdiki zaman, Kip: Olumlu, Olumlu/Olumsuz: Olumlu, Soru/Cevap: Cevap)
Biz okuruz. (Şahıs: Biz, Zaman: Şimdiki zaman, Kip: Olumlu, Olumlu/Olumsuz: Olumlu, Soru/Cevap: Cevap)
Siz okursunuz. (Şahıs: Siz, Zaman: Şimdiki zaman, Kip: Olumlu, Olumlu/Olumsuz: Olumlu, Soru/Cevap: Cevap)
Onlar okurlar. (Şahıs: Onlar, Zaman: Şimdiki zaman, Kip: Olumlu, Olumlu/Olumsuz: Olumlu, Soru/Cevap: Cevap)
Bu örneklerde görüldüğü gibi, çekimli fiiller cümledeki özneye ve diğer dilbilgisel özelliklere göre değişiklik gösterir.

Çekimli Fiil Örnekleri Nelerdir?​

Türkçe’de çekimli fiillerin birçok örneği bulunmaktadır. İşte bazı örnekler:
Gitmek: Ben giderim, Sen gidersin, O gider, Biz gideriz, Siz gidersiniz, Onlar giderler.
Yazmak: Ben yazarım, Sen yazarsın, O yazar, Biz yazarız, Siz yazarsınız, Onlar yazarlar.
Okumak: Ben okurum, Sen okursun, O okur, Biz okuruz, Siz okursunuz, Onlar okurlar.
Yemek: Ben yerim, Sen yersin, O yer, Biz yeriz, Siz yersiniz, Onlar yerler.
Uyumak: Ben uyurum, Sen uyursun, O uyur, Biz uyuruz, Siz uyursunuz, Onlar uyurlar.
Bu örneklerde, çekimli fiillerin şahıs ve zamanlara göre nasıl değiştiği görülmektedir.

Çekimli Fiil Nedir 8?​

Çekimli fiil nedir? Fiilin anlamını tamamlamak için şahıs ekleriyle kullanılmasıdır.
Çekimli fiiller, çoğul ve tekil hallerde farklı şekillerde kullanılır.
Çekimli fiiller, zaman ve kip ekleriyle birlikte kullanılır.
Çekimli fiillerde, şahıs zamirleriyle birlikte kullanılan ekler vardır.
Çekimli fiiller, cümledeki özneye ve zaman kavramına göre değişir.

Çekimli fiiller, geçmiş zaman ve şimdiki zaman gibi farklı zamanlarda kullanılır.
Çekimli fiiller, olumlu, olumsuz ve şartlı cümlelerde farklı şekillerde kullanılabilir.
Çekimli fiiller, fiil köküne ekler getirilerek oluşturulur.
Çekimli fiiller, cümledeki nesne ve yükleme göre çekimlenir.
Çekimli fiiller, Türkçe dilbilgisinde önemli bir konudur.

Geri