Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cekim eki nedir ve ornekleri?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
42.152
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çekim eki nedir ve örnekleri?​

İsim çekim ekleri ise isim ve isim soylu sözcüklerin sonuna getirilerek onları diğer isimlere, edat ve fiillere bağlamakla görevli olan, cümle içinde kelimenin görevini belirleyen eklerdir. Örnek: Babası çocuğu çağırdı. Örnek: Okula gittim. Örnek: Akşam evde olacakmış.

Ek kaça ayrılır?​

Türkçede ekler, yapım eki ve çekim eki olmak üzere ikiye ayrılır. Türkçe sondan eklemeli bir dil olduğu için ekler Türkçedeki en önemli dil yapılarındandır.

Kaç tane çekim eki vardır?​

Kaç tane çekim eki vardır?
İSİM ÇEKİMİ EKLERİ VE İSİM ÇEKİMİ Çokluk eki, soru eki, iyelik ekleri ve hâl ekleri olmak üzere dört gruptur.

Çekim ekleri nelerdir TDK?​

Çekim ekleri, “eklendiği kelimenin cümle içerisinde farklı yer ve görevlerde kullanılmasını sağlayan; yeni kelime türetme amacı olmayan ekler” olarak tanımlanabilir. Örneğin “göz” isim kökü, eğer “-üm” çekim ekini alırsa, bu kelime anlamını tamamen yitirip yeni bir kelime ortaya çıkmaz.

Ek kelimeler nelerdir?​

Ekler; tek başına kullanılamayan, bir anlamı olmayan, sözcüklerin kök ve gövdelerine getirildiğinde onların anlamlarını değiştirerek yeni kelimeler türeten veya kök ya da gövdeleri cümledeki diğer kelimelere bağlamaya yarayan görevli dil birimleridir. Ek Örnekleri: -ler, -miş, -cık, -mak, -ası, -ecek, -ın vb.

Kaç çeşit ek vardır?​

Kaç çeşit ek vardır?
Ekler, yapım eki ve çekim eki olmak üzere ikiye ayrılabilir. Konumları göz önünde bulundurulduğunda ön ek, son ek, sirkumfiks ve iç ek başlıca ek türlerini oluşturur.

Çekim ekleri nelerdir?​

İsim çekim ekleri şunlardır:
- Hâl (Durum) Ekleri. – Yaklaşma Durumu Eki (-a/-e) – Bulunma Durumu Eki (-da/-de; -ta/te)
- İyelik Ekleri (-ı/-i/-u/-ü)
- İlgi zamiri -ki.
- Çokluk Eki (-lar/-ler)
- Soru Eki (mi)
- Ek-fiil Ekleri (-idi, -imiş, -dir)
- Tamlayan (=ilgi) Eki (-ın,-in,-un,-ün)
- Eşitlik Eki (-ca, -ce)

Çekim ekleri nelerdir 7 sınıf?​

Sözcüklerin çekimlenerek değişik yerlerde ve görevlerde kullanılmasını sağlayan eklere çekim eki denir. Çekim ekleri, kelimenin biçimini değiştirir; anlamını değiştirmez. Eklendiği sözcüğe yeni bir anlam kazandırmaz….Dilek kipleri dörde ayrılır, bunlar:
- Gereklilik kipi.
- Şart kipi.
- İstek kipi.
- Emir kipi.

Iki tane iyelik eki üst üste gelir mi?​

Iki tane iyelik eki üst üste gelir mi?
Bütün çekim eklerinde olduğu gibi iyelik ekleri de normal durumda üst üste gelmez. Fakat iyelik eklerindeki işlev zayıflaması ve kalıplaşma sonucu işlevi güçlendirmek amacıyla “kimisi, birisi” gibi bir kaç örnekte ek yığılması yoluyla iki iyelik ekinin üst üste geldiği görülür.

3 tekil kişi iyelik eki nedir?​

Türkçede 3. teklik iyelik eki -ı,-i,-u,-ü,-sı,-si, -su, -sü biçimindedir. Dolayısıyla Boğaz Köprüsü, Amik Ovası örneklerinde olduğu gibi, Van Gölü, Cumhuriyet Bayramı ve İstiklal Marşı tamlamalarında da ikinci isim (tamlanan), 3. teklik kişi iyelik eki taşımaktadır.

İyelik hal eki nedir?​

Tamlanan eki bir nesnenin kime ya da neye ait olduğunu bildirdiği için iyelik ekidir.
 
Çekim ekleri, dilbilgisinde kelimelerin cümle içinde farklı yerlerde ve görevlerde kullanılmasını sağlayan, cümlenin anlamını belirlemek için kullanılan eklerdir. Çekim ekleri isim ve zamir gibi kelimelerin sonuna eklenirler. İsim çekim ekleri ise isim ve isim soylu kelimelerin sonuna eklenerek onları diğer isimlere, edat ve fiillere bağlar. Birkaç çekim ekinin örnekleri ve görevleri aşağıdaki gibidir:

1. Hâl (Durum) Ekleri: Belirli bir durumu göstermek için kullanılır. Örneğin, "odada, masada, okulda" gibi.
2. İyelik Ekleri: Bir nesnenin kime ait olduğunu belirtir. Örneğin, "benim arabam, evimizin bahçesi" gibi.
3. İlgi zamiri "ki": İki isim arasında kurulan ilişkiyi gösteren bir ek olarak kullanılır. Örneğin, "Ali ki, Ahmet ki" gibi.
4. Çokluk Eki: İsimleri çoğul yapmak için kullanılır. Örneğin, "kitaplar, çiçekler" gibi.
5. Soru Eki: Soru cümlelerinde kullanılan bir ek olup soru anlamını katar. Örneğin, "geliyor mu? yapacak mı? gibi.
6. Ek-fiil Ekleri: Fiil köklerine eklenerek geçmiş, şart ya da belirtme anlamları katar. Örneğin, "evdeydim, gitmiş, yapabilirim" gibi.
7. Tamlayan Eki: İlgi ekleri olarak da bilinir, bir kelimenin başka bir kelime ile olan ilişkisini gösterir. Örneğin, "masanın, kitabın" gibi.
8. Eşitlik Eki: İsimleri eşitlik belirten bir yapıya sokar. Örneğin, "güzelce, hızlıca" gibi.

Çekim ekleri Türkçe dil yapısında önemli bir yere sahiptir ve kelimelerin cümle içindeki konumlarını, görevlerini belirlemekte önemli rol oynarlar.
 
Geri
Üst