AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cekilen disin yeri agriyor ne yapmaliyim?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çekilen dişin yeri ağrıyor ne yapmalıyım?​

Çekim sonrası ağrı olursa aspirin dışında bir ağrı kesici almalısınız. Aspirin, kanı sulandırıcı özelliğinden dolayı kanamayı başlatıp pıhtılaşmaya engel olabilir. Uyuşukluk geçmeye başlarken, şiddetli bir ağrı olabilir. Bu durumda hemen ağrı kesici alınmalıdır.

Diş çekiminden sonra tuzlu su ile gargara yapılır mı?​

Çekim yeri mutlaka temiz tutulmalıdır. Yara içerisine yemek artığı dolmasıönlenmelidir. Çekimden 24 saat sonra, yumuşak bir diş fırçasıyla bölge yavaşça fırçalanmalıdır. Bu sırada ılık tuzlu su gargarasından da faydalanılabilir.

Çekilen dişin yeri ne kadar sürede iyileşir?​

Çekilen dişin yeri ne kadar sürede iyileşir?
Diş çekimi sonrası iyileşme süresi her hasta için farklı olabilir. Çekim sonrası ağrılar 1 – 2 güne yok olsa da dişin çekildiği bölgenin tamamen iyileşmesi 1 – 2 haftayı bulabilir. Çünkü diş çekiminden sonra çene kemiğinde bir delik kalmaktadır.

Iltihaplı diş çekildikten sonra ağrı nasıl geçer?​

Soğuk kompres ağrıyı azaltıp bölgeyi uyuşturacaktır. Hidrojen peroksit ile gargara yapmak diş iltihabını azaltacaktır. Ağzınızı bir süre çalkaladıktan sonra yutkunmadan tükürmeniz gerekmektedir. Bu yöntem düzenli olarak değil sadece diş hekimi tarafından önerildiğinde uygulanmalıdır.

Diş çekildikten sonra diş ağrısına ne iyi gelir?​

Çekilen dişin ağrısına yönelik bitkisel tedaviler başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Limon ve tuzun karıştırılıp çekilen diş bölgesine uygulamak.
- Nemli bir gazlı bezini çekilen diş bölgesinin üzerinde bekletmek.
- Zerdeçal, hardal çayı ve tuz karışımını macun haline getirip çekilen diş bölgesine uygulamak.

Cekilen dişin yeri neden Zonklar?​

Cekilen dişin yeri neden Zonklar?
Diş çekimi sonrasında en çok meydana gelecek olaylardan biri, ağızda tükürük birikmesidir. Bu tükürüğün sık tükürülmesi sonucunda ağız kuruyacağı için çekilen dişin yeri ağrı yapabilir.
Diş çekimi sonrası tuzlu su ne işe yarar?​
Enfeksiyon veya ameliyattan kaynaklanan ödem (iltihap) içerisinde su bulunur. Vücut sıvılarından daha fazla tuz içeren ılık tuzlu su ile durulanırsa, ozmos süreci boyunca ödem sıvısı dışarı çıkar. Tuzlu su çözeltisi, alkol içeren diğer gargaralar gibi mukoza zarlarını tahriş etmez.
Tuzlu su ile gargara neye iyi gelir?​
Tuzlu su ile gargara yapmanın 8 önemli faydası ise şu şekilde sıralanıyor:
- pH seviyesini korur.
- Burun tıkanıklığını giderir.
- Solunum yolu enfeksiyonunu hafifletir.
- Bademcik ağrısını giderir.
- Ağız kokusunu giderir.
- Diş eti kanaması
- Alerjiler.
 
Çekilen dişin yerinin ağrıması oldukça rahatsız edici olabilir. Bu durumda yapabileceğiniz birkaç önemli adım bulunmaktadır:

1. **Ağrı kesici kullanımı**: Çekim sonrası oluşan ağrı için doktorunuzun önerdiği veya eczaneden edinebileceğiniz uygun bir ağrı kesiciyi kullanabilirsiniz. Ancak aspirin yerine kanamayı artırabileceğinden farklı bir ağrı kesici tercih etmeniz önemlidir.

2. **Soğuk kompres uygulamak**: Ağrı bölgesine soğuk kompres uygulamak ağrıyı azaltabilir ve bölgeyi uyuşturabilir.

3. **Tuzlu su ile gargara yapmak**: Çekim yeri temiz ve enfeksyondan uzak tutmak için ılık tuzlu su ile gargara yapabilirsiniz. Bu yöntem yara iyileşmesine de destek olacaktır.

4. **Bitkisel tedaviler**: Limon ve tuz, nemli gazlı bez veya zerdeçal-tuz karışımı gibi bitkisel tedavileri deneyebilirsiniz. Ancak bu tedavileri uygulamadan önce mutlaka bir uzmana danışmanız önemlidir.

5. **Diş hekiminizle iletişimde olmak**: Diyelim önemlidir. Diş çekimi sonrası oluşan ağrılar normal olabilir ancak ağrı şiddetliyse veya uzun süre devam ediyorsa mutlaka diş hekiminize başvurmalısınız.

Unutmayın, herhangi bir sağlık sorununda ilk önce uzman bir doktora danışmak en doğrusudur. Sağlıklı günler dilerim.
 
Geri
Üst