Çekiç Kafalı Yarasa (Hypsingnathus) Hakkında Bilgiler

zeberus

Yeni Üye
Katılım
29 Ocak 2024
Mesajlar
74.060
Tepkime puanı
2
Puan
38
Yaş
36
Çekiç Kafalı Yarasa (Hypsingnathus)-Çekiç Kafalı Yarasa (Hypsingnathus) Hakkında Bilgiler



ÇEKİÇ KAFALI YARASA
(Hypsingnathus)



Afrika'nın en iri yarasasıdır. Başı ile vücut uzunluğu 25 santim, açılmış kanatlarının eni ise 1 metredir. Şiş yüzlü ve sarkık üst dudaklı tuhaf bir kafası vardır. Siğilli burnu ile yarık alt dudağı buruş buruş derilerle çevrilidir.

Kudretti bir ses: Çekiç kafalılar ormanda kalabalık sürüler halinde yaşarlar. Gün batarken koloni birden değil de, tek tek havalanır. Ağaçların arasında dolanan erkekler, yarım saniye ara île gür sesler çıkarırlar. Bu patırtı gece yansına kadar sürer. Bu sesleri çıkarabilmek için, çekiç kafalı yarasa'nın kocaman bir kemikli gırtlağı vardır. Vücut boşluğunun yarısını kaplayan bu ses organı, kalple akciğerleri bile arkaya ve yanlara itmiştir.

Bütün diğer organların sesin yanında ikinci derecede kalması durumuna başka hiç bir memelide rastlanmaz. Fakat dişilerin gırtlakları normal yapıda olup böyle ses çıkartmazlar.

Erkek çekiç kafah'nm bu özel haberleşme vasıtasının bir manası olsa gerektir. Yalnız erkeklerde bulunduğuna göre, gayesi dişileri çekmek olabilir. Beri yandan erkeklerin koro yapmak için belli bir yerde toplaşmaları da dikkate değer.
Çekiç kafalı yarasaların da diğer türleri gibi yılda yalnız bir kere yavrulaması gerekirken, hem mayısta, hem de aralıkta tek yavrusu olan dişiler görülmüştür. Anne yavrusunu, yetişkinlerin vücudunun üçte birini buluncaya kadar her yere beraberinde taşır.

Çekiç kafalı yarasalar arasında sınıf farkları: Görünüşe bakılırsa, bu yarasaların arasında bir nevi sınıf farkı vardır. Diğer yarasalarda olduğu gibi, erkekler umumiyetle bir tünekte, dişiler ise bir başka tünekte toplaşırlar. Fakat yetişkin olmayan erkeklerle dişiler de bir araya gelerek büyüklerden ayrı üçüncü bir grup teşkil ederler. Çekiç kafalı yarasa baş aşağı asılı dinlenmekteyken kanatlarını karnı ile göğsünün üzerinde katlayarak, vücuduna yağmur geçirmeyen bir örtü çekmiş olur.

Çekiç kafalı yarasa da meyva yiyenlerdendir. En çok olgun guava, mango, incir vs. gibi meyvalara dadanır. Meyvayı kopardıktan sonra, onu, tüneyebileeeği rahat bir yere taşır. Burada sakin sakin karnını doyurarak meyvanm yumuşak etinin dışındaki kısımlarını yere atar.
 
Geri
Üst